Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Вчера видях, но нямах възможност да посвиря повече от 15сек, струни от котешки черва(дано правозащитниците на животните не знаят). Изглеждат и се усещат, като найлонови, но не можах да усетя разлика в звука за 15сек свирене. Момичето, което свиреше с тях ми каза, че не става въпрос за дилемата "по-добри - по-лоши", а по-различни. Не се разстройват и не създават някакви странични проблеми, а просто са много скъпи заради сложното им производство. Ама с такива струни се е свирило хиляди години, та и до днес.

Отговорено (Редактирано)
:offtopic-001: Навремето имах тенис ракета с оплетка от котешки черва. Правеха се е и такива с конски! Интересно ми е дали има и струни от онски черва! Редактирано от Георги Тотев
Отговорено (Редактирано)

:greenball: Струни (особено пък за китара) от котешки черва не съществуват, като цяло струни за какъвто и да е струнен инструмент никога не са се правели от котешки черва. Навремето преди найлоновите струни за класическа китара са се ползвали такива от овчи/говежди/агнешки черва и всички които са свирели на такива (включително и Сеговия) са се оплаквали от нестабилния тон. Също така, друг момент е, че такива струни не са подходящи за акустична китара изобщо. Ако говорим за цигулка, да има някаква положителна разлика в тона, но китарата е инструмент с "перкусивна" атака и такъв тип струни са крайно неподходящи.

От друга страна, има една марка Aquila, те правят подобен тип струни, уж със същите акустични свойства като органичните, а технологията се нарича nylgut. Има малка разлика в цената и могат да се поръчат тук.

:)

@Лими: Ако китарата, на която си свирил е била със струни, които се "усещат и изглеждат като найлонови", то със сигурност не са били от черва. Най-вероятно са били от nylgut. Истинските "gut-strings" са едни жълтеникави, тънки, сухи и миришат кофти. На всичкото отгоре нямат почти никаква изявена атака, а тонът им е един такъв тъп и приглушен. Абе няма начин да ги объркаш. :greenball:

Редактирано от Baby Thomas
Отговорено

Тъкмо щях да си помисля, че никой не ползва GHS а аз бях супер доволен от 9-42 в Ми но скъсах високото ми и нямаха други, а тряъваше да се свири.

Сега съм с Jimmy Hendrix 9-42 и на Айбанез и не съм доволен. Струните са много добри, но са за страт или теле - доста блусарски - меки, лесно се бенд-ват, усещат се в дървото но имат и леко метален звук - препоръчвам ги на тези с блусарските китарки :)

Отговорено

Да използвам темицата, да не почвам цяла нова, че е смешно, но някой правил ли е такъв рестринг на лес пол тип китара:

http://www.youtube.com/watch?v=dJmDpT73nto

Питам, че ще сменям за пръв път струни на ЛП и гледам, че хората викат, че е по-добре с "лес пол" намотка, което било един път отгоре да минава струната и един път отдолу при ключето*ако ме разбирате.. :greenangel: .

Това на клипчето обаче ме заинтригува, та, правил ли го е някой и има ли файда от по-такива намотки на лес пол тип китара или да си карам със "стандартна" смяна*като изключим очевадния фактор - 3+3 не е = на 6 в редица :greenangel: *?

Отговорено (Редактирано)

^ И аз бях питал в темата дето без да искам бях сложил TuneOMatic бриджа наобратно за този начин на поставяне на струните. Лично ми изглежда като създаване на излишно триене.Не че ще ти издълбаят StopTailpiece-a ,но все пак:rolleyes:

Редактирано от Lord Shredulous
Отговорено (Редактирано)

С Harley Benton 9-46 за 2 лева от Томан.

За тия пари очаквах да са много зле,но ме изненадаха приятно.

Редактирано от golfabitch
Отговорено

^^^Като обърнеш струните през бриджа китарата става доста по "мека",на стария Гибсън бях така,малко звънка повече,на сегашната тояга (пак Гиби,ама от тежките)бриджа съм го завинтил почти докрай,струните влизат с по-голям ъгъл към моста и така ми звучи най-добре,естествено това е индивидуално и според китарата.

^Евтините струни са ебати гаврата,като спестиш пари за кутия цигари и инструмента ти няма тон ..едва ли е Голема далавера,баси,Ърнибол или джи-ейч-ес са по няма и 10 лв,не се излагайте с евтиняци..

Отговорено

@hillbilly точно тебе и @docc чеках да кажете за тоз експеримент, мерсаж ман, ще тествам ако Фана разлика, ще споделя.

Отговорено (Редактирано)

Аз свиря основно на бас,ел.китарата ми е за лигавене.

Не намирам смисъл да купувам скъпи струни за нещо което не използвам често.

Предишните ми бяха Dunlop 10-ки и са доста по гадни от тези.

Какъв е смисълът да давате луди пари за струни.Те известните музиканти свирят с обикновени струни.

Редактирано от golfabitch
  • 5 weeks later...