stratocaster Публикувано Ноември 17, 2006 Публикувано Ноември 17, 2006 (Редактирано) Здравейте. Понеже претърпях и това просвещаване, породено от неволята и безпаричието, реших да споделя с Вас технология за изработване на акустични пана. както бях обяснил в предишната тема - там правехме звукоИЗОЛАЦИЯ на помещението. Но тя не е достатъчна, за вътрешната акустика - особено необходима при работа по миксиране и процес на записи. Погрешната акустика може да повлияе в голяма степен на крайния резултат. ревербациите в помещението засилват определени честоти, и дори да разполагаме с най-скъпите студийни монитори би било безмислено без добра акустична среда. Паната представляват конструкция от дъски - напълнена с ВАТА и облицована с плат. Да разгледаме типичен случай - имате помещение, на което 2 срещуположни стени са голи. В най-лошия случай и 4-те. Застанете по средата на помещението и плеснете с ръце. Ще чуете това ехо, което не трябва да чувате. Целта на тези пана е, когато се разположат по стените да поглъщат звуковите вълни и да предотвратявар ревербацията. Варианта, който описвам е възможно най-евтиният, но за сметка на това доста ефикасен. Принципно сред любителските среди няма определени точни размери, начин на разположение и конструкция, след съвети от професионални звукооператори, считам че описаната от мен конструкция е най-оптимална. размерите може да варират - в зависимост от стената. Ако стената е с размер 4 Х 2,5 метра, тогава 2 пана с размер 1 Х 1,20 са пре-достатъчни. Какви материали са необходими: 1. Дъски - добре пресметнете колко дъски ще са некбходими за паната с определения от Вас размер продават се по складовете за строителни материали, не са скъпи ширината на дъските трябва да е 10 см, за да може в паното да се поберат 2 слоя вата. 2. Летви - ще послужат за допълнително укрепване на рамката от дъски 3. Вата - продава се също в складовете за строителни материали. много се спори за плътността, вида и марката на ватата аз лично използвах ROCKWOOL минерална вата и се получи задоволителен резултат. цената и е 20 лв за палет. размера на парчетата е 60 Х 1 метър. внимавайте с ватата - работете с ръкавици и не я пипайте с голи ръце. финните власинки се забиват в кожата и причиняват ужасен сърбеж, дори алергични реакции. 4. Плат за облицовката - тук може да импровизирате - изровете старите покривки за маса на майка си, стари плътни пердета, чаршафи, завеси и всякакви други платове. в краен случай може да потърсите в магазините за дрехи 2-ра употреба. 5. Такер - уред за телбодчета, използван в тапицирането на мебели - в краен случай може да ползвате кабърчета, но такера ще Ви спести часове усилия 6. Пирони - ще послужат за сковаване на дъсчените рамки 7. Г-образни стойки от метална шина - с размер на рамената по 10 см. Ще послужат за закрепване на паното към стената Можем да пристъпваме към работа - за пример ще ползваме пано с размери 1 Х 1,20 и с дълбочина 10 см. Внимателно разкрояваме дъските и отрязваме 2 парчета по 1 м. и 2 парчета по 1,20 Първо поставяме дъските на равна повърхност - за да не се получи крива конструкция. заковаваме ги във всеки ъгъл с по 2 пирона. крайния резултат трябва да е дървена рамка. За по-голяма здравина може в ъглите да сложите метални планки, които пак заковавате с пирончета След това поставяме рамката на земята по лице и напречно заковаваме двете летви 1 и 2, които ще стабилизират конструкцията. Обръщаме рамката и пристъпваме към поставянето на ватата. В конкретния размер няма нужда от прекрояване на парчетата вата. Поставяме единия слой вата, натъпкваме го хубаво и после слагаме и 2-рия. Ако сме изпълнили всичко точно, трябва ватата да дойде точно на ръба на рамката. Резултата изглежда така: Можем да пристъпим към облицовката. Желателно е да се използват в слоя тапицерия - с цел да не проникват прашинките от ватата. Слагаме парчето плат върху рамката и го закрепяме с такера или кабърите. Обтягаме го добре. Процедурата повтаряме и от другата страна. Готовите пана изглеждат така: закрепването става посредством Г-образните стойки за стената. желателно е паното да се монтира най-малко на 5 см. от стената, с цел по-голяма ефективност. Предварително разпробиваме стойката в дтава и края - в единия ще се захване с дюбел за стената, към другия ще прикрепим паното с винт. С помощта на нивел теглим една права черта по стената и по нея слагаме стойките. С бормашина правим дупки и с дюбели ги захващаме. 2 стойки отдолу и 1 от горе са достатъчни. Поставяме паното върху вече закрепените стойки за стената. Фиксираме паната на желаното разстояние от стената и с винтове ги закрепваме към стойките. По желание и възможност може задната стена на паното да направите от шпертплат или фазер. Това спомага за по-добрата абсорбация, особено на ниски честоти Специални благодарности към bobalan и synchu Поради технически причини, част от снимковия материал е използван от http://www.bobgolds.com/ Редактирано Ноември 17, 2006 от stratocaster Цитирай
Diplomata Отговорено Февруари 11, 2007 Отговорено Февруари 11, 2007 полезна информация - тенкс!!! На последната снимка останах живо заинтересуван от разположението на мониторите - високочестотните говорители са разположени в центъра. Какви са преимуществата на това разположение - спрямо теб, разбира се? Не се ли губи представата за разположението на ниските в микса? Опитът ми се гради само на литературата, а работя на всичко, влизащо в графата "непрофесионално"!!!!! Цитирай
yamaha Отговорено Февруари 11, 2007 Отговорено Февруари 11, 2007 На последната снимка останах живо заинтересуван от разположението на мониторите - високочестотните говорители са разположени в центъра. Какви са преимуществата на това разположение - спрямо теб, разбира се? Не се ли губи представата за разположението на ниските в микса? Опитът ми се гради само на литературата, а работя на всичко, влизащо в графата "непрофесионално"!!!!! Нищо не се губи - всичко зависи от местоположението им спрямо теб - височина, далечина (между тях и теб ; между 2-те поотделно), ъгъл към теб, акустично третиране на помещението и т.н. Моите първоначално също бяха с високите "навън", но след няколко проби установих, че е по-добре да разменя местата на колоните и да обърна ниските "навън". Това съвсем не значи, че е правило - всичко си зависи конкретно от горните условия, които изброих. Цитирай
Pierro Отговорено Август 29, 2007 Отговорено Август 29, 2007 Здравейте... Доста полезна за мен информация. Благодаря... Проблема е че не виждам нито една снимка.... възможен ли е ре-ъплоуд на снимките.... Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 10, 2007 Отговорено Октомври 10, 2007 Ето ТУК има една интересна "стая" без реверберация и ехо и т.н. Сигурно става и за студио, обаче не знам колко милиона са вложени в нея... Цитирай
kostaaa Отговорено Септември 22, 2008 Отговорено Септември 22, 2008 Някой може ли да ми каже каква вата точно да използвам? Има много модели ROCKWOOL..... Приблизително на какви цени са в днешно време, щото видях една вата дето отиваше към трицифрено число!? 40 или 100 кила/м^3? А може ли да се направи без рамка и направо да се залепи на стената? И после да се залепи яйце или пирамиди върху него (за поглъщане на среди и високи главно). Платът за облицовка трябва да е по-плътен нали? Цитирай
yamaha Отговорено Септември 22, 2008 Отговорено Септември 22, 2008 .... щото видях една вата дето отиваше към трицифрено число!? Трицифрено число за какво количество?? Да не е от тази със златното покритие? Ватата с по-малка плътност ще има повече поглъщащ коефициент (нека бъда правилно разбран - "по-малка плътност" от най-твърдата), а тази с най-голяма (дето е пресована и практически твърда) - повече отразяващ. Аз бих заложил на средните стойности, тъй като от тази вата ще има достатъчно материал на кв.м., който да поглъща звука и едновременно с това да изолира в двете посоки. Не купувай обаче от тази с най-малка плътност дето е най-рехава, съответно най-евтина, тъй като от нея няма да имаш почти никаква полза и нищо няма да ти погълне, камо ли да отрази. За втория ти въпрос - директно може да залепиш на стената само тази вата, която е с най-високата плътност (твърдата), която ти препоръчвам да не използваш. Останалите видове с по-малка плътност няма как да ги залепиш, тъй като листовете не пазят форма, а и върху тях е абсурдно да мислиш да лепиш пирамиди или яйца, тъй като листовете вата реално се състоят от пластове влакна, които се нищят, когато нещо залепено за тях натежи с времето....просто не виждам начин как да стане без рамка. П.П. Поправка...ако облицоваш листовете вата с плат (както сега мярнах, че си писал)...евентуално би могло да се залепят пирамиди върху плата, но с рамки става хем по-стабилно, хем по-естетично. Само да споделя, че аз подходих по малко по-различен начин, когато си правех студиото и контрол рума...поотделно и двете помещения ги направих като "стая в стая" с няколко различни пласта, един от които беше минералната вата, но целият процес е малко по-сложен, стеснява помещенията по малко от всички страни и не на последно място излиза по-скъпо...но в замяна на това крайният резултат е невероятен и въпреки, че под мен имам съседи, спокойно работя по малките часове на нощта и то при доста високи децибели, като не смущавам никого. Цитирай
kostaaa Отговорено Септември 23, 2008 Отговорено Септември 23, 2008 Това последното много ме изкефи дето си го написал..... така де, като вторичен ефект от звукообработката няма да е зле да намаля изтичането на децибели в другите помещения и да не дразня съседите от долу! Значи малко промених плана. Понеже вече издивявам в тая стая, ще почна с най-бързото и лесното, което мога да направя. Първата и най-важната стъпка-пренаредих мебелировката!!! Разположих се по дължината на помещението и сега се чувствам много по-комфортно не само от аудио гледна точка, и БАСА СПРЯ ДА БУЧИ... Проблема ми обаче е в "пърхащото" ехо, ранните отражения, ривърпа и дългото време на разлагане..... За тия работи мисля, че свършат работа и готовите панели от пяна. Ще залепя 8 панела (4квадрата) по стените и после още 6-8 на тавана. На стената мисля да ги лепя през 20см разстояние, което тактично ще бъде оставено, ако после реша да сложа дифузер или нещо друго между панелите Ще оставя място за бастрапове в ъглите (стена-стена и таван-стена). Бастраповете мисля да ги направя с пана стил а ла Real Traps, но това ще стане като намеря подходящата вата, материали и време. Това от което искам да се отърва най-бързо и спешно е пърхащото ехо, защото то е доловимо дори и с щракането по клавиатурата Ще използвам пяна Teknofon L-60 лабиринт (125Hz: 11%, 250Hz: 29%, 500Hz: 72%, 1000Hz: 96%, 2000Hz: 98%, 4000Hz: 100%) 50cm x 100cm, 14 евро пърчето (Praktiker, Atina). За тавана може би 25мм яйце (3%, 13%, 33%, 74%, 102%, 98%), тъйкато е наполовина по-евтина, а явно върши същата работа в случая Имаше няколко вида вата в Практикер: 40кг/м3 и 100кг/м3, 3 и 5см листове, по 10 листа пакета..... цени 30, 37 и 52 ЕВРО за 100кг-3см! Май не си е далавера, а!? 40кг/м3 може би ще е по-подходящо за акустични цели? ROCKWOOL не е ли марка вата? или значи и тип вада......??? Може ли да се направи дифузер като се пререже надлъжно ПВЦ тръба на две (20см външен диаметър) и тия половинки да се поставят между панелите? А, евнтуално да се покрият с плат и въре малко вата да не вибрира? че малко на Хелмхолтц дифузер заприлича.... Цитирай
presly Отговорено Септември 26, 2008 Отговорено Септември 26, 2008 За акустично третиране се смята подходяща вата с плътност м/у 60 - 105 кг/м3. Като 105-цата почва да отразява... Цитирай
kostaaa Отговорено Септември 28, 2008 Отговорено Септември 28, 2008 какво да отрязва?? някой може ли да ми каже колко струва Текнофона в Практикер и Rockwool ватата? Явно с е-мейли няма да стане..... Ако са по-евтини, може да накарам един приятел да ми купи от Бг и да ми изпрати.. Цитирай
yamaha Отговорено Септември 28, 2008 Отговорено Септември 28, 2008 какво да отрязва?? Пресли имаше предвид "отразява", защото става прекалено твърда. А иначе лист ROCKWOOL - 75кг/м3, 600/1000 / 5 см е 3.65 лв., което си е съвсем добра цена...не знам как смяташ да се справиш с 3 см., което е едното нищо. Цитирай
kostaaa Отговорено Септември 29, 2008 Отговорено Септември 29, 2008 Къде тва? В МосьоБриколаж ли? В Домко в Люлин дали има? То се е видяло, че от БГ ще си взимам.... Остава някой да ми каже за Текнофона в Практикер, плиййййз..... Направо ми е странно как тая тема не е разчекната от постове. Дори само като си премистиш кубето в някой друг ъгъл може да подобри значително звука А пък мебелите, килима, пердетата, дори и патетите си оказват своето влияние! Цитирай
kostaaa Отговорено Октомври 9, 2008 Отговорено Октомври 9, 2008 Кой е по-добрият вариант.... да си направя акустични пана или да залепя вата по стените и тавана? Тази вата ми изглежда доста добра, не знам дали някой я е пробвал..... Fireflex ---> 2см е19,96лв/м2, а 6см е 46,69лв/м2 Rockwool-a от къде се купува!? Просто ако съм сигурен, че в Метро примерно има, ще ангажирам човек да отиде да ми купи и изпрати. За това ви питам сто пъти.... Airrock ND ли е модела, които трябва да търси? Звукопоглъщане при f= 0,25 - 4 kHz ---> 1,1/ 100 mm. Айде, че се побърках с тия голи стени тука Цитирай
sw1tched Отговорено Октомври 9, 2008 Отговорено Октомври 9, 2008 Дори само като си премистиш кубето в някой друг ъгъл може да подобри значително звука Най-добре далеч от всякакви ъгли, защото те са причина за най-големите акустични проблеми с ниските честоти. А за ватата, аз лично си правя панели по този образец: Цитирай
kostaaa Отговорено Октомври 13, 2008 Отговорено Октомври 13, 2008 лист ROCKWOOL - 75кг/м3, 600/1000 / 5 см е 3.65 лв. къде е тая вата бе хора!?!?! от Mr.Bricolage след 4-я имейл дето им пратих ми отговориха следното: - 3 см/5.4м2 в пакет - 4 см/3.6м2 в пакет - 5 см/3м2 в пакет Цена от 31.90лв до 35.50лв Проддукта е на KNAUF,а р-ра на отделния лист е 100/60 см sw1tched, това е формулата по-която ще действам!!! (стига да докопам вата някога) Цитирай
Recommended Posts