Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Така, от пробите се оказва,че пресно смляните зърна дават добрият резултат . съхраняването на мляно кафе е с много къс срок.Сега предстои опознаването на зърната как са изпечени. За сравнение съм оставил зърна опечени от Домани.Не ми е много на път магазина на Домани.Та ако се наложи да купувам от други места. Ей тая работа се оказва голямо "изкуство но кефа е върховен. ...

 

.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Къде се замотахте кафеджиите,  да не сте отказали кафето :)?

 

Лято, знаеш как е :) От мен също малко впечатления. Вече изпих поне 30 капсули от новата си ръчна еспресо машинка по различни екскурзии и съм страшно доволен, спасява ме от гадно кафе и ме прави щастлив човек :D Все пак за да се получи хубаво кафе е много важно поне два пъти да прекарам през машината вряла вода на празно, за да се загрее наистина хубаво. (Дори един път да се прекара врялата вода не е достатъчно.) След което вече правя самото кафе, като наново кипвам водата в каната (което отнема десет секунди, защото тя си е все още много гореща). Това също е важно, защото дори за минута температурата на водата пада бързо, а и допълнително отдава в самата машинка, която макар и загрята, си отнема топлина. Загрявам предварително и чашката, както е добре известно. В крайна сметка кафето става много вкусно и с добра температура.

 

И тук малко впечатление от кафе. Безапелационно от капсулите ми стана любимо едно кафе от Етиопия, което има много интересн плодов аромат, не съм сигурен дали би се харесало на всеки, защото е сравнително силен, нещо като добавен лек парфюм към стандартния аромат на кафето :) Но на мен това страшно много ми хареса, защото досега не съм срещал нещо подобно и затова отидох в Домани да пробвам тяхното кафе Етиопия Иргачеф и воала - оказа, се че има абсолютно същия плодово-парфюмен аромат!!! За съжаление съм пълен с кафе вкъщи - 1кг Лаваца и още 0.5кг неотворена Гватемала от Домани, та ще се наложи да почакам, преди да си купя Етиопията от Домани, но категорично и стопроцентово вече имам фаворит сред кафетата - етиопското кафе! Ако не сте пробвали досега, задължително го напревете. Може и да не ви хареса, но пък може и да не сте подозирали, че има кафета с такъв вкус и да се влюбите в него като мен :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно, още по времето на Кореком съм пробвал етиопско кафе , но липсата му ........Та Благодаря щом може и сега да се намери в Домани, да си призная, аз не знаех какво да си купя там загубих и говор и картина , но сега ще имам цел, за което Тенкююю.

Странно това младите ги мързи да четат аз тук във форума научих сумати неща без да задавам "тъпи" въпроси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На практика аз също не започвам деня си без кафе... А иначе бих искал да попитам колегата Jim-ph, какво ще рече хемекс? Понеже ми стана интересно...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

След дълго пиене на кафе вкъщи от най-различни марки и източници, в последно време обичам да посещавам и околните сладкарнички за по кафе.

За себе стигам до някои изводи:

-Макар че всяко кафе има собствен вкус, можем да разделим кафетата на приемливи и лоши (с откровенно неприятен вкус).

-Ако разполагаме с няколко различни кафета от приемливите, които са подходящо смлени, една и съща машина прави от тях различни, но все пак близки напитки.

-Често различна машина прави коренно различно кафе, от същата суровина.

-Макар да правя приемливо кафе вкъщи, забелязвам, че всъщност най-големия кеф е разнообразието - дори най-хубавото, започва да ти се струва съвсем обикновено след време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 забелязвам, че всъщност най-големия кеф е разнообразието - дори най-хубавото, започва да ти се струва съвсем обикновено след време.

 

Амин! :) Общовалидно правило!

 

От над месец пия една Лаваца, дето ми я подариха и не че е лоша, но просто брутално и тотално ми писна! Имам още много от нея, но днес вече не издържах, обрах квото имаше в машината и го върнах в пакета и си отворих гватемалата от Домани... Леко киселее, а аз по принцип не обичам кисели кафета, но точно заради разнообразието ми дойде като глътка свеж въздух и много ми хареса :) Та така, страшно си прав!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е и с жените...... :greenball: същото се получава и с кафето,разнообразието му е ......

Установих нещо странно,понеже от чешмата водата не е много читава, и правих кафе с трапезна и минерална вода(но нея я спрях бързо не става) исках да не изсипвам водата от машината постоянно! Но кафето промени вкуса си, и пак минах към чешмяната вода !?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ако водопроводът (особено в сградата) е ОК, бих казал, че на повечето места в София, водата има доста приемлив, дори приятен вкус, без да има някакви натрапващи се нотки (както примерно, вкуса на варовитата вода, на стар железен водопровод или на вода с твърде силна минерализация, сяра или други примеси).

 

В този смисъл, софийската вода е доста мека, но все пак има някаква минерализация. За сравнение, минералните води често са твърдички и имат доста натрапчив вкус, излишък от флуор и т.н. (изключвам Горна Баня, която има доста мек, неутрален вкус). Трапезните води от друга страна често са пречистени чрез филтриране по разни методи, между които и обратна осмоза, поради което много пъти са почти безвкусни, каквато често е и чешмяната вода, филтрирана през пречистваща кана. Също така, бутилираните в пластмасови бутилки води често съдържат не твърде вкусни, нито полезни вещества, отделени от пластмасите.

 

Може би това е причината, често чешмяната вода в София, да е най-масов избор - мека е, но все пак има ниска, ненатрапчива минерализация, която я прави почти безвкусна, но все пак със съвсем лек вкус на разни вещества.

 

Някои производители на филтри за вода продават по-особени филтър-касети, които след като пречистят водата, добавят малки контролирани количества магнезий, калций, желязо, цинк и други вещества, които едно, че правят водата по-вкусна, второ, са необходими в някакви количества за нормалното функциониране на организма.

 

Вкуса на водата е важен не само при еспресото, а дори повече, при бирата :).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега съм на друг офис,и в района има кафе продавница в която кафето е "Спетема"вече три сутрини пия кафе и оставам приятно изненадан всеки път оставам доволен. И като съм в период на обучение и "запознаване" с кафетата поисках да ми даде кафето да си го направя в къщи резултата беше същият,явно кафето е квалитетно,за сега държат на рейтинга си.Впечатленията не са ми само от тук,имах едно пътуване в провинцията и там пих "Спетема"и останах доволен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

За да мога да си играя с модификации, за които писах преди месеци, днес, минавайки през битака си взех амортизирана (поръждясъл корпус, който ще боядисвам наново), но работеща машина Cortina на завода в Плевен, вероятно произведена в края на соца или първите демократични години. Машината е такава, а реални снимки ще постна, като я снимам:

 

86193926_1_171x132_kafemashina-cortina-g

 

Промих я с един резервоар оцетен разтвор, след това я промих с вода, докато не започна да тече бистра и безвкусна вода (почна, което ме учуди).

След това си направих кафе - не е зле, но е нещо като Via Veneto, обаче изтича бързичко, което ме кара да мисля, че има нужда от допълнителен клапан (с или без манометър).

Помпата вътре е ULKA 45W, а машинката е добре, семпло и чистичко опроводена (и омаркучена).

 

 

Разглобих я, установих, че няма да е зле, да й сменя душа и цедката, след което повредих тази част(счупих винта в центъра, който държи душа, макар че целия елемент излезе от машината, заедно с пружината и силиконовия клапан:

837.jpg

Сега, първия ми въпрос е, да се занимавам ли да изкарвам остатъка от винта и да пренарязвам резба, или мога да си намеря тази част в София лесно.

Втория въпрос е, дали сте имали допир с такава машина и какво ви е мнението за нея.

Аз искам поне да й сложа някакъв Клапан, който да поддържа 9 бара налягане, а може да й боцна и PID или някакъв по-прост, но все пак електронен регулатор на температурата.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честито!

За тези машини съм чел, че са правени по подобие на Brasilia Club, което значи, че са направени добре. Части за тях би трябвало да има, провери в магазина до пазара Д. Петков или в Комбина Бар в Дианабат.

Бих ти препоръчал, преди да я модваш да си поиграеш с едрината на смилане на кафето т.е. да го направиш да изтича както трябва и след това да прецениш има ли нужда от по-нататъшни подобрения и модификации.

ПП: трипътен клапан има ли това нещо?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, машинката е направена доста скромно - до резервоара стига само един маркуч - за снабдяване с вода. Освен това с с по-малка ръкохватка - цедката в същия размер като старите домашни Saeco - та. Този маркуч е директно свързан с към помпата (която е закачена на два гумени г-образни профила, са да се предават по-малко вибрациите), а изхода на помпата директно отива в бойлера, от другата страна на който е клапана за капучино-парата. Кафето изтича бързо, защото към кафето се прилага цялото налягане от помпата, което вероятно е 15 бара.

 

На мен ми се иска:

-Да сложа нещо като "разширителен съд" , който подтиска пулсирането на налягането, на пътя между помпата и бойлера, който освен това, искам да може да пред-подгрява водата малко.

 

-На пътя от разширителния съд към бойлера, да сложа регулируем трипътен клапан (с манометър ще е най-добре), който да връща един маркуч (за свръхналягането), обратно към резервоара.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.