Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно дигитално пиано


Mimo
 Share

Recommended Posts

Здравейте, нова съм във форума и бих искала да ми дадете професионален съвет, относно дигитално пиано, което поръчах по интернет за шестгодишния ми син. Пълен лаик съм в тази тема, но ми направи впечатление, че има доста разтояние между черните и белите клавиши и се вижда метала вътре,  и тъй като имам възможност да го върна в 30 дневен срок, бих искала да ми кажете нормално ли е това? Пианото е ново с две години гаранция. Прилагам снимка. Благодаря Ви предварително.

IMG_20190322_140738.jpg

Link to comment
Share on other sites

Да, наистина изглежда с малко повече разстояние, но не мисля, че е някакъв кой знае какъв проблем - предполагам, че дори не е производствен дефект на конкретната бройка, а дизайн и сглобка на цялата серия.

П.П. А това, че металът се вижда, изобщо не трябва да те притеснява - на повечето съвременни пиана си прозира под клавишите, тъй като луфтовете са подобни като твоите, особено ако пианото е от ниския или средния клас. ;)

Edited by yamaha
Link to comment
Share on other sites

Здравейте, благодаря Ви много за отговорите. Не писах марка на пианото, за да не го сметнете за спам. Artesia pa 88 w. Не е висок клас дигитално пиано, защото синът ми е само на шест години. Сметнах, че да давам двойно повече пари за сега не е оправдано. Бях купила синтезатор втора ръка Yamaha, но детето ми се разви толкова бързо за четири месеца, че вече ни беше недостатъчна. Синът ми е абсолютист. Композира и свири вече доста сносно с две ръце. Теоретично вече е на доста високо ниво и трябваше да взема пиано. Бяха ми обещали едно пиано Zimmerman на 100 години, но когато поговорих с госпожата по музика на малкия, се отказах от него, защото съм от малък град, където акордьор не бих могла да намеря. Затова се спрях на това, но като го получих ми се стори странно да има такива големи пролуки и поради тази причина, реших да запитам в този форум, където има професионалисти. Извинете за дългия ми пост и ви благодаря за отговорите и мненията ви.

Link to comment
Share on other sites

Привет. Не съм писал отдавна този раздел, но мога да каже нещичко по темата.

Малкият град е огромно предимство, защото ако живеете в къща, а не в блок, може да си позволите акустично пиано. За цената, която сте дали за Артезията, може да се вземе читаво пиано. А акордьорът не е никакъв проблем, защото всички акордьори, които познавам, са съгласни да пътуват. Обичат си работата, като я вършат съвестно и с удоволствие. С малко търсене може да намерите отличен акордьор. Лично се наемам да Ви свържа.

Синът ми свири една година на синтезатор Ямаха с лека клавиатура, мина през пиано Лирика за 3 години и като видяхме че нещата стават сериозни, купихме хубав инструмент.

Ще се радваме на видео с детето. Според написаното от Вас, нисък клас дигитално пиано май няма да му върши работа.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Знаете ли защо реших да купя дигитано пиано? За да купя акустично пиано ,трябва да го провери първо акордьор, за да не се окаже стогодишна мебел, която от години неакордиране вече и след акордиране, буквално след минути се връща в изходна позиция. Освен това нямам достатъчно място, за да ситуирам пианото. Подръжката му откъм това да не попада пряка слънчева свелина и подържане на определена влажност в помещението е непосилна за мен. А фактът, че трябва всяка година да викам акордьор и да плащам 100 лв., за да не съсипя слуха на детето с фалшиво пиано, още повече ме убеди, че трябва да съм в ритъм с технологиите. Като звук и усет клавишите на дигиталното, което закупих са добри, единствено по големите пролуки, които има между белите и черните клавиши, ме озадачиха и тъй като имам право да го върна в 30 дневен срок, затова реших да поискам мнение в този форум, от хора, които наистина разбират. Другото предимство на дигиталното пиано е, че със слушалки свиренето не пречи на никого и ако след време решим да се преместим, няма да се чудя как да пренасям 200 кг.пиано в друг град. Предвид възрастта на детето ми, за сега този вариант е удачен и единствено фактът, че се вижда вътрешността на пианото през пролуките, ме накара да поискам експертно мнение, защото бих могла да върна пианото и да търся друга марка ако това е проблем. Пред мен не стои дилемата акустично или дигитално пиано за вкъщи. То иначе е ясно, че от акустичното пиано няма по - добро.

Link to comment
Share on other sites

Напълно са ти правилни разсъжденията. :) Само имам едно питане - защо не избрахте за детето пиано с хамър механика, а му взехте такова с псевдо утежнена клавиатура? Питам, защото според мен хамър-усещането е най-важното, когато едно дете тепърва се запознава с инструмента. Ясно е, че говорим за най-ниския клас клас пиана, но за цената на Artesia-та спокойно можеше да се вземе Casio (примерно), които имат нелоша хамър клавиатура (сравнително лека за малко дете), а последните им модели дори вече са ги докарали и на звук. ;)

Link to comment
Share on other sites

В интерес на истината, не знам дали сте пробвали Artesia, усета при свирене е доста реалистичен, не че имам много опит. Това е последен модел и звука е добър. Даже съм настроила пианото на най sensitive клавишите и дори и така са си тежки като на пиано. А относно цената - направиха ми отстъпка и заедно с масата ми излезна общо 500 лв. Едва ли Casio чисто ново с маса ще ми излезе толкова. Пък и Артезиа са американска марка, макар че се произвежда в Китай. То вече кой не си е изнесал производството там? Това беше риторичен въпрос. :-)

IMG_20190325_192108.jpg

Link to comment
Share on other sites

Не съм свирил точно на това, но имам поглед на други със същата или подобна на Артезията клавиатура -"W"-варианта е със "спринг-екшън", при който всеки клавиш отскача все едно, че е свързан на пружина, което е доста далече като усещане от реалната хамър клавиатура. Артезия имат и вариант "H" (което явно явно идва от хамър), но предполагам, че е малко по-скъпа. В последната година ми се наложи да купя за мен и за познати няколко различни пиана от ниския и средния клас  и то точно за обучение на малки деца (жена ми работи в 2 школи - 2 от пианата бяха за нея, за обучение на децата, а останалите ги купиха родителите да се упражняват децата вкъщи). Мнението ми е, че разликата между един скалиран хамър и спринг-клавиатура е доста голяма, но в края на краищата всеки си решава за себе си. ;)  Сега като се замисля се сещам, че миналото лято даже и аз си взех едно пиано Yamaha, за да сменя морално остарялото ми RD на Roland. :)

Всъщност най-важното е на вас да ви харесва, на детето да му е удобно и да не се разваля дълго време. :thumbup:

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Да, най - важното е да има желание да свири. Все пак той е само на шест и не знам като поотрасне дали няма да промени интересите си. Аз не съм от хората, с болни амбиции, които карат насила децата си да правят нещо. Ако ще и тракторист да стане не, че има нещо лошо в тази професия, важното е за мен да е здрав и щастлив. Това го казвам, защото лично аз, като човек, който се занимава от години с писане и рисуване, знам, че в областта на изкуството, или човек работи с желание или по - добре да не се захваща с това. А ако и след няколко години продължава да се развива в тази насока, ще имам ангажимента да му закупя нещо от висок клас.Сега на тази крехка възраст, мисля, че не е оправдана такава покупка. Пък в крайна сметка, щом няма проблем с пролуките между клавишите и е само козметична особеност, ще запазя пианото за упражнение вкъщи, което е по - добър вариант от синтезатора с пет октави. Благодаря Ви за отделеното внимание и мнение. Желая Ви успех в попрището, което сте си избрали!

Edited by Mimo
Правописна грешка
Link to comment
Share on other sites

Предвид таланта, който твърдите, че детето има е престъпление да свири на такъв "инструмент". Във форума има достатъчно теми с подробна информация за дигитални пиана и лесно ще се ориентирате какво точно да закупите, съборазено с бюджета ви. Моят съвет е, че трябва да намерите вариант за акустично пиано или много висок клас дигитално.

Link to comment
Share on other sites

За дете, особено даровито, си трябва хамър механика. Най-добре хубаво акустично пиано, разбира се. Ако ще е дигитално пиано, само от известните марки: Yamaha, Kawai, Roland, евентуално Casio, Korg. Всичко друго е пълен компромис, особено някакви кучи марки като Артезиа. Ако е прав колегата, че не е с хамър механика, а с пружини, наистина е престъпление за детето, особено щом е даровито.

П.П. За този модел специфично е обяснено, че има semi-weighted клавиатура, което означава, че не е с механика, а с пружини. На ваше място бих го върнал и бих взел нещо с хамър механика. Разбирам, че бюджетът ви е наистина ограничен, щом сте дали 500лв. Най-евтиното пиано в Томан с хамър механика е Korg B1, 700лв. Напънете се, дайте още 200лв, но не правете компромис с клавиатурата. А звук може и от софтуер после да се добави, но клавиатурата е най-важното нещо.

Link to comment
Share on other sites

Все пак, отново моля за едно клипче с детето.
Какво повече да добавя, освен личния си опит.
Дете на 7 години сяда на Клавинова за хиляди левове и на 10-та секунда става и казва, че нищо не усеща от този инструмент. Предпочита акустичното. Моят син е пробвал разни ел. пиана с хамър механика, но каза че му липсват вибрациите на стола.
За наистина талантливо дете пари не се жалят. На 6 години имат перфектно усещане за музика и фалш.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте, благодаря ви за мненията. За съжаление мисля, че е невъзможно да върна пианото. По закон имам тази възможност, но като говорих съд служителя от сайта, ми каза, че трябва да върна пианото с гаранцията и всичко останало, пък щели до седемдневен срок по банков път да ми върнат после парите. Но в същото време няма да ми издадат никакъв документ, че съм го върнала. Тоест няма да имам никаква гаранция, че ще ми върнат парите, ако не го направят аз няма да имам нищо, с което да мога да докажа, че съм го платила. Отделно детето свикна с него и не желае да го връщаме. За мен е важно да има къде да се упражняваме и да развива техниката си. Пък по нататък ще му осигуря и пиано с тежка клавиатура, стига да продължава да изпитва същия интерес и желание както до сега.  Ще пробвам да споделя видео с вас как свири. Благодаря на всички още веднъж!

Edited by Mimo
Правописна грешка
Link to comment
Share on other sites

Здравейте, пускам обещаното видео със сина ми. Тъй като тук не мога да го кача, защото е повече като големина, затова съм го качила в Dox.bg,от където можете да го свалите. https://dox.abv.bg/download?id=8eaef06516

Бихте ли ми помогнали със свързването на пианото, евентуално с уредба или с тонколони? Купих съответните кабели, но нещо не се получава. Прилагам снимки на изходите на пианото, уредбата и кабелите. Благодаря Ви предварително.

IMG_20190320_191831.jpg

Edited by Mimo
Правописна грешка
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.