emosms Публикувано Декември 14, 2016 Публикувано Декември 14, 2016 (Редактирано) Здравейте, Малко постфактум питане, няма много смисъл.. .. Сдобих се най-накрая с някакъв 5 струнен бас (след като първо питах за уредба за бас...) : - https://www.thomann.de/intl/fender_squier_affinity_jazz_v_bk.htm Намерих го по-изгодно и е дефакто чисто нов. Но: 1. На моя, за разлика от снимките в thomann, пише "crafted in china". Т.е., доколкото знам, преди squier са се произвеждали в индонезия, сега ги правят в китай? Или този бас, който съм взел е по-евтин от тези в томан, защото е правен в китай, и всъщност нищо не съм намерил по-евтино? Купен е като втора употреба но дефакто е неупотребяван, с кутия, фабричен кабел и имбуси за хардуеъра. 2. Петата струна ми звучи по-лабаво и по-недефинирано от другите, със сток струни. Много вероятно, просто не звучи толкова дефинирано защото e в ниския регистър. Басите не се чуват така (на сухо). Но и на усещане, мисля че е малко по-'лабава', като се настрои. Ако сложа някакви по-хубави и по-дебели струни, може ли да има проблеми? Четох за ниския клас на ibanez, че грифовете им са ташак. Затова и се отказах да купувам такъв, макар че ми е интересен и този по-спортен дизайн. Squiera е по-солиден и предполагам няма да има такива проблеми. Преди имах един Sheffield J Бас, и в общи линии бях доволен от това което представляват този тип машини. Сега с тези ключове, не старите "спатии", направо съм супер доволен. Редактирано Декември 14, 2016 от emosms Цитирай
kulov Отговорено Декември 14, 2016 Отговорено Декември 14, 2016 хвърлил съм око на един скуайър делукс J бас от томан. на кантар съм дали да го взема. дават го произведен в индонезия. ще следя темата ти с интерес. ако се окаже, че са крафтед ин чайна, ще имат много поздрави. Цитирай
emosms Отговорено Декември 15, 2016 Автор Отговорено Декември 15, 2016 (Редактирано) Не знам колко ще е полезна темата, не съм особено напред. Вчера дръннахме малко, след като доста време само сме пили бира в местенцето с барабаните. Ето снимка на Squier afinity J от томан: Снимка на баса отзад, вижда се надписа крафтед ин чайна. Не съм го купувал от томан и се чудя, всички ли ги правят там, или само някои. Горния няма такъв надпис и изглежда, че не е правен никъде :D . Надписа отпред ми изглежда ок: https://s30.postimg.org/ffa8gr88x/IMG_2036.jpg Надписа на плочката отзад, не е перфектно фрезован: https://s30.postimg.org/paoo41i5t/IMG_2033.jpg Другия хардуеър ми изглежда ок: https://s27.postimg.org/v2p712s2r/IMG_2035.jpg Като цяло, не бих казал че е от най-леките басове. За дървото, сигурно си е каквото пише (alder). Относно струните - не знам има ли смисъл да слагам по-дебели или просто по-хубави. Също, не знам в момента с каква дебелина са (тр. да намеря шублера..). Някакви Light сигурно. Най-вероятно ще взема stainless steel - coated (elixir). Брайт тон, евентуално да става за слап, като излезна от кръжока пречат ми ръцете. По warm tone ще стане с пасивния тонконтрол и от уредбата, надявам се. Редактирано Декември 15, 2016 от emosms Цитирай
Heartman Отговорено Декември 15, 2016 Отговорено Декември 15, 2016 Не знам дали не си търсил в google, но Фендер имат фабрики в Америка,Мексико,Япония,Китай,Индонезия.Фендерите се правят в Америка и Мексико. Скуаер са дъщерна фирма или същата фирма с друг бранд.По-качествените се правят в Индонезия, а по-некачествените(гадни дървесини и части) в Китай.Ако искаш хубав скуаер има афинити и по-високи серии. Цитирай
blr Отговорено Декември 16, 2016 Отговорено Декември 16, 2016 Вече нямат фабрика в Япония или поне не произвеждат музикални инструменти там, а китари с лепенка Fender се произвеждат вече и в Китай. Цитирай
emosms Отговорено Декември 16, 2016 Автор Отговорено Декември 16, 2016 (Редактирано) Афинити е баса. Всички Squier сериини номера, започващи със CY, се произвеждат в китай. Даже всички, започващи със "C". Надписа отпред не е лепенка, доста приличен печат е, всичко: https://s30.postimg....8x/IMG_2036.jpg На снимката от томан, китарата също е със CY сериен номер. След определена година добавят и "Crafted in China". Нещо мернах, че след 96-тa... или 2006-та.. Относно струните, тези stainles steel ли са и държат ли тона? - https://www.thomann.de/intl/daddario_eps_1705.htm По принцип дадарио ми харесват, но много бързо умират (на соло китара). Това са им дебелините: Gauges: 045-065-080-100-130 Мерих сток струните на баса, моите А - Е са съответно 085 - 110. B е 130, т.е. не е от най-тънките, но не ме кефи как звучи. Или направо да взема еликсир, като му дойде времето . Редактирано Декември 16, 2016 от emosms Цитирай
Heartman Отговорено Декември 16, 2016 Отговорено Декември 16, 2016 Да, май неотдавана са започнали да правят и Афинити серията в Китай.Преди тя беше по-качествена поне. Цитирай
blr Отговорено Декември 17, 2016 Отговорено Декември 17, 2016 Относно струните, тези stainles steel ли са и държат ли тона? - https://www.thomann.de/intl/daddario_eps_1705.htm По принцип дадарио ми харесват, но много бързо умират (на соло китара). E, не виждаш ли? То е написано с достатъчно големи букви. Имай предвид обаче, че каквито и струни да вземеш, В никога няма да звучи като на хубав бас. Толкова могат тези инструменти, за тези пари-толкова. Affinity е най-ниската серия Squier. Не искам да те разочаровам, но на такива инструменти, петата струна вътши работа колкото да си подпираш палеца, ако свириш с пръсти. Използването и само омазва звученето на бандата. 1 Цитирай
emosms Отговорено Декември 18, 2016 Автор Отговорено Декември 18, 2016 За баса не съм сигурен въобще. В две неща съм сигурен: - на пипане струната се усеща малко по-хлабава от Е. Може би защото Е е 110 (не 105)? - няма в какво да го пуснем, за да изкара фундамента на 31 хз. И като го пробвахме (през един преамп в пулта), звучи по-малко плътно в най-ниските позиции. Баса олеква, чуват се неща от хармониците нагоре. То като гледам, поне половината комбота и кабинети, ако въобще си правят труда да им публикуват характеристиките, свирят до 40-45 херца. Колкото и да не ми се иска да се занимавам, почнах да ровя за говорители. Засега открих една изгодна 15-ка, която може да изкара -3дб/35хз в 180 литра, А струните - тези дадарио еднодневки ли са като за солокитарите? Еликсир струват двойно и определено държат тон повече от двойно време на солокитара. Цитирай
kulov Отговорено Декември 18, 2016 Отговорено Декември 18, 2016 вземал съм веднъж д'адарио за един от моите басове. пробвах ги за половин час и ги свалих. не ми се понравиха. общо взето д'адарио и стагг съм ги отписал. това са индивидуални неща, но както ти каза блр по-горе, не си струва и да слагаш струни за 100 лв на бас за 300. според мен потърси някакви други в същия бюджетен клас. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Декември 18, 2016 Отговорено Декември 18, 2016 От моделите без покритие може да пробваш Rotosound, при мен поне се държат доста по-добре от останалите стандартни. Дори засенчиха 2 марки/модела с покритие. Китарните изкарват около месец, което си е направо доста, тъй като другите максимум на втората репетиция са за кофата. За бас също ги пробвах и ми допаднаха, но не свиря системно (само подрънквам тук-там) и не мога да се ангажирам със "срокове" и стабилни данни за сравнение с другите марки. Цитирай
emosms Отговорено Декември 18, 2016 Автор Отговорено Декември 18, 2016 (Редактирано) Мда, 50 лв или 100 лв за струни - това е въпроса. И може би gauge 0.135 за B. 100 лева вече ги спестих като я намерих по-евтина. Никоя китара не звучи по-добре от струните си. Kaк да я харесаш в магазина . А тази едва ли ще е толкова зле, нито е basswood (липа), нито poplar(топола), нито agathis (балига, някакво кофражно там). Редактирано Декември 18, 2016 от emosms Цитирай
evernas Отговорено Декември 18, 2016 Отговорено Декември 18, 2016 А "хадаптерите,бате" къде ги слагаш в схемата?Не разчитай само на комбинацията от дървета сaма по себе си,само споменавам.С различни струни (стоманени,никел и т.н.) можеш да извлечеш различен звук,както и на усещане при сиврене са различни.За SS струни ползвам Dean Markley blue steel и съм мега доволен,никеловите ми са Daddario-от тях също.Ползвал съм Dunlop на няколко баса и имаше различен ефект при всеки.Приготви се да пробваш различни марки и модели докато намериш какво ти пасва,независимо кой какво ти пише (дори и аз).А аз живота на струните мога да ти кажа,че много зависи дали ти се потят ръцете и колко,дали си почистваш струните след свирене,миеш ли си ръцете преди това и т.н.Може да ти звучи странно,но вярвай ми при различните басисти,един и същ чифт може да изкара различно.Аз лично изкарвам доста,не ми се потят много ръцете и съм късметлия в това отношение.Чувал съм,че Elixsir издържат много на "бой",но никога не съм ползвал такива.За B струна гледам винаги да е минимум 130,но това си е мое предпочитание.Пробвай с различни марки и материал,така най-добре ще разбереш. Цитирай
blr Отговорено Декември 18, 2016 Отговорено Декември 18, 2016 Не се пускай по пързалката да търсиш говорители, които покриват честотния диапазон на инструмента. Ще хвърлиш пари за нищо. Направи си елементарен опит: запиши го през апаратура, която доказано не затихва до 30 Хц (DI box-> preamp-> interface). Запиши чисти тонове и им разгледай спектъра. Ще разбереш точно какво имам предвид. Това не е свързано с твоя инструмент. Това, което е свързано с твоя инструмент и всички останали подобни е, че дебелата им струна звучи гадно и размазано. Дори и Е не звучи както трябва. Това си е комбинация от евтини дървеса, механики и най-вече електроники. Разбира се, хубаво ще е да му сложиш нови струни и да ги сменяш често, но не очаквай чудеса. D'Addario не са повече или по-малко еднодневки от всеки други струни без покритие. 1 Цитирай
emosms Отговорено Декември 18, 2016 Автор Отговорено Декември 18, 2016 (Редактирано) Това със спектралния анализ не мога да го пробвам в момента. Но явно има дебат в нета по въпроса и не съм първия който го открива (floppy B string). Трябваше да си взема такова нещо, за да се замисля по въпроса. Също, тези наблюдения не се ограничават само до ниските класове басове. За усещането и звука на сухо (ако изключим каквото влияние имат адаптерите), спора като че клони към скалата на баса. 34'' vs 35''. Дългата изисква повече натягане. Евентуално по-дебели струни (по-спорен е положителния ефект), но минимум 0130. Build quality и дървесината не е толкова видно и ясно как влияе. Предполагам - още по-твърдо дърво. Също, по-стегната механика (да се избегнат всякакви вибрации) и neck through мисля се казваше - цял гриф с тялото. В общи линии препоръчват повече акуратност при свирене, повече свирене към бриджа с пръсти, повече техника и прецизност при слап. То така или иначе, слап фигурите са много зле без прецизност. Само за дрънкане вкъщи . А относно пълното покриване на фундаментите - къде е границата? Колко е нужно? -3дб/45 херца за 5 струнен бас ??? (и хубав да е) Пак опира до спектралния анализ, но съм се изумявал на някои изпълнения, където фундамента преобладава. Не е много дефинирано, но тона беше настроен да свири почти само фундамента. (не мога да намеря линка с парче от концерт). И дори не слиза то пета свободна, но баса е брутален. Представям си какво ще е и с обертонове отгоре и аз да свиря - малко growl и по-звънтящи струни. Също да звучи 'твърдо' , дори без много обертонове и звънтежи. Редактирано Декември 18, 2016 от emosms Цитирай
Recommended Posts