anomandrus Публикувано Април 20, 2015 Публикувано Април 20, 2015 (Редактирано) Привет, Ето и обещания тест на микрофони, който подготвихме с Dilian Nedev. Тестът е направен със следните микрофони: Neumann U89i, ръчноизработено лампово копие на Neumann, AKG Solidtube (лампа), Blue Bottlerocket MKii (SS), Shure SM7B (динамичен), Sennheiser MD421 (динамичен). Чейнът е Микрофон - UA710 - UA Apollo. За първите тейкове използвахме по 2 микрофона едновременно. В случая комбинациите са AKG/HM Neumann, Blue/U89i и отделно МD421 и SM7B, които са на различни тейкове, защото исках устата ми да е близо до микрофона. При записа на 2 микрофона едновременно сме използвали 2 еднакви преампа за да има консистенция. Преампите са UA710 и са на Solid State настройка, за да се избегне оцветяване. Както и предния път- тук не коментираме певческите ми способности. Песента този път не е наша, а е на метъл бандата Nevermore. ТУК може да се чуе и целият кавър. Искахме да има два момента- един по-лек (куплет) и един по-натоварен (припев) за да се хванат различните динамики. В два поста ще дам ликове към сухите тракове и прост микс с тях. На траковете в микса няма EQ и Deesser, за да дадат по-добра идея за разликите. "Мокрите семпли": AKG Solidtube Hand-made Neumann Blue Bottlerocket MKii Neumann U89i Shure SM7B Sennheiser MD421 Редактирано Април 20, 2015 от anomandrus 6 Цитирай
jabs Отговорено Април 20, 2015 Отговорено Април 20, 2015 Изненадващо готин MD421 Евала за труда Цитирай
anomandrus Отговорено Април 20, 2015 Автор Отговорено Април 20, 2015 "Сухите семпли": AKG Solidtube Hand-made Neumann Blue Bottlerocket MKii Neumann U89i Shure SM7B Sennheiser MD421 2 Цитирай
anomandrus Отговорено Април 20, 2015 Автор Отговорено Април 20, 2015 (Редактирано) Според мен разликите в микрофоните са повече от осезаеми. Моят личен фаворит е Ноймана, защото обработката му е песен. Инак всички микрофони са от приличен клас и според мен могат да се използват без проблем. Както каза jabs звукът на MD421 (който включих в последния момент в теста) е готин. Има специфично звучене, което не е за пренебрегване. При него настройката беше по средата между sing и speak. Докато записвах, при мониторинга, се чувствах най-добре именно с него. Той обаче, както и SM7B-то, имат нужда от допълнителна обработка. Същото важи и за ръчния Нойман. Най-лесен както казах е U89i и на второ място Blue-то. AKG-то е специфичен, но доста приличен микрофон. С него записвах последни албум на Wartime. Кавърът е цитиран в поста записвахме с Neumann U89i. Редактирано Април 20, 2015 от anomandrus Цитирай
Baby Thomas Отговорено Април 20, 2015 Отговорено Април 20, 2015 Аз не съм със супер много и богат опит, но въпреки това мога да се изкажа чисто любителски. Харесват ми Нойманите и Blue-то. Другите ми звучат запушено и да не казвам кои - направо мътно. А за мътликата аз лично не съм чувал да има цяр. Което си е особено голям проблем при няколко трака, дублиране, бекинг вокали и т.н., тъй като мътилката се наслагва и крайния резултат става доста по-различен. Всяко комбо уши+мозък са различни, така че ако има фенове на другите майкове - нека не се обиждат. Цитирай
misterj Отговорено Април 20, 2015 Отговорено Април 20, 2015 Е, тука всичко е казано!! Нойманът си е Нойман. Много ми се искаше да има включен и нискобюджетен Берингер. Цитирай
anomandrus Отговорено Април 20, 2015 Автор Отговорено Април 20, 2015 Нямам Инак с удоволствие. Ако някой даде за записа... Цитирай
crunk Отговорено Октомври 8, 2015 Отговорено Октомври 8, 2015 Тази седмица 10,11,12.10 събота, неделя и понеделник ще съм в София. Ако още ви трябва нискоюджетен микрофоон мога да осигуря AKG Perception 200. Така и така ще го нося с мен Цитирай
Jordan_J Отговорено Октомври 8, 2015 Отговорено Октомври 8, 2015 Ноймана звучи най-добре (според моя вкус). Правения Нойман има повечко сибиланс и не ми допадна нещо. Шурът е вторият ми фаворит. Всичко зависи от конкретния случай и приложение. Другите микрофони биха могли да са ми фаворити при други обстоятелства. Затова е най-добре всяко студио да има повечко микрофони за тест и избор. Понякога най-добрите резултати се постигат с най-неочакван подход (или микрофон). Всичко е строго индивидуално и зависи от конкретната задача в момента. Поздравления за труда! Цитирай
LP1 Отговорено Януари 24, 2016 Отговорено Януари 24, 2016 Страхотна статия , адмирации от мен за това което си направил и за труда разбира се! Аз лично мисля, че съм за Шура след него Ноймъна. Нямал съм възможността да ползвам друг освен Нойман в студио, но има време за всичко. Цитирай
Recommended Posts