Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Привет колеги. Преди година си купих нова китара среден клас cort evl k4 с плаващо тремоло. Поради многото ангажименти нямах време да свиря кой знае колко и бях я закърпил що годе ..но преди седмица реших да я стегна в действие. Проблемът е следният- след 15-та позиция струните са заглушени мисля,че този проблем се нарича- мъртви ноти( ако не се лъжа) и се дължи на тръст роуда, преди да получа този проблем имах ядове с първите позиции на 1,2 и 3 струна и поради тази причина леко го разхлабих, но сега всичко след 15-та позиция е заглушено при 6,5,4 струна при останали след 19-та.За информацията ползвам струни 10-48 и свиря предимно в ре(D) стандарт. Само да уточня,че  не съм професионален китарист и не съм толкова компетентен в сферата на китарите с плаващо тремоло.  П.С.: не мога да я занеса на лютиер, защото не съм България.

Отговорено

Прочети как се настройва тремолото - трябва да е хоризонтално спрямо тялото, не да му стърчи дупето във въздуха (прекалено хлабави пружини) или да е натиснато към тялото (прекалено натегнати пружини).

Също прочети как се мери и регулира екшъна. И как се мери и регулира тръс рода. Едва когато направи всичко това може да гледаш за неравни прагчета или нещо друго дефектно.

Принципно е добре да се оправи и интонацията, но тя не влияе на горните неща.

Всичко това се прави с размера струни и строя, в който смяташ да използваш китарата. По възможност с нови струни, а не двугодишни например (интонацията поне).

Отговорено (Редактирано)

Относно тремоло доста стърчеше преди да я подхвана да я настроя, за това пружините ги отхлабих и затегнах болтовете на тремоло, за да  го направя паралелно. Интонацията мисля, че съм я настроил правилно. picture.gif

Редактирано от sixfeetunder
Отговорено

Аз ако разбрах правилно, във високите позиции, след 15-то прагче, имаш проблеми. Това би трябвало да се оправи с настройка на бриджа (тремолото), височина, ъгъл спрямо тялото...

Отговорено (Редактирано)

Занеси я да ти я настрои някой като хората. Не си играй с truss rod-a, ако не знаеш какво правиш, за да не станат проблемите непоправими.

Редактирано от ThrasherDge
Отговорено

Аз ако разбрах правилно, във високите позиции, след 15-то прагче, имаш проблеми. Това би трябвало да се оправи с настройка на бриджа (тремолото), височина, ъгъл спрямо тялото...

Ако го вдигна може и да помогне, но там е работата че няма да стои паралелно. Едвам го наместих да легне, беше вдигнато от страната на интонациите.

Отговорено

Първо нагласяш височината при stud-овете, така че екшъна да е удобен без да има фрет бъз, после си играеш с пружините, за да застане флойда хоризонтално (в твоя случай ги отпускаш). Не е желателно да въртиш и променяш височината под напрежение, прецакват се ножовете.

Отговорено

Настройваш си на височина тремолото. После, с двата болта от зад, при пружините, отпускаш или натягаш. Като ги натягаш, тремолото ще се прибере към тялото. Като отпускаш, ще изскочи навън. И след всяка промяна на ъгъла, настройваш пак китарата, за да си го дръпнат и струните.

Няколко пъти ще трябва да го повториш. Просто трябва да го балансираш, между струните и пружините. Не става за 1-2 минути.

И после ако някога искаш да промениш настройката на китарата, пак трябва да извършваш тази процедура.

Отговорено

Относно тремоло доста стърчеше преди да я подхвана да я настроя, за това пружините ги отхлабих и затегнах болтовете на тремоло, за да  го направя паралелно...

Не знам как са подредени хронологично горния пост и снимките, но това, което се вижда, не е хоризонтален бридж. ;)

Трябва основата на бриджа да е успоредна на тялото. Нещо като тук:

Kgwv3.png

На твоята снимка е нещо като на долната схема най-долния вариант:

1200px-Floyd_Rose.svg.png

Отговорено (Редактирано)

Проблемът ти е следният:тръс рода ти е прекалено разхлабен и моста ти е прекалено ниско.
1401699951TrussRod_Diagram.jpg

Положение 1. е твоят случай.При това положение на ниските и средни прагове нямаш бъз,защото грифа ти е така огънат.Не бих се учудил,ако дори са ти прекалено високо струните(на ниските прагове).Мисля,че на една от снимите това се вижда.Към края на грифа грифа ти става паралелен на струните и за това всички тонове "умират".Това което трябва да се направи е да се натегне грифа(надясно,ако гледаш към болта),и да се вдигне горе моста от пивотите.

Редактирано от ZLE