Jump to content
Българският форум за музиканти

Техники за Outside импровизиране


Recommended Posts

Супер ценна темичка! Щях да пускам такава преди малко, но реших да видя дали не е писано - и за щастие я намерих! Тъй като тази материя живо, ама много живо ме интересува последните месеци ;) , не бих се обидил на още мнения на хора, запознати по-отблизо с нея !!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ви направих малък пример по темичката за да се илюстрират някои от казаните неща дотук (па макар и преди няколко години). Три редуващи се минорни акорда.

 

Outside

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Инди, поздрави за яката тема. Сам се сещаш че се опитваме да осветим едно от най-индивидуалните и тънки ъгълчета на импровизацията. Като един пишман-китарист нямам много за казване но все пак - нещата които при мен дават някакъв резултат:

- това което наричаш "полутонови движения около акорда" (и аз не знам да си има термин по темата) е сигурно най-ефектния и достъпен начин. С повече усет стават чудеса.

- има един дърт трик да изсвириш кратка фраза (3-4 тона) и да я движиш хроматично - докато "влезе" в следващия акорд. Номера тук е че когато фразата е стабилна ухото някак се "лъже" да я следва, въпреки че на моменти всичките тонове са "вън".

- слушаш много Скофилд (например) и се надяваш да прихванеш нещо :cheers2:

Редактирано от daniel.hristov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"...това което наричаш "полутонови движения около акорда" (и аз не знам да си има термин по темата) е сигурно най-ефектния и достъпен начин. С повече усет стават чудеса."

 

Това мисля, че се нарича "сайд слипинг".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сигурно има нещо общо със свирене по тритонусовия субститюд на доминантовия акорд на акорда върху който свирите :greenball:

 

Един от основните начини за свирене "отвън" e, чрез силни мелодични ходове ( с помоща на mотиви и тн.) да се имплицира акорди в хармонията, които всъщност не са там, но биха могли (логично от хармонична гледна точка) да бъдат. Тоест, вместо да свирим по хармония ,примерно Dm / Dm / Dm /Dm / , чрез мелодията в импровизацията предполагаме наличието на Dm / Eb7 (замяна на A alt) / Dm /Dm . Има още доста подобни такива заигравки ( с поставяне на несъществуващи 2ри и 5ти, при свирене в минор - отскачане до паралелния мажор но в блус контекст, което от своя страна е препратка към алтеровното звучене , с използване на тризвучия от състава на различни скали и тн., да не влизам в излишни подробности)

 

Сигурно най важното при свиренето отвън е, да знаем как да излезем и как да се върнем. Външното външното свирене моментално се превръща в грешно свирене ако се прави неубедително. А истинският въпрос би следвало да бъде, кое прави свиренето неубедително и как да го избягваме?

 

П.С. Хроматичните апроучи ( и аз не знам как е на български, би трябвало да е нещо като хроматично доближаващи, много тъпо) нямат общо със свиренето отвън, откъм джаз те са едни от основните фразо образуващи при свиренето на Бибоб например. Най лесно се вижда нагледно. Ако трябва да свирим върху хармония 1 такт Cmaj и сме решили да използваме мажорното тризвучие C E G като материал, но искаме да изсвирим 8 осмини, конструираме следната фраза например

 

C, Eb E, F, F#, A, G, E/ Където Еb e хроматичен апроуч, а F, F#, А e сложен, смесен (от диатоничен и хроматичен) апроуч към G.

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите любими ликове за outside са например върху D7/A бемол7 или Е7 тризвучия или само част от лада

 

 

Иначе както казва Scott Henderson: It's not important what you play, but how you play

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ааа, аз не съм разбрал за какво говорите. Нещо не съм прочел както трябва. Да, chromatic approach е да приближаваш тон от акорда с такива, които са на полутон около него, а вие сте говорели за приближаване не само на тон, а на няколко тона от акорда с фраза, която е около тях, но не влиза в тях... Мда, интересно. Извинявам се за неправилното включване :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хроматичните апроучи (и аз не знам как е на български - би трябвало да е нещо, като хроматично доближаващи, много тъпо)

Или съседно-хроматични тонове (което също е тъпо!) :yes:

 

А това пък в превод на черен английски би трябвало да е - chromatic tones in-da-hood :band1:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сигурно има нещо общо със свирене по тритонусовия субститюд на доминантовия акорд на акорда върху който свирите

... което трябва да значи тоновете от септакорда на полутон нагоре от акорда върху който се свири - правилно ли те разбрах?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.