Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да разпявам ?


ZeuSs

Recommended Posts

Няма универсално правило.

При всеки е различно. Зависи с кои гласни по успешно вокализираш би трябвало с тях да се започва. Трябва някой да те чуе и да ти каже какво е положението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

ами мен лично си ме разпява даскалът почти всеки ден и тъй като той си е професионалист ще си позволя да издам какво ми е казвал за резпяването. най - лесно се разпява на гласната "И", но това е и най - грешно. Най - добре е да се разпяваш на "О" към "А" и когато започва да ти става височко отваряш широко уста и се разпяваш на чисто "А" а когато вече е много високо преминаваш на "Е", но никога на "И" никога!!! дано това да ти е от помощ но на мене наистина ми помага много. успех и лек ден!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако влезеш във фитнес зала и се нахвърлиш на най-тежките тежести и блъскаш 1 час без почивка ще издържиш ли?

Или ако бягаш 1 час спринт?

 

Човека не емашина. Той се износва когато само бездейства или се преуморява.

Затова го направи като фитнес тренировка. Дори и по-внимателно, защото тъканите на гласовия апарат са открити и когато се дереш много ги нараняваш и влизат в пряк контакт с всички микроби които влизат в организма посредством въздуха, който дишаш.

 

Загрявка, серийка, почивка . . .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

Разпяваш се примерно като повтаряш гамата или изречението "У дома часовник трака" пейки доката можеш без почивка! :-(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повечето даскали по пеене си има мелодийки за разпяване и много често те са едни и същи.(поне някои от тях) измисли си и ти ако си нямаш и се разпявай с тях.Един път цялата мелодиика на МО после на МИ,МЕ,МА,и ги редуваш :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повечето даскали по пеене си има мелодийки за разпяване и много често те са едни и същи.(поне някои от тях) измисли си и ти ако си нямаш и се разпявай с тях.Един път цялата мелодиика на МО после на МИ,МЕ,МА,и ги редуваш :greenball:

Да, има всякакви такива, а може и едно "дон-дири-дон-дири-дон-дири" и слизаш надолу, като пееш това от "до" до "ла".В този ред с тези сричките "дон-дири-дон" на горния ред:"до", "до", "ре", "ми", "ми", "фа", "сол", "сол" и надолу, "ла", "сол", "фа", "ми", "ре", "до" и вървиш така нагоре!

Може също и едно дето се пее с "А" на тоновете- "до", "ми", "сол", "до" втора октава, като задържаш "А-то" на последния тон "до" от втората октава! Успех, дано си ме разбрал! :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

слу6аи сега,наи добре да запо4не6 да се разпява6 на А в на4алото с добре отворена уста с нормално А,ама не да зяпа6.когато оба4е ка4и6 по високо и вземе да ти става малко по трудни4ко е мн важно да заобли6 устата да стане леко А през О колкото по нагоре отива6 толкова пове4в заобля6,в устата ти трябва да се полу4и не6то като купол и да обарне6 тона през този купол,не знам как да обясня по разбрано, и мн важно е за да не пее6 на гарло,ваздуха да идва от диафрагмата. след А-то може да направи6 няколко упражнения с таи популярното МА МЕ МИ МО МУ,и такива други мн важното е в слу4ая да не 4увства6 напрейение в гарлото докато се разпява6.ако преподавателя ти е добар това трябва да ти го обясни.ами успех от мен.друго не се се6там

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди репетиция с група се разпявам с песни. Избирам някоя по-лесна песен, изпявам я веднъж тихо и без много да се престаравам, втория път я пея с малко повече хъс, третия път направо си я изпявам. За целта избирам песен с по-ограничен тонов обем, пея я някъде по средата на диапазона си, където ми е най удобна. След това правя малко глисандо, понеже съм забелязал, че след глисандо съм доста по-загрял, отколкото след каквото и да е разпяване от тия, които са в голяма терца или в квинта ("днеска ще повикам Мая", "Ми-ме-ма-мо-му" и останалите така популярни...). Следва кратка почивка за водичка, след която изпявам още веднъж лесната песен; после започвам с някоя по-трудна (по - висока, с по - голям тонов обем, с по - трудни фрази), като я изпявам няколко пъти. Пея я бавно, гледам да не се напрягам и се старая да градирам силата на изпълнение на песента... След няколко изпявания вече усещам, че съм разпят. Такова разпяване, разбира се, ми отнема доста повече време от нормалните, но само след като съм загрял така подробно, пея с необходимото качество. Правя го вкъщи. След това излизам за репетиция/концерт и щом стигна, повтарям по веднъж лесната и трудната песен и влизам да пея. Това, естествено, е самостоятелното ми разпяване преди репетиция/концерт с група. Иначе вокалният ми педагог ме разпява малко по-различно, но все пак разпяването при педагог търси не само нужното "загряване" на гласовия апарат, а и изграждане на някои вокални качества, а, както разбирам, не това е темата на настоящия ни разговор.

 

Бях питал преди време, има ли начин да се разпееш толкова качествено, но за по-малко време, тоест, има ли супер кратко+супер ефикасно разпяване. Все повече, обаче, се убеждавам, че няма начин за пет минути да влезеш във формата, в която би могъл да влезеш за два часа.

 

не знам как да обясня по разбрано

Опитай да замениш шестиците със "Ш" и четворките с "Ч", може и да се получи :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

CorvusCorax,това е което си написал е много полезно и вярно!!! :)Имаш едно голямо БЛАГОДАРЯ от мен!!! :) А колкото до разпяването..няма как да се разпееш за 5 мин. и то качествено.. ;) да речем най-малко за час и половина...моята учителка ме разпява за 15,20 мин. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласна съм с CorvusCorax, за едно добро разпяване си трябва време :punk_guitar:. Вече не пропускам да се разпея,защото съм имала случаи, в които напрягайки гласа си с някоя трудна песен без разпяване и след това един - два дни въобще не мога да пея. Дори за най-малката демонстрация на гласа си се разпявайте, защото освен до невъзможност да пеете ден - два може да се стигне до възли на гласните струни. :music336:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз от 2 седмици на сам след като стана пия 0,500 л чай в една халба от бира и след това почвам да си пея лесни мелодиики.Госпожата ми на хора ни разпява около 10-15 мин,но това пак не ми е достатъчно да си пея високито тонове чак като изпея 1 песен тогава гласът ми се нагажда и започвам да пея както си е редно.Иначе с групата пеем една песен,която не е висока нито ниска и ми перфектна за разпяване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.