Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

  • 4 weeks later...

След известно пробване на разни по-скъпи кафета и на смески, купени от магазин, в мен се зараджа едно подозрение. Струва ми се, че масовото пакетирано кафе, дори някои по-скъпички марки, просто си е "масово" - не е лошо, но често има разни не дотам приятни нотки във вкуса - или ще има горчивина като от препечен боб, или ще има една особена мекота - все едно има прясно мляко вътре, или ще е по-кисело от необходимото. Това ме принуждава да смесвам повече кафета.  Когато си взема смеска от един близък магазин, досега винаги вкусът е бил добре балансиран - смеските които си взимам са по-евтини от скъпите кафета, които купувам.

 

Имате ли наблюдения по този въпрос?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...
Отговорено (Редактирано)

След още три месеца активно пиене на кафета, да отбележа наблюдения:

 

-Насипните кафета продължават, да ми се струват най-добри от всички кафета, които може да се намерят на пазара, като започнах да имам известни предпочитания към кафе-магазините на Bianchi, от които вече си взимам три различни смески, които все излизат хубави и ароматни. Средната цена на тези смески е около 3.20лв. за 200 грама, което мисля, е съвсем приемлива цена. Вкусът и ароматът на кафето са съизмерими с пакетирани кафета на цени от над 10-15 лв за 250 грама. Специално тези смески, които си купувам, са дори по-добри.

 

-В Lidl има едно кафенце Bellarom Espresso Bar на цена от 3.69 лв. за 250 грама, което е хубаво, прави каймачец, и като вкус и аромат е съизмеримо с доста по-скъпи кафенца, на цени вариращи от около 7-12 лв. за същата опаковка. Бях го пробвал и преди, но сега, като по-опитен кафеджия, му оцених качествата по-добре. Останалите типове Bellarom не ми направиха толкова добро впечатление, дори пробвах 100-процентовата арабика в металните кутии, но именно Espresso Bar ми се струва, че е най-доброто кафе на марката (както подсказва името) за еспресо машини, а и изобщо, редом с по-хубавите кафета на Tchibo, едно от относително малкото доста приятни пакетирани кафета на нашия пазар, и то на разумна цена...

 

-Едно и също кафе, направено на 5 различни машини, има 5 различни вкуса. Затова е най-добре, човек да си хареса кафета, които стават добре на неговата си машина.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно за това ако всичко останало ти е константа, винаги ще ти става едно и също кафето. Днес малко намалих едрината на мелене и естествено изтече за 5-10 секунди по-бавно и веднага се усети леко по-горчиво и с по-малко каймак. Старая се единствената променлива да е едрината на кафето. Вече съм открил два сорта кафе които ми станаха любими. Ethiopian Mocha Djimmah и Columbian Supremo Green.  :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Твоите сортове звучат много екзотично. За съжаление, няма как, да си ги купи човек по лесния начин. Ако нямаш нищо против, може да договорим някаква покупка/изпичане на някое от твоите кафета когато купуваш пак, за да видя и аз, какво е кафе :).

От друга страна, аз мога да донеса, някоя от моите любими смески, за да сравним.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямаш дерт. Другия път като поръчвам мога да взема 450гр. (това е минимума) и за теб. Ще ти го изпеча и ще ти го пратя както кажеш. Средно 5 паунда струват 450гр. Взе ли си кафемелачка?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както решиш. Аз ще ти поръчам, само кажи. Не знам кога ще поръчвам пак, но ако имаш желание ще те имам предвид и ще се разберем по-натам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По въпроса за кафемелачките, и аз си търся, но тези с въртящите се ножове не са подходящи за еспресо. Не смилат кафето равномерно, но по магазините съм виждал само такива. Експертите имат ли решение?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз питах същото преди време, но още не съм си купил. Не меля - смилат ми го в магазина. Синият лимон, може да каже за мелачките.

 

Ето, на какво попадам след търсене из нета. bluelemon, имаш ли мнение, за някои от тези модели?

 

http://kafemelachka.pazaruvaj.com/krups/gvx242-expert-p34409975/#opisanie

http://kafemelachka.pazaruvaj.com/delonghi/kg-79-p42670565/#opisanie

http://kafemelachka.pazaruvaj.com/first-austria/fa-5480-p213841204/

http://kafemelachka.pazaruvaj.com/gaggia/mdf-p40955635/#opisanie

 

Забелязах, че професионалните са огромни и струват 2000+ лева минимум.

Не знам, дали имат умален, домашен вариант на домашна цена.

 

Имам още един въпрос, за който се сетих - някъде вкъщи имам стара, бронзова ръчна кафемалачка - дали би свършила някаква работа?

 

ПС: на няколко места препоръчаха тази, не знам, дали основателно:

http://technomarket.bg/products/09107064/delonghi-kg-79

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Исках да кажа още нещо, относно моите еспресо приключения.

В офиса ни, ползваме една кафемашина, SAECO Via Venetto, купувана около 2002-ра година:

 

cafetera-express-saeco-via-veneto-450201

 

 

Цедката, която ползваме е тези, без крема диск:

 

SCG10535-03-2.jpg

 

Тази машина е забележителна с тези две неща:

 

-Ако не знае човек, какво да прави с нея, прави относително посредствено, рядко кафе.

-Има изклкючително мощна помпа, която ако сложите повече от 5 грама кафе в цедката, и малко го понатъпчете, прави такова налягане в цедката, че прелива през уплътненията и тече.

 

В резултат на огромното налягане, когато човек си поиграе, да го регулира чрез клапана за парата обаче, се получава прекрасно кафе - с около 2-3мм каймак, дори без кремадиск, и прекрасен вкус, комбиниран с лек карамелен аромат.

 

Кафето, което напоследък доста зажеждам, е смес от 40% бленд "Мадагаскар", и 60% бленд "Кения", купени от магазини за кафе "Бианчи".

Цента е приемлива: 3.40 лв. за 200 грама. Разбира се, човек може да си пробва всякакви блендове.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

За мелачки бях писал някъде. Иначе аз имам Гаджията която си дал в последния линк. Доста съм я моднал, но става и без модификации. Най-доброто което си струва. Всички други са с ножове и не мелят а трошат зърното. Трябва мелачката да е с конични ножове за да мели равномерно. Евтин вариант са ръчните мелачки на Hario с керамични ножове. http://www.amazon.com/Hario-Coffee-Mill-Slim-Grinder/dp/B001804CLY Има ги и в БГ, но не знам колко са им надули цената. И тази също. http://www.amazon.com/Hario-Ceramic-Skerton-Storage-Capacity/dp/B001802PIQ/ref=sr_1_1?s=home-garden&ie=UTF8&qid=1435755240&sr=1-1&keywords=Hario+Coffee+Grinder&pebp=1435755245148&perid=14BR3830M4C3B5NSFY58 С по голяма вместимост е.

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.