Jump to content
Българският форум за музиканти

Adobe Audition/Cool Edit Pro


Mityata

Recommended Posts

на последните два въпроса...

1) Не мисля че има опция да запишеш метронома директно от Куул Едит. Има куп други лесни за използване програми за метроном или дръм програминг. Най-лесно ще е да използваш предварително записан метроритъм на отделна писта, която в последствие можеш да mute-неш в крайния микс.

2) Стерео ефекти на вокал (и/или инструмент) може да постигнеш най-ефективно,когато запишеш дадената вокална партия няколко пъти на различни тракове и после промениш панорамата на всеки. Другия вариант за добавяне на такъв стерео ефект е от:Effects/Amplitude/Channel Mixer, но в такъв случай трябва да ползаваш готово зададените ефекти(които не са много) или сама да ги промениш във вида, който те интересува. Има такава възможност. Записания трак трябва да е стерео, иначе тази функция не работи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Audition-a записва сигнала от входа на картата, тоест китарата ти. Това, което прави гитарриг (stand-alone приложението, с което предполагам свириш), е да процесва сигнала пак от входа на картата. Тоест двете програми са на едно ниво един вид и абсолютно няма нищо общо в работата на едната с другата, а трябва да са подредени последователно във веригата. Което става когато сложиш някой VST хост (например Cubase, или Reaper - последният е безплатен, просто го напиши в гугъл и ще ти изкара страницата), и в този вст хост да заредиш версията на гитарриг, която е VST. А оттам нататък записът е като в Audition - интерфейсът е подобен и би трябвало да нямаш проблеми с това.

 

п.с. Не знам дали Audition поддържа вст всъщност - работил съм само с по-стари версии на програмата. Поразгледай програмата, ако има нещо такова - и с нея ще стане. Иначе няма начин.

 

 

Благодаря ти Icarus за съдействието. Изтеглих и инсталирах Reaper, но явно не съм разбрал нещо от обясненията ти. За да прозвучи китарата с някакъв саунд от Guitat Rig, трябва първо да я запиша, а след това евентуално да добавя Guitar Rig, като VST ефект, за да се получи. Така, ли трябва да процедирам?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може и така, може и в реално време. Идеята е, че програмата добавя ефектите върху чистата китара. Като си я записал веднъж, можеш да сложиш какъвто си поискаш ефект. Трябва само да избереш самата програма Guitar Rig като VST ефект от Reaper. В самия трак има бутонче fx - цъкаш го и ти се отварят възможните ефекти, като във VST се намира Giutar Rig. След това избираш самия трак за записване (натискаш червеничкото R) и би трябвало да си чуваш китарата. Не мога да се сетя в момента дали имаше опция да си чуваш китарата, докато тракът е избран за записване. Ако не се чуваш - потърси за такава опция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евентуален проблем може да бъде, ако не можеш да намериш гитарриг-а от рийпъра. За целта - търсиш някъде из менютата прозореца за опциите и трябва да намериш таб за плъгините. Оттам добавяш папката, където си инсталирал гитарриг, за да може да я намери хоста. След това по обяснението на lizardman. И да, може и в реално време, може и след това да добавяш ефекти. Вторият вариант е полезен когато решиш да си правиш саунд - записваш си някой риф, оставяш го да се плейва, и след това започваш бясно да ръчкаш ефектите, докато намериш желания звук.

 

п.с. иначе да се чува китарата в реално време - освен да цъкнеш червеното кръгче за запис, трябва на самия трак, на който е китарата, да избереш да се записва - имаше някакво червено R там, което всъщност е опцията, която ти трябва.

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Самият Гитар Риг също си има рекордер. Не ти ли върши работа? :metalist:

 

 

Идеята ми Baby Thomas е за многотраков запис. Звучи си да речем синбека по няколко трака едновременно или по един, ако е аудио, а на отделен трак записвам китарата в реално време със саунда от Guitar Rig, като слушам едновременно и синбека. Но все още не мога да се оправя. Има опция в звуковата карта, от където се наглася от какъв източник да записва рекордера. Когато включа What U Hear /каквото чуваш/, китарата се записва със саунда от Guitar Rig, но на същия трак се записва и всичко останало, което се чува в момента. А целта ми, както вече си разбрал предполагам е друга.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Записваш в Reaper, чуваш само обработения с ефекти сигнал от китарата, но на записа има чиста китара + обработен сигнал? Това е странно...би трябвало каквото чуваш, това да записваш. Да не се бъркаш нещо?

 

От миксера на Windows-а си дал mute на line-in, нали? Иначе ще си чуваш чистата китара през цялото време...освен ако си избрал микрофона за рекординг дивайс. Тогава на него дай mute.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

VST (Virtual Studio Technology) е интерфейса на повечето нови аудио ефекти и синтезатори (софтуерни) . Ако смяташ да използваш други ефекти , освен тези в програмата , ще трябва тя да ги поддържа .

 

ASIO (Audio Stream Input/Output) е нещо като драйвер за звуковата ти карта , който ти позволява да прослушваш ефектите и синтезаторите с малко закъснение (латенсия) .

 

Особено за второто във форума и в интернет има много информация .

 

А за записването : Записваш инструмент по инструмент на отделните писти и накрая записваш и вокалите . Няма нищо толкова специално , камо ли Стандартно .

 

Благодаря-вече започнах да "всявам" по малко-вори се пробвах да се запиша.Има един момент-след записа на мидито /инсструменталнта част на песента/-използвах ефект-еквилайзер-който подсили много саунда.....надявам се да овладея.Между другото минах на Cool Edit . Тя си е почти като Adobe Audition

Редактирано от Tometo1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да за обработката на вокала с Cool Edit-не отварям нова тема за да не спамирам Форума.

Бих искал да попитам къде в програмата Cool Edit мога да намеря .....как да ги кажа...как да обработя вокала,или инструментала-да "напомпам" вокала-да го направя по експресивен и изразителен....Компресиране ли се нарича-и как да го направя с каква последователно.

Благодаря

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има два начина...

 

1. Вкарваш вокалният трак в Edit View горе от Effects > Amplitude > Dynamics Processing там е компресор/експандера ако не си запознат с принципите на работа и настройките ти препоръчвам да използваш някой от готовите пресети за вокали.. два са, ще ги видиш в списъка.

 

2. В Multitrack View в ляво срещу съответният трак има бутон FX от там ще ти излезе прозорец с ефектите отново избираш от там Dynamics Processing натискаш Add и след като излезе в дясното поле от Properties можеш да избереш пак пресета или да настройваш по желание.

 

Вторият метод е по-гъвкав тъй като позволява при прослушване в реално време заедно с инструментал да човъркаш настройките за да постигнеш това, което желаеш.

Можеш да опиташ в умерени количества използването на хорус в група Delay Effects е. Всичко зависи от това какво целиш... Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря,'MR_STENCH,

горе-долу се ориентирах в самия начин и стъпки.Има един момент-че са изглежда повече готовите модели за компресиране-или аз не мога да се ориентирам-горе в дясно /под има много модели за избиране-ако са те.Или има едни надписи Presete....Traditional

Бих искал да попитам за звуковата карта-имам външна на Creative -първо си записвам инструментала от мидито -и след това като си записвам вокала-по време на записа-докато пея-не се чува гласа в слушалките-а след като мине записа-и пусна-зазвучава инструментала и гласа. Настроивайм звуковата карта за записва и възпроизвежда на външната звукова карта-но приема само настройката за записва на външната карта- а за възпроизвежда на компютърната.....бъркам ли някъде

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

И аз да ви попитам. Коя програма ще ми препоръчате за запис на песни и след това за обработка. От известно време се пробвам да си запиша демо запис на компютъра, но нали съм прекалено боса с техниката и не се получава. Благодаря ви предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми разгледай ги. В Уикипедиа ги има изредени всичките заедно с линкове към сайтовете им. Виж скрийншотове, демо филмчета в Ютюб и туториали... По принцип става с коя ли не, но едни са по-подходящи за едно, други за друго. Също така хората имат различни предпочитания... :help:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, Desislava505! Щом е като за начало... можеш също да опиташ с Cool Edit Pro или по-новият и вариант Adobe Audition... аз лично смятам, че с първата ще се справиш по-лесно... няма да мине без човъркане и опити де :help: . Мултитрака и е сравнително прост за управление и достатъчен за да си запишеш гласа на фона на бекинг трак и да ги смесиш. Има компресори, честотни коректори, реверберации, хоруси.... звукозаписът е не по-малко обширна и трудна материя от музиката... Както каза Baby Thomas, разгледай, чети... пробвай :thx: Успех :help: !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.