me6 Публикувано Юли 26, 2017 Публикувано Юли 26, 2017 Искам да питам дали е добра идеята и въобще възможно ли е при запис на глас или китара сигнала от микрофона да минава директно през компресор-лимитер и от там във входа на звуковата карта. Питам защото навсякъде гледам че тези компресори се дават като свързване чрез инсърт на миксерите. А не като самостоятелно устройство. Може да е тъпичък въпроса , но за мен е важно да знам дали мога да ползвам такъв начин на свързване.
Baby Thomas Отговорено Юли 26, 2017 Отговорено Юли 26, 2017 Директно никакъв шанс. Сигналът на микрофона е МНОГО по-слаб, а най-вероятно и с неподходящ импеданс. Трябва да мине през микрофонен предусилвател и да се пусне линеен сигнал към компресора. Точно това се случва с инсъртите в миксера, там реално има прекъсване на веригата след майк преампа и преди ЕКю секция/фейдър/пан и т.н. 1
TONY Отговорено Юли 26, 2017 Отговорено Юли 26, 2017 (Редактирано) Може да си експериментираш и да решиш как те устройва. Според мен е възможно да ползваш копресора( естествено след микрофонен предусилвател) при запис на глас, чисти, акустични китари, бас. За изкривени китари не, защото те са си копресирани и при проба сам ще се убедиш, че е по-добре да са без (поне за мен е така). Доколкото те разбирам, чудиш се дали да ползваш компресията , когато записваш. Другият вариант е да ползваш при миксиране, в лупа. Примерно при запис на вокали. Мисля, че не е проблем, ако се сложи компресия при записа, а после ако се налага и при микса. Все пак аз също се уча и експериментирам, така че ако някой не е съгласен, да ме поправя. Аз записвам с дигитален мултитрак и мога да ползвам външен преамп с компресор, отделно в машинката си има вграден такъв, който може да се ползва и при тракинг и при миксване. Редактирано Юли 26, 2017 от TONY 1
Koobenot Отговорено Юли 26, 2017 Отговорено Юли 26, 2017 (Редактирано) Подрекпям Baby Thomas. Преди да ползваш даденото устройство обаче е добре да помислиш, дали качествата на конкретния хардуерен компресор са достатъчно добри, за да го ползваш на всяка цена и да записваш компресиран сигнал. Когато запишеш директно в аудио интерфейса каквото и да било имаш много по-голяма свобода в последствие чрез софтуерни плъгини да обработваш самия сигнал, докато веднъж записан и компресиран в картата, възможностите намаляват драстично. Редактирано Юли 26, 2017 от Koobenot 1
me6 Отговорено Юли 26, 2017 Автор Отговорено Юли 26, 2017 Дааааа , за компресията при запис после обработката се ограничава , при неопитни певци има големи амплитудни разлики и пак е мъка за корекций. Като имам пред вид съвсем малка компресия 1:2. И въпроса ми към Baby Thomas , ако микрофона мине през елементарен преам на Беринджър , значи ли , че няма никакъв проблем при ползването на компресора. Още повече , че така си решавам и проблема с фантомното захранване.
yamaha Отговорено Юли 26, 2017 Отговорено Юли 26, 2017 Само да вметна, че 1:2 не е компресия, а експанзия. А иначе и аз съм на мнение, че при запис е по-добре ти самият да играеш ролята на компресора като внимаваш за пиковете, понеже не всички компресори действат добре, а когато вече си компресирал неподходящо сигнала, става доста сложно за самия теб да работиш с кофти звук. На един от евтините ми предусилватели (MIC200) имам разни пресети, половината от тях, включващи и компресор и точно тях никога не съм ги ползвал, защото са ужасни. Хардуерни компресори ползвам единствено на live, а като записвам - винаги компресирам звука след като съм го записал. Особено в началото когато се занимаваш със студийна дейност и нямаш много опит, това е много улесняващо, защото имаш възможност за множество undo-та докато постигнеш това, дето ти се иска.
blr Отговорено Юли 27, 2017 Отговорено Юли 27, 2017 Моят съвет е въобще да не използваш компресор при самия запис. Записваш чисто и после, при смесването преценяваш колко точно компресия и с какви настройки ти е необходима. Така процесът е обратим. 3
me6 Отговорено Юли 27, 2017 Автор Отговорено Юли 27, 2017 Мерси колеги , че отделихте време. За инфо да кажа , че китара на входа на този комп-лимитер си се управлява без проблем дори звука става по сочен и чист, за микрофон разбрах вече.
blr Отговорено Юли 29, 2017 Отговорено Юли 29, 2017 За какъв компресор (марка, модел) става дума? Освен ефектите във формат "педал", почти всички останали НЕ СА ПРЕДНАЗНАЧЕНИ за директно свързване с китари. Оставяаме настрана факта, че не е умно да се записва през компресор, който в последствие не можеш да премахнеш (но винаги можеш да добавиш обратимо). Съветвам те да почетеш малко за различните нива на сигнала, балансиране и импедансно съгласуване в музикалните апаратури-ще ти е от полза и ще си спестиш много провалени записи. 1
Koobenot Отговорено Юли 29, 2017 Отговорено Юли 29, 2017 Освен това прилагането на EQ преди компресора може да премахне ненужните честоти от сигнала и да подчертае желаните, което помага при работата на компресора и като цяло нужното общо количество компресия намалява. Това нагледно можеш да видиш тук: 1
me6 Отговорено Юли 29, 2017 Автор Отговорено Юли 29, 2017 Ами компа е за инсърт като включване , но работи и като входен такъв пред китара , изпробвах го проста за играчка и всички и компрессора работеше и гейна най вече нищо че не се слага ама ако е за работа работи. Компа е Samsos s .com. A от виртуалните ВСТ та , и аз слагам EQ преди компресора , но в някои случай може и да е обратното. 1
blr Отговорено Юли 29, 2017 Отговорено Юли 29, 2017 И аз преди 30 години си ръчках китарата в касетофона и всичко работеше. Даже вратичката се отваряше, като натисна копчето, на което пише "EJECT". И копчетата се въртяха и даже антената се изтегляше като я дръпна. Касетофонът беше Hitachi от Кореком, но модела не помня.
jabs Отговорено Юли 30, 2017 Отговорено Юли 30, 2017 ^^ Аз горния пост го харесвам неимоверно и затова натиснах "харесвам поста'. Има един дълбок смисъл и минимум пет пласта които се наслагват един върху друг. Още ги разгадавам, утре съм си взел отпуск за да приключа навреме...
blr Отговорено Юли 31, 2017 Отговорено Юли 31, 2017 Наистина дълбокомислен пост. "Тъпото" пак не си е пил хапчетата.
me6 Отговорено Юли 31, 2017 Автор Отговорено Юли 31, 2017 Прави сте си , за поста , не е му е мястото тук. А и чувство за хумор имате , обаче е вярно и това че 6-7 пъти ме е интересувало нещо и само 2 пъти съм получил съвет , който ми е помогнал. Успех !
Recommended Posts