Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ ... акорди :( :(


don_kosme

Recommended Posts

Темата е актуална и интересна за всички начинаещи. Докато минеш един определен праг, когато ти е много трудно в началото, помага единствено волята да продължиш.

 

Въпросът е обаче, защо започнахте да отговаряте по тема, в която последно е писано през 2006 година ^^

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Постепенно учи акордите и ще стане, но ще мине известно време не е за ден два. И по принцип спокойно можеш да се научиш без самоцелно да зубриш теория в процеса на свиренето. Когато ти трябва някой акорд или гама сам ще си ги потърсиш и ще почнеш да ги усещаш (ако имаш някакъв музикален слух най-вече). Много от известните китаристи не са поглеждали учебници.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

моля ви помогнете ми какви са тези чертички пред тези числа и как да се науча да свиря на китара много искам ,но не ми остава време да се запиша и исползвам нета но нещо не мога да разбера гамите мажорите и др моля Help me

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ае вие у ред ли сте?! :) Може ли някой точно да застане две крачки пред строя и да заяви:

- Аз, ХХХХХХХ прочетох елементарна теория на музиката и още две тухли и чак тогава хванах китарата за рогата

 

:) Май забравяте откъде тръгваме всички (с малки изключения, чиито майки са ги заставили от 5 годишни да драпат на пиано примерно) - човека сега е хванал дъската, вие с даскалък го занимавате.

 

В случая има приказка - апетита идва с яденето - свириш, вадиш песни - е, хората ти показаха основните пръстовки - с тях сигурно поливината световни хитове вече можеш да изсвириш :) Свири любимите си песни, тва, което ти харесва, и вече в зависимост от това какво искаш да постигнеш - пътищата са много - има един начин да си дрънчиш по купончета и да забиваш мадами(начинание със спорен успех независимо от таланта), има друг начин да си в добра кавър бандичка, трети начин да си "кръчмар" и съвсем други пътища ако това се окаже крастата ти за вбъдеще(а това ще го разбереш по-нататък). Всички пътища обаче се свеждат до зверски инат и нерви, щото понякога, докато изкараш нещата си перфектно(ако го искаш така), ти иде да хвърлиш китарата през балкона щото нещо не се получава ;)

 

За вдъхновение мога да ти препоръчам ей туй видео - човека не показва толкоз технически неща, щото ти, като един грамотен млад човек би следвало да можеш добре да ползваш гугъл, но се вслушай в нещата, които казва за правилната нагласа, с която ще можеш да изградиш туй, което искаш -

 

Успехи.

 

П.П. Каринам, напиши въпроса си в Гугъл, дори на български език ще ти даде линкове как се четат таблатури :) Ако не намериш, сложи китарата хоризонтално пред монитора и гледай ту грифа, ту таблатурата - след известна доза мислене ще почнеш да улавяш връзката ;)

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Karinam Тези чертички се наричат баре. Прочети това, което е специално за тях - http://www.akordite.com/index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=44

 

А ето всичките уроци от този автор, които ще са ти повече от полезни - http://www.akordite.com/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=6&id=19&Itemid=44

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Много е важно като начинаещ да схванеш точната пръстовка, както на лявата ръка така и на дясната!

http://c0042082.cdn....hord%20Book.pdf

Това е доста културно направено.

За дясната ръка те съветвам да започнеш да се учиш без перце (с пръсти) ще е много голям плюс за вбъдеще!

Ползвай тубата там има доста материал из между който качествен! Трябва много труд и постоянство иначе няма да стане!

Редактирано от lyu_records
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И къф му е плюса от тренировки само с пръсти? Аз свирих 10 г. така и сега не мога да изкарам един пикинг като хората... :secret:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никакъв - така казвали дрътите китарджии че било правилно :greenball: Минуса обаче е че после като хванеш перо разбираш как е нямало никакви плюсове и си напълно недъгав...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Голяма файда няма, освен , че ти дава други различни звуци, по голяма динамика, позволява да се изсвирят неща , който с перце няма как .... и все такива незначителни екстри .

 

 

Но най големия плюс е , че не се налага да се чудиш къде по дяволите си оставил перцето след последното свирене :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Мързи ма да си свира акордовите прогресии, в енна книжка...

Иначе, за автора на темата (който и да е бил той..), мсла че най-важното е да знаеш кой акорд свириш!

Така. От там нататък, като знаеш акорда как се казва, как се означава, си го разглеждаш на коя струна ти е тониката, на коя терцата, на коя квинтата, на коя струна ако има други интервали, или ако някои са пропуснати, да забележиш и да знаеш, кога става кво става..

Под как се казва акорда, тониката е всъщност е по-маловажната част от името, освен ако не се ползват свободни струни.

Като се ползват свободни струни има там 5,10 ли колко акорда не знам, които са точно ТАКА и се хващат само ТАМ, щото ползваш свободни струни. (Мен много ма дразнат и не мога да ги запомна, а и предния собственик на китарата май се е скъсал да ги свири, щото позициите там са износени на първа струна и ся ми бражди! :blush: )

Тониката на акорда е важна, доколкото да запомниш латинските имена на тоновете и на коя струна на коя позиция какъв тон има.

(поне някои да запомниш, щото е мармалад)

Иначе си го хващаш акорда в която си искаш тоналност по грифа, всяко парче може да го изсвириш във всяка тоналност (ако ти се занимава..)

По интересното е, да запомниш как е изграден, къде се намират интервалите спрямо тониката по грифа.

Да ти остане в главата как звучи акорда като цялост. Минор, мажор, от там нататък минорен септакорд, мажорен септакорд, доминантен, умален акорд, 9, 11, 6, сус бре 2 и 4, много работи но няма значение, едно по едно.

Eдно поне 5-7 вида акорди трябва да запомниш, но не до, ре ми.. мол ... ами като структура на интервалите.

Тези интервалови структури могат да се хващат да речем по 3 удобни начина на грифа, на различни групи струни, може да са и с друг тон освен тониката в баса. Много вариации.... но си има някои удобни стандартни пръстовки, които пак не са малко :(.

---

Важното е да учиш нови aкордови последователности (прогресии) - било парчета, било по книжки теоретично написани, и>

да ЗНАЕШ какви акорди свириш, да обърнеш малко внимание как са изградени. Така, обесних ти, обаче не знам дали самия аз ще седна да си свира прогресиите скоро :P

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.