Jump to content
Българският форум за музиканти

stoyanov.bs

новаци
  • Мнения

    0
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    1

stoyanov.bs last won the day on Май 10 2017

stoyanov.bs had the most liked content!

Последни посетители

454 профилни разглеждания

stoyanov.bs's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

5

Обществена Репутация

  1. Колега, благодаря за споделеното, май се запалих да си сменя мелачката с тази. Тъй като си пренасям мелачката(LIDO ET) 2 пъти в седмицата до работа, за мен компактността има значение. Освен това ми се ще да пробвам и нещо друго, та се реших да си изкарам мелачката на тезгяха.Довечера ще пусна Лидото в продавалника,а тези дни може да я пусна и в ибей. Засега смятам да продам настоящата, преди да купя нова.
  2. Колега, ако можеш да отделиш още малко (400) бих ти предложил добра мелачка. В ценови диапазон 200-300лв аз лично не съм чел за ръчна мелачка с достатъчно и при това добри отзиви. За 400 бих ти предложил да погледнеш това https://www.amazon.de/dp/B06XPYN31P/ref=twister_B07BKZPL2K?_encoding=UTF8&psc=1 За тази мелачка има много добри отзиви, според немалко потребители е дори по-добър избор от Lido.Аз самия притежавам Lido ET и смятам, че ако си купиш мелачка от такъв клас няма да останеш разочарован. Lido не ти предлагам, защото в момента е още повече извън бюджета ти: https://www.coffeehit.co.uk/lido-e-hand-espresso-grinder.html Колега спомена, за ръчна мелачка втора ръка - смятам, че е чудесно решение стига да може да се намери.Поздрави!
  3. Относно лавацата от OLX, преди 2-3 години си бях купил Lavazza gran aroma bar от продавач с много голям асортимент лаваца и добри цени. Кафето беше с изтекъл срок и не ставаше за нищо. Смрънках въпросния продавач по телефона и си поисках парите, той се съгласи, но поиска да му върна отворения пакет след като му казах , че ще го хвърля защото не става за нищо..Продавача каза „Ааа, никакво хвърляне,донеси ми го отива на вендинг автоматите…Продавача беше от София, но ми прати някакъв местен дистрибутор от Бургас да си вземе въпросното кафе и да ми върне паричките..Та така, вероятно съм имал лош късмет, но имайте едно наум. Извинявам се за лаишкия въпрос, но нямам идея какво е OPV и от къде да си купя. Има ли някъде назад в темата дискутирано?
  4. Благодаря за отговора. Теглото не ме плаши толкова, то и Лидо-то ми е над килограм, но е по-обемисто. Покрай фала с резбата и аз почнах да меля във въздухаJ. Скоростта на мелене е добра, лидото и то е под минута за тези грамажи. В чуждите форуми казват, че Кинуто е по-добро от Лидо за еспресо и има перфектно подравняване(alignment) и опиране се получава при най-финна настройка, когато тотално блокира/ не може да се върти мелачката. Вероятно и при теб е така. Вероятно си прав и разликата може би не е толкова голяма между мелачките(въпреки, че кину-то е по-хвалено от двете за еспресо).Ръчна мелачка на 68мм би трябвало да даде осезаема разлика, но са по-скъпички, а и обемисти. Засега може би ще се вслушам в съвета ти и няма да бързам. А някакъв съвет да сменя стоковите цедки и ръкохватки на бразилията и дали мога да очаквам друга промяна освен естетична?
  5. Видях, че и други колеги са се обзавели с по-висок клас ръчни мелачки (LIDO 2 и Kinu M47), та реших да нахвърля малко впечатления от моята. Като ползвател на LIDO ET за 1,5г. мога да кажа, че съм сравнително доволен. Спрямо мелачките които съм притежавал/притежавам - „модната“ Делонги KG79, Харио и gaggia MDF от старите с 40 степени(„модната“), лидото е класи над всички изброени. Качеството на полученото еспресо с нея за мен е много добро, както и имам добра повторяемост на резултатите. Мелачката е масивна и солидна на вид, като вдъхва вид на нещо което ще те надживее. Естествено ще и сложа някои минуси, за да не си мислите, че нямам забележки към нея: - Наложи ми се да правя първоначално подравняване(alignment) на мелачката, тъй като при настройка на мелене още преди „еспресо зоната“ се чуваше престъргване при въртене. След подравняването хода се подобри, но въпреки това остана съвсем леко опиране което все пак с времето почти изчезна. - След близо 1,5г успях да разваля резбата на контейнера за смляно кафе(пластмасов е). Основната причина затова е че меля кафето седнал, като съм стиснал контейнера между краката си и такава създавам някакво напрежение върху резбата. Радващото е, че може да се намери контейнер заместител( някои контейнери от гелове/вакси за коса пасват). Аз все пак дадох стария контейнер на приятел, който ми наряза нова резба и пак ползвам оригиналния контейнер. Друго решение, да не стига въобще дотам е мелачката да се държи с 2 ръце( едната да върти ръчката, а другата да държи корпуса). - Въпреки, че се води „травел версия“ (дръжката има бързо сгъване и мелачката има непренов калъф), мелачката е над 1кг и е висока около 30см. Налага ми се 2 пъти седмично да я разнасям до работа и в края на седмицата обратно в къщи, та ми се щеше нещо по-компактно да разнасям ама нейсе.. Ако някой го интересува нещо друго за мелачката – ще се опитам да бъда полезен. Ще нахвърлям и с какъв комплект използвам мелачката: Кафето което ползвам е бленда „Домани“ - повече от 2 години карам само на него. Използвани машини - Бразилия клуб у дома и Бразилия лейди на работа. Предпочитан начин за приготвяне на еспресото - повече от година съм минал само на двойно стандартно еспресо – 14гр. за 20-30сек, като за това кафе(Домани) личното ми усещане е, че по-добър вкус получавам с кафе изтичащо за 20сек, отколкото с такова за 30сек(измервам от момента на изтичане, ако така е правилно). Имам въпрос към по-запознатите. Какъв ъпгрейд мога да направя на оборудването за да получа още по-добро еспресо? Дали друг тип ръкохватка и цедка би променило нещо? Или е нужен по-сериозен ъпдейт? Минават ми и разни мисли - да си взема друга мелачка, по възможност по-компактна и по-висок клас. Бих помолил колегата с Kinu M47, ако е удобно да сподели от къде я купи, че знам ли...
  6. Здравейте, доста отдавна не съм писал, но общо взето не съм правил някакви ъпдейти за да споделя. Виждам, че темата се развива доста добре в последно време което е радващо. Аз лично за почистване на котлен камък ползвам лимонена киселина(не лимонтозу). Някъде в чуждите форуми бях прочел, че тя (лим. киселина) е основната активна съставка на много от препаратите за профилактика на кафемашини. Най-често приготвяния разтвор е с 1-2 супени лъжици за 1л вода, но за по-тежки случай може и 5-6 лъжици да сложите. Напълвате казанчето с разтвора и прокарвате половината разтвор, след което изключвате машината за 15-20 мин. След това отново промивате с остатъка от разтвора и отново изключвате машината за 15-20 мин. Накрая направете промивка с 1-2 литра вода и сте готови. В приложения линк се споменава, че тези които са с алуминиев блок в машината, трябва да са по-внимателни тъй като лимонената киселина е по-агресивна към алуминия, но според опита на ползватели с използване на разтвор от 1 супена лъжица не са имали проблеми в продължения на години.. Ето и линк с инструкции и видео: https://knowyourgrinder.com/how-to-d...resso-machine/
  7. В последно време минах на двойни кафета(60мл с 14гр кафе за 20-30сек). Определено вкуса се подобри. Интересното е, че с машина Saeco poemia (ползваме такава на работа) двойното кафе е значително по-добро отколкото единичното, докато у дома с машина бразилия клуб разликата между двойното и единичното във вкуса не е толкова фрапираща. Относно сравнението на мелачките които притежавам мога да кажа, че въпреки смяната на ножовете на електрическата ми мелачка Gaggia MDF с нови такива, както и ъпгрейда( сега е безстепенна), не може да се мери с ръчната ми Lido ET по отношение на вкуса в чашата който се получава.
  8. Здравейте отново, да споделя и аз малко впечатления относно теглото на кафето което зареждаме за една доза. Та значи контейнера за смелено кафе на хариото което имах беше разграфено на дози за 1 и за 2 кафета. С времето това количество го бях приел за стандарт и дори и с електрическата ми мелачка(gaggia MDF) и после с новата ми ръчна слагах на око количеството, което да е съизмеримо със стандарта от хариото. Тези дни ми пристигна една джобна везна и изненада – моя „стандарт“ бил към 10гр..Тъй като с кафето което пия (Домани бленд) съм си направил вече настройки на мелене за машината в къщи и тази на работа, сега ми се наложи да ги променя( да мели по-ситно) за да достигна пак около 20-30 секунди за 30мл еспресо. Оказа се, че трябва да преместя с цели 4 деления настройката на кафемелачката ми( Lido ET) за да почне отново кафето да изтича с нормална скорост от машината. От цялата гимнастика поне качеството на кафето се подобри значително, а аз се чувствам глупаво, че толкова време съм се доверявал на мярката на хариото. Засега карам на мярка 8гр, тъй като със 7гр. след натъпкване се оголва дъното( скосената част преди решетката). Това при 7гр. се получава и при двете машини които ползвам Бразилия клуб и Филипс саеко поемия. При вас получава ли се така с мярка от 7 гр?. След корекцията на дозата за кафе, настройката на мелене на електрическата ми мелачка стигна 1 при която ножовете вече се опират леко. Реших да сменя ножовете на мелачката, тъй като надявах се с новите ножове да се върна на настройка на мелене 3-4 , а и да се подобри качеството, но нищо такова не се случи след замяната (16лв струват). Реших да пробвам да калибрирам като ръчната мелачка – набелязох си от коя страна почват да опират ножовете и после понатегнах болта който държи ножа от тази страна, а останалите отпуснах леко. Доволен съм поне, че се получи подобрение и на настройка за еспресо вече не опират ножовете. С това калибриране обаче не мирясах и погледнах какви модове правят на тази мелачка. Та значи мойта е с 40 степени, но разликата в едрината на мелене между 2 степени е значителна. Степените на тази (предполагам при доста от мелачките е подобно) се регулират чрез въртене на горната част на мелачката, която включва контейнера за кафе който се пъха във фланец и горния нож който лежи на долния край на фланец. Та за да е регулирането на степени, широката част на фланеца е направена като на вълни, за да може една пружинка отдолу да заклиня в хлътналата част. Цялата философия се състои в това да се подложи на това място нещо твърдо, за да се заравни фланеца и пружинката на не застопорява на вдлъбнатините. В големите магазини тип железария, не намерих подходящ ринг или тънка шайба с подобен размер, която да изрежа до желания размер, но неволята ми подсказа да заравня с чук капачка за буркан и да изрежа ненужното отвътре. В резултат вече мога много финно да регулирам степента на мелене(мелачката стана безстепенна). Естествено идеята дойде от форум за маниаци на тема кафе, а цялата работа отнема време по-малко от написването на този пост, така че, ако някой се реши става лесно и бързо. Поздрави! Ето и някоя снимка от мястото което заимствах идеята за да е по-нагледно: http://coffeegeek.com/forums/espresso/grinders/364033
  9. Вече измелих половин килограм кафе на новата мелачка и хода и вече е много лек. Казват, че консистенцията на смеленото кафе (респективно вкуса на еспресото) също ще претърпи подобрение след няколко килограма, но това аз трудно мога да преценя на „око“, надявам се разликата във вкуса поне да я усетя. В момента разработвам мелачката с bellarom(от Лидл). За парите си (под 16лв/кг.) е едно много добро кафе според мен. Тези дни правя кафета и на колегите, които също го харесаха и според тях е по-добро от масовите кафета които пият(лаваца от вендинг автомат и лаваца крема густо направена на оборотната машинка Saeco poemia). Другото сравнение което мога да направя (засега с това кафе) е, че вкуса на кафето у дома (машина Brasilia club и мелачка Gaggia MDF) е вече като този на работа( мелачка Lido и машинка Saeco poemia). С предната мелачка на работа (Харио) разликата беше много голяма. Тези дни я почиствам и я пускам за продажба
  10. Колега, по-назад коментирах, че ползвам над 1 година паралелно 2 мелачки(харио на работа и гаджия мдф у дома).Въпреки опита ми с хариото трудно правя 2 шота с едно качество(с другата мелачка не е така).Виж тази статия с модифициране/ъпгрейд на хариотоhttp://www.coffeebrewguides.com/hario-mini-mill-mod-guide/ Според автора подобрението е значително.
  11. В онлайн пазаруването винаги има риск.И аз не очаквах така да стане, но факт.По форумите има доста написано по въпроса така, че не е прецедент.Там, а и в инструкцията също пише, че мелачката се нуждае от 1-2кг кафе за напасване след което ще върти по-леко и консистенцията на мелене ще стане по-добра.Явно малките толеранси заложени в детайлите са предпоставка за такива случаи като моя.Между другото си поиграх с мелачката и направих няколко пъти процедурата с калибрирането на мелачката и в момента свободния и ход се подобри значително, като се надявам с времето да се подобри още.
  12. Новата мелачка дойде и направих 2 проби за настройка едрината на мелене. Първия път я бях нагласил явно много финно (не текна въобще), а втория по-едро от необходимото. Втория път изтече за 10сек(30мл), но въпреки това вкуса му беше доста по-добър от Хариото на 20-30секунди.. Обаче при въртене на мелачката на „сухо“(без зърна) при последната настройка(на 10сек за 30мл) се чува леко пристъргване в да кажем в ¼ , а в другите ¾ ръчката се върти леко. Видях, че немалко собственици на Лидо са имали същите терзания и се налага подравняване(alignment) на мелачката. Лошото е че вече успях да заобля главата на отверката която върви с комплекта (с мелачката има отверка, четка за почистване и неопренов калъф) и съответно да не свърших нищо. След работа ще си купя нова отверка както и L образен шестограм и се надявам да успея да напасна режещите части така, че да няма опиране при настройките за еспресо. Иначе мелачката изглежда изработена с качествени компоненти, но може би сглобката не и най-прецизната. Четох, че сайта от който закупих мелачката са много коректни, но се надявам да успея да настроя мелачката сам и да не се налага да я връщам.
  13. Здравей, мелачката LIDO взех от тук https://www.coffeehit.co.uk/ Има и по-добра ръчна мелачка в магазина – Pharos, но не е толкова компактна като лидото. Доставката до България за стоки над 150 лири е безплатна с UPS. Днес трябва да ми пристигне мелачката и ще дам отзиви.
  14. Здравейте, напълно съм съгласен, че хубавата мелачка е поне толкова важна, колкото и машината. Утре чакам Лидото и ще ми е интересно как ще се справи спрямо хариото, а и тази у дома (gaggia MDF от старите с 40 степени). Между другото в Домани имахме удоволствието да дегустираме 3-4 вида кафе и сорта Перу най-ни допадна (на мен и съпругата ми) и може да направим една проба с него. Някой друг има ли впечатления от него? И да ви питам и вие ли сте се „разглезили“ на хубави кафета. Имам в предвид, че преди 2 години лаваците от капсула или от хартиена доза ми харесваха, а сега определено им се мръщя. И вече много рядко си вземам кафе от вендинг автомат, а ако пътувам или съм за риба си нося термочаша с кафе от вкъщи.
  15. Здравейте, тази тема я намерих случайно преди време и тук прочетох много ценни съвети за това как да си направя хубаво еспресо, за което големи благодарности от мен. Позволявам си коментар, тъй като виждам в дискусията е намесена кафемелачка Харио и кафето от Домани. От тази тема научих за пекарната Домани, като вече над година съм им редовен клиент, а скоро имах възможност да ги посетя лично, както и да се запозная с много сърдечните и любезни собственици. Със съпругата ми повече от година си поръчваме само бленда Домани и съм на мнение, че качеството в различните партиди е постоянно на ниво, а разликата във вкуса идва от друго, а не от разлика в партидите. Относно мелачките -у дома съм с мелачка gaggia MDF,а на работа с hario mini mill( мелачките ги ползвам над година също). За съжаление разликата в качеството на кафето което си приготвям на работа и у дома е голямо. На хариото определено му липсва по-финна настройка на едрината на мелене( както беше упоменато вече), а и вероятно приемлива хомогенност на мелене. На работа няколко пъти съм си носил смелено кафе от мелачката в къщи и разликата в качеството веднага се усеща, като вкуса се доближава доста до този който постигам у дома. Да отбележа, че на работа съм машинка за еспресо phlilips saeco poemia, а у дома с Brasilia club(съвет за която също намерих тук). Между другото тези дни чакам ръчна мелачка заместник на хариото ( LIDO ET) така, че ако някой го интересува, мога да дам отзиви от нея. Известно време у дома имахме и мелачка delonghi kg79 („модната“ дори), но тя не е дори в класа на хариото според мен. Още веднъж благодарности на участниците в темата за ценната информация която са споделели!
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.