Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Вижте сега какъв ми е случая.

Имам един ефект, включвам го с неговото си захранване без никакви аудио кабели, само захранване. Пипам с фазомера на копчето за превключване на ефекта и фазомера леко свети. С едната ръка държа фазомера, с другата пипам ефекта за корпуса и фазомера спира да свети. 

Това номално ли е да е така?

Отговорено

Този въпрос ме накара и аз да си изпробвам с фазомер всичките ми ефекти с всичките им захранвания и никъде не се появи фаза. Опитай да обърнеш щепсела в контакта и пак пробвай с фазомер.

Отговорено

Вижте сега какъв ми е случая.

Имам един ефект, включвам го с неговото си захранване без никакви аудио кабели, само захранване. Пипам с фазомера на копчето за превключване на ефекта и фазомера леко свети. С едната ръка държа фазомера, с другата пипам ефекта за корпуса и фазомера спира да свети.

Това номално ли е да е така?

Не трябва да свети. Щом свети, означава че има напрежение по корпуса на ефекта, а и на струните на китарата, когато е включена в него. Доста опасна ситуация. Потърси специалист най-добре.

Sent from my E2105 using Tapatalk

Отговорено

Когато китарата е включена и ръката ми е върху струните, не свети.

Също и когато не е включена но пипна с едната ръка ефекта - не свети.

Днес провериха контактите и всичко си е на ред. Странното е че няколко ефекта, които са чисто нови ми го правят това.

Отговорено (Редактирано)

Човешкото тяло е проводник с голямо (високо) съпротивление. При теб има разлика в потенциалите между земя и корпуса на ефекта, затова като се допреш до корпуса на ефекта фазомера спира да свети.Фазомера не е точен уред той е само за проверяване на фаза (затова му казват и фазоуказател). Не съм експерт но според мен нещо със зануляването(заземяване) на контактите може да не е наред. Може да се укаже, че е малко напрежение но е добре да се провери.

Ако е с мутицет сложи на променливо напрежение на 1000V, и виж между заземяване-то на контакта (малкия жълт извод(пластина) на контакта) и корпуса на ефекта какво показва.

Редактирано от DreamTh
Отговорено

Нямам толкова професионален мултицет. Моя мери до 300V. Като го сложа там при докосване нещо мърда и после веднага пада на 0. Това става много бързо и е стойностите са в широки граници.  Като пусна от корпуса, пак се вдига за много кратко време и после пада на 0. Точно както при докосването.

Като го сложа на 2000m, нещата са по-ясни, там варира между 001 и 007. При докосването и при пускането пак вдига повече, но не мога да кажа точно понеже варира.

Отговорено

Имал съм много случаи в стари читалища и общински сгради в които сме свирили, като пипнеш струните на китарата и "земята", ако е на замаска или примерно метална врата да ме хване ток. В сегашната репетиционна положението е същото там сме на замаска и ако влезнеш с мокри обувки редовно те хваща ток от корпуса на ефекти, струните на китарата, всичко което е на маса. Проблема е в ел. инсталацията! Не си занулен как си трябва, проблем няма докато не почне да те тресе ток около, иначе всичко си е в ред, няма бруове и други нежелани звукови ефекти. 

Примерно сега в репетиционната ако са ми мокри обувките усещам как леко ме гаделичка, като пипам струните на китарата, ако пипна струните и вратата която е метална с метална каса направо си ме хваща ток. 

Нищо притеснително стига да не ти е вкъщи!

• 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Нормално е да ти свети, щото захранването му е импулсно! Импулсните имат кондензатор между ниска и висока страна на напрежението! Има и такива захранвания дето не пускат фаза на изход! И да обръщаш щепсъла все тая! Фазопоказателя ти е точния инструмент! Не се връзват на мултицети и др. Ако останалата ти апаратура ползва контакт и щепсъл шуко, провери заземителните/зануляващите пластни! Ако усещаш гъделичкане.......не е добре! Ако усещаш ток само като си с тая джаджа, без други неща закачени към нея, търси рекламация! Уреда е опасен!

П.С. Я пробвай зарядното на телефона когато не е в телефона, май и то се офазява :-)

Редактирано от rettere
Отговорено

Да, и на телефона и на компютъра зарядното също офазява :)

Не ме гъделичка нищо, само свети. 

Никифена ми каза горе-долу същото, явно не е опасно това.

Има ефекти, които не офазяват обаче, явно наистина си зависи от захранването.