Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Тука виждам, че темата е станала само за маниаци, но въпреки това искам да питам коя машина е по-добра от тези двете?

Delonghi EC155 vs. Philips Saeco Poemia hd8325

Според жената е Saeco-то според мен Delonghi-то

Едната ще остане другата ще я махна.

HD8325_79-IMS-bg_BG?wid=494&hei=435&$png36255218.delonghi-ec-155.jpg

Отговорено

Според мен по-добрата е Saeco заради ръкохватката с която става пяната, но по-сложния механизъм е по-податлив на дефекти и евентуално при ремонт е по-скъпо. При делонгито пяната става с кошница с двойно дъно, която като цяло няма как да се развали.

Оставете която повече ви харесва или ви е по-удобна за ползване. Независимо коя изберете, аз бих оставил другата за резервна.

Отговорено

Сега като се замислих и аз съм за делонгито, макар че ръкохватката ме дразни. 

Доста хора се оплакват от Poemia-та, а и Philips ги мразя и ги отбягвам за всякакви стоки (макар че имат и добри неща), защото купиха Saeco (от там и Gaggia) и прецакаха кафемашините (най-вече Gaggia Classic за европейския пазар).

Отговорено

Благодаря за отговорите!И честит празник и на музиката, понеже е световен ден на музиката също!

Изпратено от моят ASUS_Z010D с помощта на Tapatalk

Отговорено

Въх - убавото иска жертви, ама чак пък буквални :) 

Ще се похвалиш, като потече еликсира

Отговорено

Евгени, ти беше прав от самото начало за марката :) Bezzera е доколкото разбрах най-старата съществуваща фирма за кафе машини в Италия и е добър баланс цена / качество (доколкото успях да огледам предлагането). Колебаех се между нея и Rocket, но Rocket за същия клас машина са +300-400 Евро, което ми дойде в повече. След Magica е моделът Mittica, който е с rotary помпа и възможност за връзване към вода и канал, но пак е overkill за домашна ситуация. Ще ви посмпамя тия дни с първите ми опити, но се надявам и на вас да ви е забавно колкото на мен :) В момента съм я оставил работеща в къщи, пише в мануелата че трябва да седи включена 12 часа и после да се прокарат всичките отвърстия по няколко пъти, за да се отнесат евентуални тежки метали останали след заварки и обработки. Така че, първото кафе ще се случи към 7-8 довечера. Мелачката е проста, има специфичен "таймер" под формата на една врътка с три степени. Модела е Bezzera 005. Вчера реших да я пробвам колко ситно смила и изкарах едно кафе като африкански харматан, като кихнах и го разнесох из къщата във вид на облак :).

IMG_9387.jpg 

Отговорено

С такава техника със сигурност е голямо удоволствие да се работи, като резултатите ще са консистентни, потворяеми и най-вече прекрасни :) Завиждам благородно, Bezzera както писах и преди са Мерцедесите на кафе-машините :pray: Надявам се скоро да има маниашко видео! :)

Отговорено (Редактирано)

Айдееееее...

Моля критикувайте смело и безотговорно. След 6-7 опита горе долу нацелих едрина на смилане и ето документ за първата екстракция с ботомлеса. Не съм засичал време защото нямам трета ръка, но екстракцията мина за трийсетина секунди, 9 грама кафе (Евгени, днес дойде от Амазон твойта везна и кутия, везната е готина ама нещо трудно реагират бутончетата :) ). Кафето е тип "практис пад" - червената Лаваца (Роса нещо си), по препоръка на EspressoH, и добре че се вслушах в препоръката :) . Мелачката си мели доволно добре според мен, но какво значи според мен, след като нямам база за сравнение де. Във всеки случай излиза равномерна доза, без никакви бучки и подобни. Кафето е супер силно и "мазно", сега мигам на парцали и сигурно ще заспя в 2 през нощта. Отново, казвайте ако нещо пропускам или греша, уча се, нормално е. Ще снимам целия процес от-до за критики и съвети верочтно като ми остане време през уикенда.

Едит: сега като гледам чашката съм мерил по марката за ристрето, демек май трябва да увелича малко едрината на смилане, за да мине за това време "espresso singolo" (една марка по-нагоре) ? Ристретото е маркирано на 22мл, еспресото на 30мл на чашката, сега виждам.

Редактирано от jabs