Jump to content
Българският форум за музиканти

Реставрация на Fender Jazz Bass Mexico /около 70-те години/


Recommended Posts

Здравейте,
нов съм във форума, но вече имам и определено питане към лютирите-съфорумници.
Пиша по повод репарацията на един Fender Jazz Bass Mexico /70-те години/. Баса не е в завидно състояние както ще видите и от снимките,
но тъй като има сантиментална стойност за мен, бих искал да възвърна част от блясъка му и да го направя, ако не красив, то поне оперативен отново :). От снимките можете да придобиете представа, че си е сериозен ремонт, не е гледан добре - открих го забравен в мазе. Има усукан гриф, нацепен фингърборд и множество забележки по тялото а вероятно и по електрониката. Не държа всичко да е оригинално,  но бих се радвал да е поне марково :). Кажете, кой може да се заеме със задачата, защото вече на няколко колеги от форума писах и те се отказаха да се занимаят. Ясно е, че трябва да е човек със приключенски дух :)). Пишете на лични или на някой от другите ми контакти: e-mail адрес: asen.ivanov@dna.bg; тел. 0888 88 51 89.
Намирам се в София, но съм готов да пращам с Еконт.

 

Ето и снимките:

https://www.flickr.com/gp/41289007@N06/8cx3U7

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако грифа е усукан както казваш, просто си купи нов и  си я ползвай без да ти пука за това че тялото е очукано и  матово. Някои хора плащат за състаряване :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съмнявам се дали басът е оригинален Фендер. Много съм далеч от специалист по история на марката, но има детайли, които би трябвало да изглеждат по друг начин начин - адаптери, струнник, копчета за закачане на колана, боя, надписа на грифа и т.н.  Според мен първата ти работа е да провериш дали наистина басът е марков или е част от опитите на българските музиканти през соц епохата да свирят на инструменти, които да изглеждат като западните образци (доста често срещано явление). Виж серийния номер и потърси в специализирани сайтове за Фендер и съм сигурен, че ще стане ясно.

Ако е Фендер бих те посъветвал да избягваш смяна на части и по-сериозни интервенции - колкото по-близко е до оригиналното състояние, толкова по-висока стойност ще има, като разликата може да е доста сериозна. Фингърбордът може да се залепи, ръждата - да се почисти и др. - не е особено сериозен ремонта, поне доколкото мога да преценя по снимките.

Ако е с неясен произход тогава си свободен да го промениш така, както ти харесва без притеснения че съсипваш колекционерски инструмент. 

И аз съм в София, ако искаш можем да се видим и да дам мнение след оглед на живо. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Завода на  Fender  в Ensenada, Mexico  практически съществува от 1989 г.

Там тогава са се пакетирали струни, резервни части и тн. След като избухва пожар, а след това възстановен, започват и с окомплектоването на инструменти. На по късен етап пристигат и старите машини от Fender USA и започва цялостно производство на китари, които днес ние коментираме като MIM.

Пиша всичко това, защото няма как дискутираната китара да е произведена в Мексико през 70-те. Или поне със сигурност няма да е Fender.

Явор(разбойник), правилно се съмнява, той има и богат опит. Ако действително имаш време и желание, занеси му я да е види.

 

П.П. Накратко: Магарето(твоето е трапецовидно), ключовете(не пише Fender), металната планка за потенциометрите(твоята е по-тънка от пикгарда),през 70-те грифовете са с правоъгълен инлей(твоят гриф е с точки), ваденката на главата.

Редактирано от ciriljhonson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както вече са написали по-горе. И на мен басът не ми изглежда оригинален, а и няма как да е мексикански и да е от 70-те, просто защото тогава там не са се произвеждали инструменти. Разбойник ти е направил щедро предложение, което те съветвам да приемеш. След това вече сам трябва да решиш дали инвестицията би си заслужавала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това силно ми напомня басовете на бай Спас. Но даже той се стараеше частите да копират оригиналните. Този струнник и ключовете са с незнаен произход, както и останалите метални елементи. Винтовете на пикгарда са малки, боята е с много ниско качество. Адаптерите силно намиридват на Кремона Каданлък. Но най-голямото разминаване е в надписа на главата, той трябва да следва извивката, а този е в една линия и е прекалено малък.

Не знам кой ти е казал, че този бас има нещо общо с Мексико, при това от 70-те години, но явно не е особено запознат с продуктите на Фендер. Но това съвсем не значи, че инструментът е за изхвърляне. Потърси лютиер, който най-добре може да ти каже какво ще струва възстановяването му в работно състояние.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

благодаря за бързите отговори. Да ясно е, че има доста нередности свързани с китарата. нито един от патентните номера по нея не е по системата на фендер. Иначе с КD basses си писахме малко за този бас и той ми спомена, че вече се занимава предимно със сетъп, не реставрация. Някакви съвети какво да го правя тоз бас?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя бас е с отлепен фингърборд,тръсрода седи по-настрани,както ми се видя и няма общо с фендерските,а ако е от 70 тялото трябва да де доста повече поочукано,абе да го закачиш за украса няма да е зле :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако трябва да се свири на баса ремонтът не му мърда, без значение какъв му е произхода. Въпросът е да се определи разумен размер на инвестицията преди това, което пък е свързано с качествата на инструмента. Доколкото мога да преценя от снимките грифът е от нелош материал. Може да се окаже приличен инструмент, но трябва да се огледа. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност човека търси помощ за ремонт и реставрация, а всички ние(в това число и аз) тръгнахме да определяме произхода на инструмента.

Ако държиш на професионална помощ , лютиери бол. Телефоните и адресите  на част на тези от форума, ги има тук.

Сещам се още, за Валери Градинарски - 0898 955 472 и Христо Георгиев - 0886-385029. Ако се поразтърсиш ще откриеш и още.

Знам че Евтим Джерекаров(наш съфорумник) има също добър опит в дребните ремонти и не само.

Така че действай!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още веднъж благодаря на всички! Отговорите и съветите ви са ми много полезни. Истината е, че този бас исках да го стегна само по сантиментални причини, за което цената все пак трябва да е разумна, за свирене си имам доста приличен Fender Jazz bass Special Japan и един Epiphone Thunderbird. Ще проверя и при Градинарски, макар, че ми казаха, че той се занимава само със сетъп вече. Още веднъж мерси колеги!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.