Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Отговорът ми не е контра или заяждане, пиша принципно.

В моя случай се наложи да го преначертая с АутоКАД, защото ми искаха .dxf, а експорт/импорт пробите не доведоха до желан резултат. Нямаше отклонения в размери или нещо такова, но "кръгчетата" бяха съставени от множество малки линийки, които колеги ми казаха че са нежелани при рязане. И най-добре да се направи директно в АутоКАД. Точно защо и как изобщо Бай Лазар ги реже - не знам, не съм и питал. Колегите от години правят чертежи и пращат за изработка, предположих, че знаят. А може и просто такъв да им е т.нар. workflow. :)

Аз и схемите и лейаута и шасито си ги правя на един Мак софт Omnigraffle, който е подобен на Визио, КонсептДроу и т.н. Конкретно шасито можех и на Корел да го направя, където съм си правил много на брой тениски и надписи и никога не е имало проблем. Пробвах и на Sketchup, където също съм правил доста неща. Обаче експорт/импорта тей и не се получи като хората, конкретно от SketchUp даже изобщо нищо не стана доколкото помня. :)

Трафовете са комплект за SLO, италиански inMADout. Цената беше почти 400 лева, но ги купих преди няколко години, не знам дали сега е същата. Не знам какво е "ригондовския траф".

Отговорено

Няколко години имаш трафове за SLO и чак сега започваш проекта. Аз щях да се въртя нощем и студена пот да ме избива като знам, че чакат  :lol: 

Отговорено (Редактирано)
За трафовете, за ЦЕНАТА им и качеството им, както и за обратните връзки (resonance + presence две в едно), някой има ли отношение ?

Мисля, че в темата Цецо има един мой амп (и той далеч не е единствения), където има resonance + presence + режим на единия драйв канала с изключване на обратната връзка, така че в случая той най-добре ще каже кое как му звучи. Лично на мен отворени докрай resonance + presence не ми звучат както амп без обратна връзка.

Редактирано от Gregg
Отговорено (Редактирано)

Благодаря много, това за обратната връзка ми се струва едва ли не панацеята да си пооправя (направо пренаправя) един лампов амп.

Но трябва да се пробва и да се види. Най-малкото, доколкото четох, може да оптимизира и подобри напасването с различни кабинети, ако усилвателя го направиш отделен.

Последно заяждане...

Сериозно ли 400 лв... има ли смисъл да правиш амп, да работиш и 20 минути по него при такива разходи + труда ти :D.

Със сигурност има по оптимален вариант. А има и готови ампове, втора ръка, дето... се доближават до бюджета за части.

Извинявам се за заяждането и давай нататък - Трябва да си го довършиш, с кеф.

За кръгчетата съставени от чертички, и аз съм се наигравал така, хем си чертах в аутокад.... Добре че не беше нещо фатално... Остана си като артефакт..

Ако ще се прави повече от един детайл за лазер/абкант, за в бъдеще, си струва да се свали и разучи някаква версия. Има и портабъл. Не е толкова гаден.

Корела, нито е лесна, нито лека за инсталация програма. Не съм се мъчил да правя с него това което може да се прави на аутокад, защото ми е трудна и няма смисъл.

Виж, за графичните неща, да правиш дизайна на аутокад..... Ако ти е по-лесно си струва, плюс това, се избягва експорт-импорт.

Ползваш чертежа за лазера като габарити и лейаут, и почваш.

А скечъп и лейаут... бях загрял да работя с тези, по едни неща, за които не ми трябваше изработка на кад система. Супер удобно и лесно, за каквото там правех.

Та после продължих с тези програмки и за други детайли.... Но, експорта е отчайващ. Направо чертаеш наново :(.

Редактирано от emosms
Отговорено

Ами те хубавите трансформатори са си скъпи. Аз сега за микрофонния предусилвател където си правя само за входния дадох към 150лв., а е една въшка 4 на 2,5 см. 

Отговорено

Сет за 50-ватов амп за 400 лева не е скъпо, говорим за сериозни трафове, условно казано "серийно" производство. Виж и цените на Хамонд, Меркюри, Онетикс и т.н. Ти колко считаш за нормална цена, по 20 лева бройката ли? Ся вече ако идеш да ти ги навие Бай Ставри от съседната улица, дето ремонтира перални и стартери от ЗИЛ може и доста по-евтино да ти излезе... ;)

Като го сглобя ще го сбия с фабричния китайски клонинг и ще стане ясно дали си струва. ;)

Отговорено (Редактирано)

50 вата ли е? Не съм обърнал внимание, мислих за пуш пул ел84..

Може да се направи от C core донор траф, но влизаш в голям филм и занимавка. Ако все пак ти попадне добър донор...

Дросела и захранващия ще ти ги направят в унитраф или унитраф ад... ( и в двете).

Доста добри цени.

Лазер/ абкант- досега без забележки и приятни цени - clt Пловдив. Работят и по еконт.

Редактирано от emosms
Отговорено

Тея зеленките резистори си им проверил max voltage? Ако ще са там където си мисля, че ще са - не е лоша идея, че съм удрял по някоя греда

Отговорено

Това пише за тях:

• Resistor, Metal Oxide 5 Watt
  • +/- 5% tolerance
  • -55° C to 240° C operating range
  • max 500 V
  • Excellent flame retardant coating
  • Small Size

За скрийн грида бяха май, моят ще е по-нисък от 500V. Надявам се да станат. ;)

• 3 weeks later...
Отговорено

Получих шасито. Не съм чак мега доволен, ама... не е и зле. :)

SLO66-ChassisTop.jpg

SLO66-ChassisBottom.jpg

Довечера ще опитам да наредя повечето боклуци по него, дано не съм оплескал някой отвор/размер. :)

Отговорено

Ампът е почти готов:

SLOBuild-03.jpg

SLOBuild-04.jpg

Само дето вътре е "леко" празен... :D

SLOBuild-05.jpg

Уикендът свърши твърде бързо и за съжаление премина предимно в шлосерско-измервателни дейности, но вече съм готов да хващам поялника. :metalist:

Отговорено

Аз съм възхитен от прецизноста на Baby Thomas. Като знам с какво внимание се отнесе към моя усилвател,този спокойно може да бъде произведение на изкуството.