Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Перу го пия в момента, от около месец го имам. Не ми е нещо кой знае какво, затова и се задържа толкова. В това време изпих два други пакета кафе - Етиопия Харар (много яко, но за съжаление вече няма :( ), както и Етиопия Иргачеф.

Отговорено

А по отношение на пътуванията, имам една ръчна машинка wacaco minipresso, която работи с капсули на чибо/екафе, нося си я, трябва само кана за гореща вода. Но реших да вдигна левъла и си поръчах същата, но от модела, който работи с мляно кафе, така че следващия път, като пътувам някъде, си взимам зърна, хариото и новата машинка и съм в джаза :D

Отговорено

Добре дошъл Стоянов благодаря за споделеното мнение.Бих се радвал за споделиш от къде си поръча мелачсата Лидо,както и отзиви за нея след като я ползуваш малко.И аз като теб вече почнах да се мръщя на кафетата навън.

Отговорено

Здравей, мелачката LIDO взех от тук  https://www.coffeehit.co.uk/

Има и по-добра ръчна мелачка в магазина – Pharos, но не е толкова компактна като лидото.

Доставката до България за стоки над 150 лири е безплатна с UPS. Днес трябва да ми пристигне мелачката и ще дам отзиви. 

Отговорено

Новата мелачка дойде и направих 2 проби за настройка едрината на мелене. Първия път я бях нагласил явно много финно (не текна въобще), а втория по-едро от необходимото. Втория път изтече за 10сек(30мл), но въпреки това вкуса му беше доста по-добър от Хариото на 20-30секунди.. Обаче при въртене на мелачката на „сухо“(без зърна) при последната настройка(на 10сек за 30мл) се чува леко пристъргване в да кажем в ¼ , а в другите ¾  ръчката се върти леко. Видях, че немалко собственици на Лидо са имали същите терзания и се налага подравняване(alignment) на мелачката. Лошото е че вече успях да заобля главата на отверката която върви с комплекта (с мелачката има отверка, четка за почистване и неопренов калъф) и съответно да не свърших нищо. След работа ще си купя нова отверка както и L образен шестограм и се надявам да успея да напасна режещите части така, че да няма опиране при настройките за еспресо. Иначе мелачката изглежда изработена с качествени компоненти, но може би сглобката не и най-прецизната. Четох, че сайта от който закупих мелачката са много коректни, но се надявам да успея да настроя мелачката сам и да не се налага да я връщам.

Отговорено

Не искам да прозвучи грубо, но да разбирам ли, че си дал близо 200 Паунда за ръчна мелачка, която на всичкото отгоре е и крива?! Парите са си твои разбира се, но на мен ми се вижда кощунствено.

Отговорено

Да дам и аз отзиви за Wacaco Minipresso Gr - това е вариантът, който работи с мляно кафе, аз имам същата, но с капсули, която мисля да я продавам.

 

uxwLYT6TNKQ._CR148,0,591,595_UX300_TTW_.

 

Поема някъде около 8 грама мляно кафе. Направих първо два цикъла с гореща вода и без кафе, за да се затопли, след което си направих кафето. Усеща се много по-солидно от варианта с капсули, усещам налягането и усилието. Напитката се получи повече от приемлива.

 

В комбинация с Хариото и зърна, е перфектният вариант за добро еспресо на път :) Много съм доволен! Излезе ми около 140лв с плащане на ДДС и митническа услуга.

Отговорено

Да споделя и аз впечатления от една пекарна за кафе, която поне за мен е нова. Става въпрос за Columbus. Намират се на 'Шишман", малко след ъгъла с "Графа". Входът е откъм двора на пицария "Маma Mia" . Малко кафене и място за печене на кафе. Имат малка машина (доста по-малка от тази в Домани). Девойчето ме осведоми, че пекат ежедневно в партиди по 2 кг, така че всичките им кафета са на не повече от 3-4 дни. Аз взех Espresso Blend (най-тъмно изпеченият им бленд), на цена от 11 лв за 200 гр. Според информацията на опаковката е печено вчера в 10:00 ч. Предлагат 3-4 бленда и няколко моносортове.

 

Сравнено със City Blend на Домани изглежда една идея по-тъмно, като по отделни зърна вече се забелязват петънца от мазнина. За мен това отговаря на тъмно изпечено кафе, всичко повече би било прекалено. На вкус е добре балансирано, нито кисело, нито горчиво с умерена плътност. Като сила на аромата е вероятно малко по-слабо от City Blend на Домани, но ще трябва да почакам до утре за да се развие напълно.

С две думи, кафето не е никак лошо. Все още, след само едно кафе, ми е рано да дам крайна оценка. Ако трябва да избирам сега, вероятно бих избрал City Blend на Домани, но ще почакам.

Отговорено

Благодаря blr по гору бях писал ,че при първата поръчка от Домани,Хариото мелеше кафето перфуктно,но при следващата поръчка беше кисело и изтичаше по бързо,но определено имаше огромна разлика от първата поръчка със същата мелачка и същата едрина на кафето.Не ангажирам и не искам да се натрапвам на никого просто споделям опита си.

Отговорено

Не искам да прозвучи грубо, но да разбирам ли, че си дал близо 200 Паунда за ръчна мелачка, която на всичкото отгоре е и крива?! Парите са си твои разбира се, но на мен ми се вижда кощунствено.

В онлайн пазаруването винаги има риск.И аз не очаквах така да стане, но факт.По форумите има доста написано по въпроса така, че не е прецедент.Там, а и в инструкцията също пише, че мелачката се нуждае от 1-2кг кафе за напасване след което ще върти по-леко и консистенцията на мелене ще стане по-добра.Явно малките толеранси заложени в детайлите са предпоставка за такива случаи като моя.Между другото си поиграх с мелачката и направих няколко пъти процедурата с калибрирането на мелачката и в момента свободния и ход се подобри значително, като се надявам с времето да се подобри още.
Отговорено

Благодаря blr по гору бях писал ,че при първата поръчка от Домани,Хариото мелеше кафето перфуктно,но при следващата поръчка беше кисело и изтичаше по бързо,но определено имаше огромна разлика от първата поръчка със същата мелачка и същата едрина на кафето.Не ангажирам и не искам да се натрапвам на никого просто споделям опита си.

Колега, по-назад коментирах, че ползвам над 1 година паралелно 2 мелачки(харио на работа и гаджия мдф у дома).Въпреки опита ми с хариото трудно правя 2 шота с едно качество(с другата мелачка не е така).Виж тази статия с модифициране/ъпгрейд на хариото

http://www.coffeebrewguides.com/hario-mini-mill-mod-guide/

Според автора подобрението е значително.

Отговорено

Вече измелих половин килограм кафе на новата мелачка и хода и вече е много лек. Казват, че консистенцията на смеленото кафе (респективно вкуса на еспресото) също ще претърпи подобрение след няколко килограма, но това аз трудно мога да преценя на „око“, надявам се разликата във вкуса поне да я усетя. В момента разработвам мелачката с bellarom(от Лидл). За парите си (под 16лв/кг.) е едно много добро кафе според мен. Тези дни правя кафета и на колегите, които също го харесаха и според тях е по-добро от масовите кафета които пият(лаваца от вендинг автомат и лаваца крема густо направена на оборотната машинка Saeco poemia).

Другото сравнение което мога да направя (засега с това кафе) е, че вкуса на кафето у дома (машина  Brasilia club и мелачка Gaggia MDF) е вече като този на работа( мелачка Lido и машинка Saeco poemia). С предната мелачка на работа (Харио) разликата беше много голяма. Тези дни я почиствам и я пускам за продажба

  • 3 weeks later...
Отговорено

Ще дам малко отзиви за мелачката. Преди всичко първото ми впечатление още в магазина беше, че е много компактна и ще пасне на малкото място, с което разполагам за всичко кафеджийско - горната част на хладилника. По тази причина си взех преди време и супер малката еспресо-машина на Делонги.

 

18768514_10155484746789078_3220538180991

 

Дизайнът е модернистичен/минималистичен, така че не изглежда като някаква недодялана нискокачествена техника, каквито са повечето кафе-машини и мелачки.

 

Човекът от магазина ми обясни как да си направя първоначалната настройка: пускам на празен ход да работи и бавно въртя болта в посока фино смилане, докато ножовете опрат. След това връщам болта половин оборот назад и от там имам отправна точка. Направих го това, наистина беше добър старт, защото едрината на смилане беше почти правилна, с няколко кафета си направих необходимата корекция. Напитката е прекрасна. Дори на пръв поглед смляното кафе изглежда много хомогенно и пухкаво, докато с хариото ми се струва, че съм виждал едри парчета сред фините и т.н. Хариото определено остава само за екскурзии. С други думи Еуреката е прекрасна машина, много съм доволен и благодаря за препоръката!

 

Сега разбира се и малко минуси. На първо и основно място цената :( След това се оказа, че като изсипя точно премерена доза кафе вътре (14 грама), смляното е по-малко, защото не всички зърна успяват да преминат през ножовеете, някои дори се заклещват още в самия контейнер горе. По тази причина се наложи просто да изсипя наличното си кафе в контейнера и да разчитам на времевия таймер вместо това. Успях и него да го настроя достатъчно добре, така че да ми пуска 14 грама смялно кафе. Но тъпото е, че сега не мога да си ползвам другото кафе, което имам (Кения ААА+). С хариото колкото зърна сложа, толкова смилам и всеки път мога да смилам различно кафе. Освен това се получава пак леко пръскане и се налага да чистя около мелачката, но този проблем мисля да го реша като я пускам да смила не в самата кошничка, а в пластмасова паничка, от която да прехвърлям смляното кафе през малка фунийка в кошничката, като така няма да имам фира и всичко ще е чисто. Друг недостатък е, че стойката, на която би трябвало да се подпира ръкохватката има само две степени на височина, но и двете не работят за моята ръкохватка, която е доста дълбока. Но тази стойка се маха без проблем. Също така има една бленда, с която се блокира изтичането на кафе от контейнера, за да може този контейнер да се махне от мелачката и да се напълни с кафе. Е тази бленда всъщност пропуска зърна, така че разсипах малко по пода. Но това е бял кахър, просто не виждам защо човек би слагал кафе на демонтиран контейнер така или иначе.

 

И така, препоръчвам силно тази мелачка, ако човек е готов да си "надвие на масрафа", както се казва, че парите не са никак малко...

Отговорено (Редактирано)

Честито! Със здраве и голям кеф да се ползва.

 

 

Мелачката е наистина хубава, много добре направена и върши чудесна работа за вкъщи.  Относно разпиляването на кафе, при мен почти никога няма, но моята цедка е по-голяма (58 мм). Разбира се, каквото и да се прави, винаги се вижда по малко кафе тук-там по плота след няколко кафета. Проблемът си го реших с нещо от рода на: http://www.technopolis.bg/bg/Handle-vacuum-cleaners/Vacuum-cleaner-ROWENTA-AC232001/p/815320

Полезно е и за други неща в кухнята.

Аз дозирам по около 12 грама кафе за 40-45 мл вода (води се double ristretto) и установих, че е по-точно да го правя на два пъти с таймера, т.е. съм го настроил да пуска около 6 гр. кафе. При смяна на сорта и степента на изпичане се налага малко да пипна едрината и времето.

 

Откъде купи твоята машина адаш? Попита ли как стои въпроса с резервни ножове или заточване? Моята ще стане на 2 години и все още всичко е 100 % ОК, но си давам сметка, че ще дойде време и за това.

Редактирано от blr

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.