Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

• Отговори 1.1k
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)
Порблемът ти е в тоталната липса на опит.

Съжалявам, но не съм се родил научен :punk_guitar:

П.С. Възможно ли е нещо при входовете да се е объркало и картата да се самовъзбужда?

Редактирано от spineless
Отговорено
казва се лупбак.

Виж да нямаш активиран в миксера за рекординг на аудиокартата, оптция като "Record What You hear"

Разрових се в настроиките и открих че има 2 графи и само в едната(плейбек) беше заглушен микрофона, като го заглуших и в(рекординг) се оправи микрофонията. Сега като я няма чувам звука от гитар риг, обаче чувам и чистата китара едновременно странно.

Отговорено

Има едни мноо тарикатски пинизи - викат им хелп файлове и манюали към всяка една програма... Айде пробвай да почетеш малко - и знаеш ли - хората отдавна са написали всичко...

Отговорено

То се е видяло, че мързелът и нежеланието да се ползва функцията 'Търсене' на форума надделяват у начинаещите, та ще ти помогна. Ето какво разбрах аз дотук.

1. Имаш китара и с кабел директно я връзваш в Line In "дупката" на вградената ти в дънната платка на компютъра звукова карта

2. Звуковата ти карта е вградена

3. Нямаш външно предусилвателче или "камионче" (ефект), който да направи предварително усилвне на сигнала от китарните ти адаптери (както е желателно)

4. Явно имаш някакви ASIO драйвери... не става ясно какви, а това е от изключителна важност (да предполгам ли, че са ASIO4ALL), но какви са?

5. Имаш инсталирана програма Guitar Rig 3, чрез която явно искаш да изкарваш звук

6. Искаш някой да ти каже "диагнозата" по проблема и съответно решението на проблема

И така. Без предуслвателче нивото на шума съотнесено към това на полезния звуков сигнал от адаптерите ти ще е голямо, което впоследствие минаващо през софтуерните ефекти ще се усили съвсем, дори и да ползваш вградения Шумов Ограничител (Noise Reduction) на Guitar Rig 3. Изобщо... входящият ти сигнал от китарата е с ниско ниво като цяло и преобладаващ шум най-вероятно. Шумът - настрана, защото ти говориш за микрофония, а това е гаранция за циклично повтаряне на сигнала ти по входно-изходните връзки или между колонките и адаптерите на китарата ти. И двете а технически порблем. На втория решението е просто: застани по далеко с китарата си, ако пък не е дълъг кабела ти, просто застани под ъгъл 90° спрямо колонките от които излиза крайния ти звук.

Ако проблемът е във входно-изходните връзки между драйвера и звуковата ти карта, то предвид инфото което си дал, ще трябва да се налучква. Да приемем че ползваш Windows XP, ASIO4ALL драйверите (най-вероятно е да са именно те). Ще ти трябва и аудио-мискера на самия Windows. Него го извикваш от: Start бутона -> All Programs -> Accesories -> Entertainment -> Volume Control. Може също и с двойно кликане на иконката с говорителчето до часовника (или някоя друга, кафеникавата на Realtek примерно). По-добре тази на Windows, както ти казах.

Ако е пред теб панела с миксера на Windows иди на Options -> Properties. Имаш поне два радио-бутона (кръгли отметки), едната Playback (или Output), а другата е Input (или Recording). А най-горе имаш падащо меню, наречено Mixer Device, в което си избираш звуковата карта. В твоя случай май ще е Realtek или някаква такава вградена. На Playback имаш отдолу отметки, които може да сложиш всички, за да видиш изходните си канали: Master, Wave, Mic, Line In и т.н.. На Recording също имаш подобни отметки долу в прозорчето и там ги сложи всички, за да видиш входящите ти канали на картата: Mic, Line In и други.

За да накараш Guitar Rig да приема Line In сигнала именно от Recording радио-бутона на Windows миксера, трябва да сложиш отметката под плъзгача на Line In канала.

Ако джидкаш същевременно и в Skype и някой ти пише съобщенийца и прочее иди в Skype -> Инструменти -> Настройки (Общи -> Устройства) и махни отметката на: Регулирай автоматично микрофона. Абе махни ги всичките. А на Оповестяване направо си Забрани оповестяванията или поне махни тези за съобщения и влизания-излизания на skype-абонатите. :)

Тея врътки се правят с отметките в Skype за микрофона, за да не се премести отметката от Line In на MIc като входящ сигнал от Windows миксера и така да ти спре китарата, а да се настани микрофона ти като приеман сигнал в Guitar Rig 3.

Дотук стана ли ти ясно кое и как?! Нататък... След като избрал Line In за Recording (Input) входящ сигнал си отвори Guitar Rig 3. Иди на: File -> Audio and MIDI Settings...

В табчето Audio избери Driver: ASIO4ALL после от бутон ASIO Config извикваш панела на ASIO4ALL и там натискаш иконката с ключето. Дано си направир врътката със Skype-a, че иначе ще ти даде най-вероятно червено хиксче на входните сигнали (защото микрофона се е намърдал и се е свързал със Skype-a и ти е преместил отметката в Recording на Windows миксера, който пък е свързан със ASIO4ALL за вградените звукови карти). Ако няма хиксчета значи всичко върви гладко и може да плъзнеш плъзгача за семплите в панела на ASIO4ALL, така че общото ти ниво на закъснение входно-изходно (Latency) да не е повече от 20-30 милисекдуни! Guitar Rig 3 ще ти изпише в табчето Audio долу колко са семплите и колко е латенцията. И най-важното... Overall: при мен е 41 милисекунди, но защото плъзгачът на ASIO4ALL ми е на 1024 семпъла. Като го намаля и Overall закъснението в Guitar Rig 3 ще ми падне надолу, което е желателно да е в рамките не повече от 30 милисекунди!

След това в таба Routing на Guitar Rig 3 имаш две бутончета: Input и Output

Там в Input си намираш Line In на карата (или просто Input Realtek нещо си, единия канал е достатъчен, а на другия му дай not connected, ако ASIO4ALL ти ги разпознава като стерео; за китара е достътчен единия моно канал на входящите или Line In), а в Output си търсиш Stereo Оутпут 1/2 Realtek или както ти е там по завуковата карта (за вградените е подобно).

Върни се в Windows миксера и на Playback може да се наложи да махнеш Mute отметката, ако си сложил на Line In. Сега тррябва да чуваш китарата сиу чиста (макар и доста тиха, щом нямаш външно предусилвателче за нея) и през Guitar Rig 3, ако си слагал ефекти... чиста и с ефект.

За да махнеш чистия сигнал от Guitar Rig 3, просто отвори отново FIle -> Audio and MIDI settings и в таба Audio в раздел Inputs пак си извикай входящите сигнали realtek Input 1/2 (Line In или както е там при теб). Даваш OK. И сега вече трябва да чуваш звука от китарата си през Guitar Rig 3 без да има чист сигнал. Един вид си го опреснил... рефрешнал като входящ сигнал в Guitar Rig 3 след като си го отпушил от Windows миксера!

ключови думи: guitar rig, гитар риг, гуитар риг, gitar rig, asio4all, асиофорол, асио4алл, микрофония, пищене, китара в компа, нууб, noob, n00b, н00б, начинаещ, асио, asio, driver, драйвер, драйвър

П.п. Отивам да се застрелям!

Отговорено

Съжалявам, че не бях обяснил много ясно проблема и се наложи да ми обясняваш като на идиот. Но да се надяваме занапред на някой като мен тази информация да му е полезна.

Изчетох темата на гаахл и използвах функцията "Търсене" но не открих нищо, което да ми върши работа...

Та след рестарт на компютъра се оправи рига и няма допълнителен чист канал :)

Отговорено

;)

Следващият, който цитира страница и половина коментар, особено ако е предходното мнение - печели седмична почивка от ръчен труд - поне в този форум :hysterical:

• 2 weeks later...
Отговорено

Здравейте на всички.Значи проблемът е следният програмата си работеше нормално до 1 ден в който след като я пуснах имаше страшен шум без да е включена китарата.Преинсталирах си драйверите на аудио картата и Асио драйверите но без успех,помислих си да не би да е проблема заради версията(знаете какво имам предвид),но не преди седмица видях,че от сайта на ESP са пуснали за свободно теглене напълно безплатна,но страшно Орязана версия,но и там положението е същото.Приемам всякакви съвети.

• 2 weeks later...
Отговорено

При мен се получи същия номер преди 2-3 дена. Рових из настройките и имаше подобрение(не разбрах от кое стана :pray:) :въпросният шум изчезна, но сигналът от китарата стана толкова силен, че когато намаля Input до край чувам китарата нормално. А на повечето ефекти се чува едно силно пищене. :recourse:

Иначе и аз преинсталирах и GR3 и ASIO4ALL драйверите, но нямаше никакво подобрение.

Отговорено

За да можем да сме ти полезни, посочи каква е звуковата карта, драйвера за нея (ако не си с Asio4All, но така или иначе посочи). Също при преинсталация чистиш ли старат инсталация, защото понякога неволни настройки остават в разни .ini или .dat файлчета и си стоят дори да си деиснталирал самата програма.

Изключително странен проблем имате между другото. За почти 6 години вече никога не съм успявал да направя такова нещо.

Отговорено

При мен имаше подобен проблем, при това два пъти, но причините се оказаха съвсем тривиални - единия път жака ми се беше разместил и не контактуваше като хората, а другия - имаше включен микрофон. Може да пробваш да сложиш допълнителен нойзгейт или нойз редъкшън след входа и да видиш как ще се държи тогава.

успех!

Mefistofel

• 1 month later...
Отговорено

Здравейте !

Скоро си включих китарата към компа и свиря с гитар риг 3 и се чудех дали мога да записвам това което свиря през АА3 ? И ако е възможно как точно става че нещо немога да се справя :?

Отговорено

Малко от чуждите форуми:

"Open Audition as you usually would.

Add a new track as you normally would.

I use the energyXT VST plugin which can host VSTs and VSTis. Insert energyXT in a track and then insert Guitar Rig into energyXT and connect inputs and outputs (click the little blue boxes) and it works fine.

Този ползва някакъв energyXT VST плъгин.Отваря нов трак в Одишън,добавя energyXT в него,а Гитар риг вмъква в самият energyXT.Гитар риг-а,за който говори също е плъгин,не е самостоятелна версия.Свързва входовете и изходите и си трещи.

Ето линк към energy xt пробна версия.

http://www.energy-xt.com/download/251/energyXT251setup.exe