Денис Илязов Публикувано Декември 26, 2015 Публикувано Декември 26, 2015 Може ли някой да ми обясни как вървят двата гласа на китара, примерно на соло ( не октава) или поне да ми обясни доминантите...П.С не съм много добър с теориятаБлагодаря за отделеното време.. Цитирай
ultramega Отговорено Декември 27, 2015 Отговорено Декември 27, 2015 Дай нещо за пример, че да разберем за какво точно питаш Цитирай
Hillbilly Отговорено Декември 27, 2015 Отговорено Декември 27, 2015 (Редактирано) Кат те гледам си в час с интернет,има всякакви обяснения и уроци в тубата,иначе кварта-квинта за ритъм,но да ти покаже някой приятел си трябва наживо,или да намериш учител.едит- знаеш какво е октава- а терци- абе що се майтапите мажор-минор пентатоники ,и както е написал колегата - не задаваш въпроса ясно.. Редактирано Декември 27, 2015 от Hillbilly Цитирай
Денис Илязов Отговорено Декември 27, 2015 Автор Отговорено Декември 27, 2015 съжалявам, че не се уточних... (3:26) един пример... Цитирай
ultramega Отговорено Декември 27, 2015 Отговорено Декември 27, 2015 Трудно може да ти се даде разбираем отговор , ако поне не си разясниш предварително музикалните интервали или казано накратко съотношението между височините на два тона (или гласа както ги наричаш),В дадения пример ако разгледаш интервалите в групи по три , първите два са терци а третият кварта и така си върви нататък. Цитирай
Heartman Отговорено Декември 27, 2015 Отговорено Декември 27, 2015 В конкретната песен ми се чува че вървят на октава с баса и на терци китарите. Цитирай
Денис Илязов Отговорено Декември 28, 2015 Автор Отговорено Декември 28, 2015 добре, благодаря Цитирай
DaftFunk Отговорено Декември 29, 2015 Отговорено Декември 29, 2015 Слушай повече iron Maiden и ги разучавай освен да слушаш де ....те са повече от учебник за кварти, квинти, терци и октави ;-) Идеален пример за двуглас на китари. 1 Цитирай
lyu_records Отговорено Декември 29, 2015 Отговорено Декември 29, 2015 Абсолютно, при Мейдън никога не е само терца. Цитирай
L.K. Отговорено Януари 9, 2016 Отговорено Януари 9, 2016 Седни на едно пиано/клавир и ще ти стане ясно - терца отгоре, терца отдолу, някъде е малка, другаде голяма. След половин час и ти ще можеш да обясняваш. Цитирай
ikonomec Отговорено Януари 12, 2016 Отговорено Януари 12, 2016 L.K. е прав - най-добре нагледно се вижда на пианото. Иначе за Доминантите (то и за субдоминанта и тоника де) се "строят" на 1-ва 3-та и 5-та. Само че: Тониката се строи върху 1 степен (1-ва, 3-та и 5-та) Субдоминантата се строи върху 4 степен (1-ва, 3-та и 5-та) Доминантата се строи върху 5-та степен (1-ва, 3-та и 5-та) Съвсем прост пример с До мажор - C maj тоника - ясно, До (почваш от 1-ва степен и броиш) - 1-ва ти е До, 3-та ти е Ми, 5-та ти е Сол субдоминанта - ясно, Фа (почваш от 4-та степен и броиш) - 1-ва ти е Фа, 3-та ти е Ла, 5-та ти е До Доминанта - ясно, Сол (почваш от 5-та степен и броиш) - 1-ва ти е Сол, 3-та ти е Си, 5-та ти е Ре И така като хванеш на китарата акорда C maj (тониката) ти е съставен само от До, Ми и Сол Като хванеш F maj с баре (субдоминантата) ти е съставен само от Фа, Ла и До Като хванеш G maj (доминантата) ти е съставен само от Сол, Си и Ре Аз също немога да разбера какво точно питаш, но по отношение на доминантите, за които - която и песен да хванеш то няма как да е само с доминанти. Всеки кръг изисква своя естествен завършек, т.е. да включиш субдоминантата и да завършиш с основата (тониката) - може би това визираш като "втори глас". Това са ми познания от 2-ри клас (като ходех на пияно) и се опитах да обясня възможно най-просто основните 3 степени на гамата (интервала) без да те обърквам. За останалите 12 - 2-3 часа по солфеж ще са ти добре дошли - за тях задълже на клавир/пиано, за да видиш полутоновете и нагледно да придобиеш представа. Дано съм бил полезен. Поздрави! Цитирай
ultramega Отговорено Януари 12, 2016 Отговорено Януари 12, 2016 която и песен да хванеш то няма как да е само с доминанти. ...... Това са ми познания от 2-ри клас (като ходех на пияно) ^ Като си ходил на пиЯно , са пропуснали да ти споменат за този тип например , който явно не е съгласен с горното твърдение Цитирай
Hillbilly Отговорено Януари 12, 2016 Отговорено Януари 12, 2016 Ма Стиви Рей едва ли е одил пиян във втори клас ,,па ако не беше спрял пиенето нямаше да си замине така с катастрофата.. 1 Цитирай
Recommended Posts