Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Преди два месеца минах през зора да си търся евтина еспресо кафе машина и с доста четене и питане реших и аз да е Saeco. Имаше промоция за 140 лв и не съжалявам въобще...прави превъзходен каймачец и ако се спазват инструкциите за подгряване на цедката, на чашата, пускането на първата вода и грамажа - кафето става перфектно и всеки го харесва. По старата кафемашина, която купихме преди време за майка ми в провинцията беше също от хвалените марки по форуми - Делонги. Също правят хубаво еспресо, но сякаш това от Саеко-то по ми допада. Лично аз си купувам от Starbucks пакетите Dark roasted смески и съм по доволен от Или, Лаваца и.т.н. които доста купувах преди. Въпрос на личен вкус...не съм я пробвал все още със капсули как ще "обади", но определено от всякакъв вид кафета мога да кажа, че моите са еспресо и обикновеното на джезве - гръцко/турско дето му викат (едно светлокафяво такова). :)

Отговорено (Редактирано)

Бях пристрастен кафеджия, обаче от 3 години не пия кафе по здравословни причини. Та моите 5 стотинки:
 
1. Както каза колегата bluelemon най-добрите мелачки са с конични ножове, другите правят "трохи"!!!
2. Машината, която си избрах навремето също е Saeco Via Veneto De luxe - невероятна машина 10bar налягане, температура, близка до 100-така, колко да не кипне на атмосферно налягане.
 
151192.saeco-via-veneto-de-luxe.jpg
Имаше и такава с опция кафемелачка, но беше с обикновенни ножове и си предпочетох варианта или мляно кафе или да си го меля с ръчната с коничните ножове (Евтиме, това мисля, че дава отговор на въпроса ти)!

 
3. Купувам на жената кафе предимно на утвърдени марки, Lavazza или Tchibo! Преди да спря кафето най-си обичах чистата арабика, леко попрепечена!
 
4. Доколкото знам Saeco е бранд/дъщерна фирма на Philips! Но това само съм го чувал, не съм сигурен!
 
Все още като помириша аромата на кафе ми става едно такова мило, ама ей на, пусто сърце!

Редактирано от musicman
Отговорено (Редактирано)

^Да, наистина, като чета отговорите, а и предвид факта, че не смятам, че домашна кафемелачка е редно да струва, горе-долу колкото перална машина, мисля, че вариантът с ръчна кафемелачка е повече от добър, стига да успея да си намеря такава.

 

Другото, което ми хвана вниманието, като описание и цена, е тази кафемелачка(за която вече писах) , само че, не знам, дали сте се докосвали до нея:

http://technomarket.bg/products/09107064/delonghi-kg-79

 

ПС: Много хубави подобия на темата намира енджина за мачване по тагове.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

http://www.ebay.de/itm/Rosenstein-Sohne-Kaffeemuhle-mit-Keramik-Mahlwerk-Mahlt-Kaffee-Espresso-/111586800651?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item19fb17740b

Евтиме, ето такава мелачка ти трябва. С просто регулиране на пружината, при дръжката се променя едрината на смляното кафе.

Отговорено (Редактирано)

^^ Сега метнах едно око на тази мелачка. Общо взето може и да ти свърши работа. По форумите пишат че е някакъв стар модел и понеже не е със стандартни дискове (ножове) резервни части се продават само от делонги, но не се знае колко време ще ги поддържат. Другото което е че с тези които я купиш може би няколко тона кафе ще смелиш преди да се захабят. Един от притежателите пише че най фината степен на мелене не била достатъчна за еспресо. Естествено са хакнали проблема  :greenball:  Ето тук можеш да хвърлиш едно око. http://ravecoffee.proboards.com/thread/11/entry-level-burr-grinder-delonghi Според мен си струва за тези пари и ако не смяташ да задълбаваш повече в кафепиенето си е екстра  :secret:   Ако правиш по едно-две кафета на ден и имаш по 5 мин. да си смелиш кафето ръчно бих се замислил и за едно Hario с керамични глави. Японците все пак са педантични типове. Решението си е твое.

https://www.youtube.com/watch?v=Rf43mq-xmm8

Редактирано от bluelemon
Отговорено (Редактирано)

^Без да знам, какво е купил Telerig, съм почти сигурен, че е тази, с цедка с кремадиск (клапан):

 

http://www.topmarket.bg/product/57219/kafemashina-saeco-philips-hd-8323-09.html

 

Ще видим, дали съм прав, но съм 99% сигурен, защото съм правил кафе на такава, което много добре съвпада с описанието, което Telerig дава.

 

ПС: това е ръкохватката с вградения клапан:

http://www.gloria94-bg.com/rezervni-chasti-kafemashini/Rakohvatki-tsetki-krema-disk/rakohvatka-saeco

 

http://www.promes-bg.com/index.php?action=spare-part&id=29

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

^Без да знам, какво е купил Telerig, съм почти сигурен, че е тази, с цедка с кремадиск (клапан):

 

http://www.topmarket.bg/product/57219/kafemashina-saeco-philips-hd-8323-09.html

 

И нашата е точно такава! Моя позната, която работи в известна голяма верига за техника ми я препоръча пред Делонгита и от сорта. Прави страхотно кафе, а аз съм доста взискателен на тази тема.

Отговорено

И още един лаишки въпрос: Заслужава ли си да се вкарат примерно още стотина лева за кафе-машина и какво се получава срещу това? Имам предвид, дали наистина качеството на кафето и изработката на машината ще са осезаемо по-добри или ще е същата машина в тенекиена вместо в пластмасова  кутия да речем.

Отговорено (Редактирано)

При сходните модели - често разликата в цената е за неща, които нямат отношение към качеството на правенето на кафе.

 

Аз избирах между два почти еднакви модела, в които разликата в цената беше заради неръждавейка-елементите по екстериора, които на по-евтиния модел бяха пластмасови. Иначе като цяло машините бяха едно и също нещо.

 

В този ред на мисли, отговорът на твоя въпрос е по-скоро "не", отколкото "да". Това не е всемирно правило разбира се :) Зависи от конкретния случай. 

Редактирано от visiondann
Отговорено (Редактирано)

^ Така е.

Ако говорим, за различни марки, разлики може да има и между един и същи клас модели, при това сериозни.

 

Ето, например, моята машина струва 100-160 лв, в зависимост от това, как я купиш брандирана (с козметични разлики се продава като Sapir, Crown, Taurus, Rohnson, Elite, Neo, Clatronic, Silver Crest и още поне толкова марки).

 

Saeco-то, за което става дума,с трува 170-200, като понякога може да се намери, за 140.

 

Вижда се, че цените са доста близки, особено по-скъпите варианти на моята, и промоционалните предложения на Saeco-то.

 

Голямата разлика между двете, според мен е най-вече цедката, с нейния клапан.

Saeco-то вероятно има и помпа, която по-добре може да поддържа по-постоянно налягане(поне на мен така ми изглежда).

И двете имат отношение към вкуса и вида на кафето.

 

При моята машина, цедката представлява лист от неръждавейка с фини, лазерно пробити дупчици, а под цедката е завинтен "крема-дискът", който обаче не е клапан, който сработва при определено налягане, а е просто тясна дупчица, която цели да вдигне налягането в цедката, и кафето да изтече през дупчицата под налягане, разпенвайки се повече и правейки повече каймак. С течение на времето обаче, дупчицата малко се разширява от употреба и може би корозия, а цялата конструкция се замърсява, което налага периодично човек да разглабя цедката, да я кисне в разтвори и измива внимателно (и досадно). И в крайна сметка, след първите 100-200 кафета, цедката повече не прави същия каймак, както като нова.

 

При цедката на Saeco-то принципът е друг, клапанът сработва на дадено налягане, каймакът е повече, а и като цяло клапанът помага кафето да излиза под малко по-постоянно налягане през цялото време.

 

Разликата, не е голяма, но все пак си личи, че Saeco имат повечко know-how в правенето на машини.

 

Аз харесвам много кафето от моята машина, но мисля, че ако не ползвам по-горе описаните похвати, ако я ползвам като обикновен "юзер", машината би правила по-посредствено кафе, като поостарее цедката. Докато при Saeco-то вероятно ще има приемливи резултати при много по-дълго време "обикновена" употреба.

 

От друга страна, всички тези "крема-филтри" и "крема дискове" не правят много повече от това, да разпенят кафето и да направят "въздушна" пяна, която обаче, няма някакъв специален аромат, просто е за вид.

Когато се ползва цедка без кремадиск, рядко се получава толкова дебел каймак, обаче проличават много неща, като например дали кафето по принцип пуска каймак, дали е смляно добре (при едро смилане, ще тече полупрозрачна течност) и т.н. Освен това имам чувството, че откакто моята цедка, спря да пуска голям каймак (поради разширяване на въпросната дупчица), а аз се научих да боравя добре с машината, това ми помогна да се ориентирам как да правя добро кафе, все пак с някакъв плътен, покриващ чашата каймак, а и да разпознавам по-добре подходящите за машината кафета.

 

От тази гледна точка, машините с вграден клапан за каймак са един вид "метълзон, включен в стереоуредбата" - радват много на пръв поглед новия ползвател на машината, но имат предимно визуален ефект, и имат своите ограничения (примерно, не може да се прави екстракция при налягане, по-ниско от налягането на отваряне на клапана).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено (Редактирано)

Туй на много безкраки хлебарки мяза....

Нещо кат вица за двата червея пред сладкарницата дет гледали тава с кадаиф и единия въздъхнал замечтано: ииииии къв групов секс :) :)

Редактирано от jabs

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.