Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

• 4 weeks later...
Отговорено

След известно пробване на разни по-скъпи кафета и на смески, купени от магазин, в мен се зараджа едно подозрение. Струва ми се, че масовото пакетирано кафе, дори някои по-скъпички марки, просто си е "масово" - не е лошо, но често има разни не дотам приятни нотки във вкуса - или ще има горчивина като от препечен боб, или ще има една особена мекота - все едно има прясно мляко вътре, или ще е по-кисело от необходимото. Това ме принуждава да смесвам повече кафета.  Когато си взема смеска от един близък магазин, досега винаги вкусът е бил добре балансиран - смеските които си взимам са по-евтини от скъпите кафета, които купувам.

Имате ли наблюдения по този въпрос?

• 3 months later...
Отговорено (Редактирано)

След още три месеца активно пиене на кафета, да отбележа наблюдения:

-Насипните кафета продължават, да ми се струват най-добри от всички кафета, които може да се намерят на пазара, като започнах да имам известни предпочитания към кафе-магазините на Bianchi, от които вече си взимам три различни смески, които все излизат хубави и ароматни. Средната цена на тези смески е около 3.20лв. за 200 грама, което мисля, е съвсем приемлива цена. Вкусът и ароматът на кафето са съизмерими с пакетирани кафета на цени от над 10-15 лв за 250 грама. Специално тези смески, които си купувам, са дори по-добри.

-В Lidl има едно кафенце Bellarom Espresso Bar на цена от 3.69 лв. за 250 грама, което е хубаво, прави каймачец, и като вкус и аромат е съизмеримо с доста по-скъпи кафенца, на цени вариращи от около 7-12 лв. за същата опаковка. Бях го пробвал и преди, но сега, като по-опитен кафеджия, му оцених качествата по-добре. Останалите типове Bellarom не ми направиха толкова добро впечатление, дори пробвах 100-процентовата арабика в металните кутии, но именно Espresso Bar ми се струва, че е най-доброто кафе на марката (както подсказва името) за еспресо машини, а и изобщо, редом с по-хубавите кафета на Tchibo, едно от относително малкото доста приятни пакетирани кафета на нашия пазар, и то на разумна цена...

-Едно и също кафе, направено на 5 различни машини, има 5 различни вкуса. Затова е най-добре, човек да си хареса кафета, които стават добре на неговата си машина.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Точно за това ако всичко останало ти е константа, винаги ще ти става едно и също кафето. Днес малко намалих едрината на мелене и естествено изтече за 5-10 секунди по-бавно и веднага се усети леко по-горчиво и с по-малко каймак. Старая се единствената променлива да е едрината на кафето. Вече съм открил два сорта кафе които ми станаха любими. Ethiopian Mocha Djimmah и Columbian Supremo Green.  :headbang:

Отговорено

^Твоите сортове звучат много екзотично. За съжаление, няма как, да си ги купи човек по лесния начин. Ако нямаш нищо против, може да договорим някаква покупка/изпичане на някое от твоите кафета когато купуваш пак, за да видя и аз, какво е кафе :).

От друга страна, аз мога да донеса, някоя от моите любими смески, за да сравним.

Отговорено

Нямаш дерт. Другия път като поръчвам мога да взема 450гр. (това е минимума) и за теб. Ще ти го изпеча и ще ти го пратя както кажеш. Средно 5 паунда струват 450гр. Взе ли си кафемелачка?

Отговорено

Както решиш. Аз ще ти поръчам, само кажи. Не знам кога ще поръчвам пак, но ако имаш желание ще те имам предвид и ще се разберем по-натам.

Отговорено

По въпроса за кафемелачките, и аз си търся, но тези с въртящите се ножове не са подходящи за еспресо. Не смилат кафето равномерно, но по магазините съм виждал само такива. Експертите имат ли решение?

Отговорено (Редактирано)

Аз питах същото преди време, но още не съм си купил. Не меля - смилат ми го в магазина. Синият лимон, може да каже за мелачките.

Ето, на какво попадам след търсене из нета. bluelemon, имаш ли мнение, за някои от тези модели?

http://kafemelachka.pazaruvaj.com/krups/gvx242-expert-p34409975/#opisanie

http://kafemelachka.pazaruvaj.com/delonghi/kg-79-p42670565/#opisanie

http://kafemelachka.pazaruvaj.com/first-austria/fa-5480-p213841204/

http://kafemelachka.pazaruvaj.com/gaggia/mdf-p40955635/#opisanie

Забелязах, че професионалните са огромни и струват 2000+ лева минимум.

Не знам, дали имат умален, домашен вариант на домашна цена.

Имам още един въпрос, за който се сетих - някъде вкъщи имам стара, бронзова ръчна кафемалачка - дали би свършила някаква работа?

ПС: на няколко места препоръчаха тази, не знам, дали основателно:

http://technomarket.bg/products/09107064/delonghi-kg-79

Отговорено (Редактирано)

Исках да кажа още нещо, относно моите еспресо приключения.

В офиса ни, ползваме една кафемашина, SAECO Via Venetto, купувана около 2002-ра година:

cafetera-express-saeco-via-veneto-450201

Цедката, която ползваме е тези, без крема диск:

SCG10535-03-2.jpg

Тази машина е забележителна с тези две неща:

-Ако не знае човек, какво да прави с нея, прави относително посредствено, рядко кафе.

-Има изклкючително мощна помпа, която ако сложите повече от 5 грама кафе в цедката, и малко го понатъпчете, прави такова налягане в цедката, че прелива през уплътненията и тече.

В резултат на огромното налягане, когато човек си поиграе, да го регулира чрез клапана за парата обаче, се получава прекрасно кафе - с около 2-3мм каймак, дори без кремадиск, и прекрасен вкус, комбиниран с лек карамелен аромат.

Кафето, което напоследък доста зажеждам, е смес от 40% бленд "Мадагаскар", и 60% бленд "Кения", купени от магазини за кафе "Бианчи".

Цента е приемлива: 3.40 лв. за 200 грама. Разбира се, човек може да си пробва всякакви блендове.

Отговорено (Редактирано)

За мелачки бях писал някъде. Иначе аз имам Гаджията която си дал в последния линк. Доста съм я моднал, но става и без модификации. Най-доброто което си струва. Всички други са с ножове и не мелят а трошат зърното. Трябва мелачката да е с конични ножове за да мели равномерно. Евтин вариант са ръчните мелачки на Hario с керамични ножове. http://www.amazon.com/Hario-Coffee-Mill-Slim-Grinder/dp/B001804CLY Има ги и в БГ, но не знам колко са им надули цената. И тази също. http://www.amazon.com/Hario-Ceramic-Skerton-Storage-Capacity/dp/B001802PIQ/ref=sr_1_1?s=home-garden&ie=UTF8&qid=1435755240&sr=1-1&keywords=Hario+Coffee+Grinder&pebp=1435755245148&perid=14BR3830M4C3B5NSFY58 С по голяма вместимост е.

Редактирано от bluelemon