emo_sms Отговорено Август 4, 2021 Отговорено Август 4, 2021 А как да разбера какъв ми е бил имейла за стария профил, отпреди 10 години :D Цитирай
musicman Отговорено Август 4, 2021 Отговорено Август 4, 2021 ^ Виж си в профила на телефона кой ти е мейла. Цитирай
emosms Отговорено Август 5, 2021 Автор Отговорено Август 5, 2021 Не се сетих, стана, мерси :) Цитирай
emo_sms Отговорено Декември 5 Отговорено Декември 5 С друг телефон съм и нямам идея какъв ми е имейла за стария профил... Сега влизам със 'стария си имейл', но не е 'стария профил', който е с някакъв неизвестен имейл Както и да е, напъвам да приключа този зарязан проект, и пак опрях до еквалайзера. Проблемът ... честотния отговор при ползване на линейни потенциометри. На симулация е зле ~50% от дълбочината на корекция се случва в последните 10% от движението на потенциометъра Някакви идеи ? Цитирай
Gregg Отговорено Декември 5 Отговорено Декември 5 (Редактирано) В такива случаи се ползват потенциометри със S крива. Иначе казано пред стойността на потенциометър трябвада има буква W. В Али-то има плъзгачи с всякакви стойности и размери буква W, така че разгледай там. Редактирано Декември 5 от Gregg Цитирай
emosms Отговорено Декември 10 Автор Отговорено Декември 10 Тръгна, и като контрол с линейни потенциометри е по-скоро използваем :). Чудя се за малко оптимизация - при усилване на високите (и от EQ и от активната електроника на баса) се усилва и шума, което съм го забелязвал и на други уредби. Има ли смисъл с някакъв стръмен филтър да орежа над 10-12 кхз? Цитирай
Koobenot Отговорено Декември 11 Отговорено Декември 11 Хм ... зависи. Според мен дори за бас 10-12kHz са си бая като АЧХ. В някой албуми на Маркъс Милър и лайфове, дето се slap-ва яко в редки случаи съм чувал басът да стига 8, макс 10kHz, в метъл албумът дето правих, всичко над 5kHz съм го рязал ... ти в какъв стил твориш? Можеш ли да ни запишеш някое демо да чуем? Според мен за рок/метъл, всичко над 5kHz пречи ... Цитирай
emosms Отговорено Декември 11 Автор Отговорено Декември 11 (Редактирано) Не мога да запиша и не мога да го изсвиря достатъчно ритмично, тези дни по-скоро съм на вълна направи сам и напъвам по завършването на проекта. Иначе, най-високата лента на еквалайзера е 6-7к. Определено искам да звучи добре и тип Маркус Милър. Тук съм ограничен и от баса с който пробвам - не е особено добър. Някои техники излизат по звънтящо, други не. Активната на баса във високите може би не е лентов филтър, и усилва всички високи над определена гранична честота. Евентуално орязване на високите може би да намали шума. Докато еквалайзера на уредбата е лента (~7к), в момента по-погрешка с доста висок Q фактор, така че за него може би няма полза от такова орязване. Евентуално с PC осцилоскоп да направя някакви измервания? Редактирано Декември 11 от emosms Цитирай
Koobenot Отговорено Декември 11 Отговорено Декември 11 56 minutes ago, emosms said: Не мога да запиша и не мога да го изсвиря достатъчно ритмично, тези дни по-скоро съм на вълна направи сам и напъвам по завършването на проекта. Трудно може да разберем тогава какво правиш. 56 minutes ago, emosms said: Определено искам да звучи добре и тип Маркус Милър. Тук съм ограничен и от баса с който пробвам - не е особено добър. Някои техники излизат по звънтящо, други не. Може да е от адаптери, може и от грешна техника. 57 minutes ago, emosms said: Евентуално с PC осцилоскоп да направя някакви измервания? Линейния изход на това EQ, дето го конструираш го пускаш в един аудио интерфейс и после в DAW гледаш какво се случва ... аналайзери с лопатата да ги ринеш, аз съм фен на Voxengo SPAN (видео по темата), дори с Fab Filter става, защото можеш да бъзикаш лентите динамично и да видиш ако имаш съскане/шум къде излиза и къде е по-спектъра. Истината е, че трябва да имаш слухово познание за честотите – коя какво ти внася във сигнала и как го променя. Другият вариант е да пуснеш във входа на EQ-то розов шум и после през интерфейса да гледаш какво се случва на анализатора, ето как просвирват миксер, но техниката е абсолютно същата (2:25 секунда): Цитирай
emosms Отговорено Декември 11 Автор Отговорено Декември 11 Значи най-добре да го завърша, и тогава да тествам с розов шум през daw примерно? С този розов шум дали мога да хвана хармониците и изкривяванията от преампа, и там ми се ще да оптимизирам. Сега работи до EQ + крайно стъпало, но ще има модул за линеен изход, от който да го вкарам в един малък USB миксер Цитирай
Koobenot Отговорено Декември 11 Отговорено Декември 11 29 minutes ago, emosms said: начи най-добре да го завърша, и тогава да тествам с розов шум през daw примерно? Ми не, то е итеративен процес, давам пример: Имаш проблем примерно, че след 10kHz имаш шум Установяваш с розов шум и DAW, че наистина е така (в тоя случай просто свързването на баса към картата е достатъчно, спектрограмата ще ти покаже дали има някакви честоти/шумове) Решаваш проблема с филтър в схемата на EQ-то Проверяваш дали вече това не присъства в сигнала с анализатор в DAW розов шум и DAW P.S. Розовият шум ти пуска целият спектър линейно от 20Hz-20kHz, за да имаш отправна точка какво ти правят контролите точно, като почнеш да ги въртиш. След това обаче си казваш, примерно: "Хмм, тая лента по средата не ме кефи, че съм я подбрал на 600Hz, искам да я направя на 500Hz, щото като свиря, не ми променя някой open string, който често ползвам, докато свиря, ами променя и съседни тонове или внася биене/резонанси". Установяваш с розов шум и DAW, че честотата, която коригираш, е точно 600Hz Правиш промяна по схемата, така че да може тая честота да стане 500Hz Установяваш с розов шум и DAW, че след корекцията по EQ-то новата честота е 500Hz ... ако не е коригираш отново и пробваш пак Проектирането е труден, бавен, мъчителен итеративен процес, докато всичко накрая стане идеално ... ако искаш да стане такова де Едва като си сигурен, че имплементацията е супер, сглабяш всичко и е готово "за продан" ... до тогава, трябва да си измислиш лесен начин, при който да запояваш/разпояваш/променяш и респективно да мериш ... примерно опитна установка, свален капак, изводни кабели и т.н. 29 minutes ago, emosms said: С този розов шум дали мога да хвана хармониците и изкривяванията от преампа, и там ми се ще да оптимизирам. За хармониците и изкривяванията не знам как ще стане, трябва да генерираш синусоида на екран и респективно при различните настройки да я видиш как криви ... да речем, иначе с АЧХ анализатор можеш да видиш какво АЧХ ти правят контролите като ги променяш и колко ти е линейно EQ-то в номинални настройки (без подаванки/орязванки). Цитирай
emosms Отговорено Декември 11 Автор Отговорено Декември 11 Засега ме вълнува шума да е минимален, няма толкова да се заигравам с лентите. С един бас ще е едно, с друг друго... А хармоничния състав и изкривяванията са във връзка с преампа - там мога да базикам режима на лампите и на едни мосфет транзистори (които не би трябвало нищо да правят, освен да са буфери за сваляне на изходния импеданс на лампите) - пак е част от проекта в тази тема, и не знам как да ползвам осцилоскоп за целта Цитирай
Koobenot Отговорено Декември 12 Отговорено Декември 12 Преди всичко трябва да дефинираш какъв е съставът на шума, съществуват безброй много различни, аз ги отделям най-много в три категории: 50 cycle/Herz rumble - това е "брум" от неидеално захранване/интерференция/калпаво екраниране ... този се лекува с low-cut filter и правилно проектирана схема, при басът този тип филтри според мен ще е доста трудно да го ползваш, защото, ако предположим, че в стандартен строй най-дебелата ти струна "ми" е на 40Hz, можеш единствено само да изолираш всичко под нея, и пак ще губиш хармоници по този начин, ако не е подбран правилно high frequency hiss - това е съскане във високите честоти (8kHz и горница) и най-често се създава от неубезшумена/компромисно проектирана активна електроника ... един high cut filter и заспива Ето един клип дето прави добро обобщение по темата: wideband noise - този най-трудно се лекува, защото създава хармоници по целият спектър, тръгвайки от фундаменталната честота и растейки нагоре с постепенно отслабващи хармоници ... една от техниките е с noise gate, ето видео по темата: А иначе като страничен въпрос – как смяташ да реализираш тези филтри в EQ-то ти? Предполагам, ще са някакви врътки от типа на активна електроника, които ще променят честотата на сряза с констатен Q фактор/дълбочина (dB/oct) ... 1 Цитирай
emosms Отговорено Декември 13 Автор Отговорено Декември 13 (Редактирано) Какви филтри толкова, ако шума е над 8к, в последващите звена на 1-2 места ще добавя срез low pass, и толкова. Шума ме притеснява, защото слушам на слушалки. През бас говорителя едва ли ще се чува, но има и компресионен драйвер за високите - през него сигурно ще се чува нещо. Ако не е... не става. Еквалайзера вече е готов, от кит. Мисля че активната на баса шуми повече. Сега след EQ-то има един операционен с bass boost по схема baxandall, там мога да добавя верига за low pass. Закрепен е върху самата матрица с плъзгачите. На него най-много да му коригирам Q фактора на 1-2 съмнителни ленти (примерно на високата, 6к7 в момента е Q 5,4...). П.П. металните шашки, които слагат около лампите дали ще помогнат срещу шум, или е незначително? Предполагам, че работи срещу радио смущения, пожелателно срещу брум, а за въпросния hiss noise, едва ли Редактирано Декември 13 от emosms Цитирай
Koobenot Отговорено Декември 13 Отговорено Декември 13 ^ Не разбирам много от аудио електроника, но ако последващ горната схема, която описах с анализатора спокойно можеш да разбереш кое ти добавя и кое ти отнема шум, в какъв спектър, колко и т.н., без анализатор доста има да сглабяш и разглабяш, докато стане. On 12/13/2024 at 1:55 PM, emosms said: Какви филтри толкова, ако шума е над 8к, в последващите звена на 1-2 места ще добавя срез low pass, и толкова. Не е ли най-правилно проблемът да се реши при източника? Естествено, ако елементите са шумни, компромисът се прави в последствие. On 12/13/2024 at 1:55 PM, emosms said: Еквалайзера вече е готов, от кит. Мисля че активната на баса шуми повече. И това можеш да го провериш спокойно пак с анализатора. Цитирай
Recommended Posts