Jump to content
Българският форум за музиканти

Шум от стерео изходите на процесор Digitech RP 155


didko_mz
 Share

Recommended Posts

Привет на всички! От около година съм член на сайта и доста често влизам да чета теми с проблеми на други потребители. Налага ми се да пиша за първи път и да търся вашата помощ, тъй като все сам съм си оправял проблемите до тук. Никъде не намерих информация за моя "проблем", колкото и да търсих. Ето го и с какво разполагам, преди да минем към "проблема":

Имам процесор - Digitech Rp155: RP155_Rear_medium.jpg

 

1-во кубе - Fender Frontman 10G: upload_773_1.jpg

 

2-ро кубе - Vision 10GA: stagg_10ga_vision_1.jpeg

 

"Проблема" е следния. Свързвам и двете кубета към процесора, съответно едното в левия, а другия в десния канал за стерео звук и тогава започва да се чува едно неприятно "бучене", неприятен шум, когато кубетата са включени. Когато използвам само едно, което и да е от двете кубета в режим МОНО (включено само едно кубе към процесора) няма абсолютно никакво "бучене". Дори пробвах да вържа буфера ми с двете колонки в единия канал, докато в другия канал е едно от кубетата и отново няма никакъв страничен шум. Шума се чува само и единствено при вързани и включени 2-те кубета към процесора в ляв и десен канал. Променяйки честотите на високите и ниските на кубетата шума променя своите честоти. Според мен е нещо нормално да има този шум когато процесора е в режим стерео (при включени изходни устройства), но е доста неприятно когато не свиря или не съм пуснал музика през компютъра. Има ли начин да се отстрани или да се намали до минимум този шум? И също така да вметна, намалявайки силата на звука на Vision кубето шума затихва, което е нормално, докато на Fender-a е обратното. Ако има подобна тема някъде из форума се извинявам. Ще съм ви благодарен за помощ!!! :)

Link to comment
Share on other sites

Здравей, възможно е да е от фазовата разлика.

Пробвай да включиш двата комбо усилватели в различни контакти, а не в общ разклонител.

Ако точно така си направил - тогава пробвай обратното.

Желателно е бутончето на процесора да е в режим amp.

 

Пробвал ли си само буксата RIGHT OUTPUT, за да си сигурен че там няма повреда?

 

п.с. - Fender е с логаритмично усилване, затова първите 25% (говоря условно) от хода на потенциометъра са определящи.

 

п.с.2. - с тези усилвателчета няма особен смисъл от такъв стерео режим, най-добре ако искаш стерео звук с това процесорче го включи в компютъра или директно в аудио системката си, но трбява да си пренареждаш блендите, защото ще звучат различно.

 

Успех.

Link to comment
Share on other sites

Шума има ли го, когато процесорът е в режим "Стерео", но е свързан само към един от усилвателите?

За шум (свистене) ли става дума, или за ниско бучене (брум)?.

 

Моето предположение е, че може да става въпрос за мръсна земя(т.нар ground loop). Пробвай да вземеш на заем DI-box и виж как е през него, когато той е включен между процесора и един от усилвателите (или между процесора и двата усилвателя, ако DI-бокса има два канала).

Edited by Evtim Djerekarov
Link to comment
Share on other sites

"Неспасяем" всичко съм опитал от това което изброи и пак си има шум или по-правилно както каза колегата в долния коментар ниско бучене. В различни контакти са включени кубетата, включвах-изключвах AMP-MIXER, свирил съм само в режим МОНО (само едно вързано кубе към процесора) както ляв така и само десен канал, тогава няма бучене. Бученето се появява когато включа другото кубе към който и да е свободен канал, ляв или десен, независимо кое кубе (режим стерео). Иначе доста често да не кажа постоянно включвам и буфера с двете колонки към процесора през headphone канала, имайки предвид, че това не влияе на "проблема", който описвам. Ползвам процесора дори за изходно устройство за звук на компютъра. 

Към Евтим: Когато към кубето е вързан само един усилвател режима е МОНО, а когато са два е СТЕРЕО, мисълта ми е че не мога аз да определям режима. Режима се определя автоматично когато процесора получи индикация за свързано изходно устройство. Когато и 2те кубета са вързани към процесора, но едното от тях е изключено от бутона, бученето се запазва, но само от включеното кубе. За сега няма как да взема назаем DI-box. 

Това, че съм вързал каквато и да е система в headphone канала и е свързан с компютъра, чрез usb кабел или съм вързал и китарата, това не играе роля за шума. Дори и да не са свързани всички тези неща, шум отново има, само и единствено когато режима е стерео с вързани 2 кубета към процесора, дори и нищо друго да не е свързано. Започвам да се замислям, че това е нещо нормално, но от това ще мога да си направя извода, ако намеря същия процесор или поне подобен модел, например rp255, 355 и тн. и тествам. Не изключвам възможността "земята" да е запацана. Ще го отворя тези дни и ще почистя с киселина земята и спойките, но не ми се вярва да помогне. По-скоро това може да е нещо нормално. 

Благодаря и на двама ви за отговорите и за помощта, която оказахте! :)

Link to comment
Share on other sites

Това с киселната, не знам дали е много здравословно за процесорчето.

Все пак, пробвай с DI-box, когато можеш, или пробвай по някакъв начин (с още един кабел, който не е вързан никъде), да го принудиш да работи в режим стерео, докато реално е вързан само към един от усилвателите.

Можеш също така да пробваш, да изключиш единия усилвател от контакта, докато процесора е включен и в двата и тогава да видиш, дали има брум в усилвателя, който е останал включен.

Така ще знаеш дали проблема е в процесора или по-скоро, в комбинацията.

Edited by Evtim Djerekarov
Link to comment
Share on other sites

Всичко изброено до тук съм опитвал. 
Когато двата усилвателя са вързани към процесора в режим стерео, а единия от тях е изключен от контакта, тогава брум няма. Брум също няма дори когато единия кабел не е свързан към кубето, а другия му край е вкаран в левия или десния канал на процесора, имайки в предвид, че едно от кубетата е свързано и режима е СТЕРЕО. Брума го има само когато двете кубета са свързани с процесора и са включени в контакта, дори едното да е изключено от бутона, а другото да е пуснато пак се чува брум през него. Но когато вържа буфера и колоните вместо едно от кубетата, тогава няма брум, което влиза в противоречие. Сменях и кабелите, но подобрение няма. Друг е варианта да пробвам и с друго кубе, защото все пак това са възможно най-нисък клас транзисторни кубета, с най-лефтерно направените схеми. Въпреки това за домашно помещение ми вършат идеална работа. 
 

Link to comment
Share on other sites

Проблемът е в системата за мрежово захранване. Проблеми от този сорт са дискутирани много във форума. Няма дефинирано решение, защото звиси от конкретни неща:

Окабеляването на усилвателите.

Окабеляването на захранващата мрежа и спазване на определени изисквания, които у нас изобщо не се спазват.

ПРОБЛЕМЪТ Е СЕРИОЗЕН не само по отношение на брума, но и по отношение на БЕЗОПАСНОСТТА!

 

Правилното решение е специалист, който да провери къде точно и какъв точно е проблемът и да го реши СПАЗВАЙКИ изискванията за техника на безопасност.

Можеш разбира се да продължиш и самостоятелно с разни експерименти, които разни "специалисти" ще ти препоръчват. Без да носят отговорност! (Изключвам Е.Джерекаров от тях - той може да помогне).

Прочети обаче тази ТЕМА, за да си информиран.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Но когато вържа буфера и колоните вместо едно от кубетата, тогава няма брум, което влиза в противоречие.

 

Няма никакво противоречие. Усилвателите ти са със заземени шасита(с щепсел тип Шуко), а домашната стереосистема най-вероятно не е заземена(нейният щепсел вероятно не е Шуко, а е плосък щепсел като на касетофоните).

Което автоматично отговаря на въпроса ти и потвърждава, че по принцип в началото на темата, не го търсиш където трябва.

Това потвърждава и мнението на валяка, че проблема е в захранващата мрежа и/или вътрешното окабеляване на усилвателите и изобщо схемотехниката им.

Това за безопасността също не е маловажно. Например със голяма доза сигурност мога да кажа, че ако свържеш един от усилвателите към незаземен контакт или му изолираш заземяващите пера, брума ще изчезне, обаче това е едно много недоклатено и доста рисковано решение, тъй като ако нещо в системата ти не е наред, може да се стигне до сериозен токов удар, който да доведе както до повреди, така и то тежки травми и не дай-си боже нещо по-лошо.

При изправна техника и правилно свързана мрежа, това решение, макар и потенциално опасно, би било ОК, но тъй като не знам нищо нито за изправността на мрежата ти, нито за изправността на техниката, а и предвид техническите познания, които демонстрираш, не те съветвам да го правиш.

По принцип, повечето такива усилвателчета имат трансформатор, който галванично ги изолира от захранващата мрежа, но едва ли е твърде безопасно да се разчита само на това, в този случай, в който няма как да провериш изправността им.

Пробвал ли си да завъртиш щепсела на единия от усилвателите.

 

Най-добре е да ползваш услугите на специалист.

Но най напред, за всеки случай, вземи един фазомер(нядявам се, че знаеш какво се прави с него) и първо провери дали работи(като си държиш пръста на пъпката в задния му край трябва да светне, като го пъхнеш в дупката на "фазата").

След това по същия начин пипни с фазомера заземяващите пера на контакта, да видиш дали не са офазени.

Ако и при тях фазомерът свети силно или слабо, имаш проблем с мрежата или свързването на контакта - това е много опасно.

Edited by Evtim Djerekarov
Link to comment
Share on other sites

Ако по заземителните пера му светка фазомерът, препоръчвам направо да вика ел. техник. Тия утечки са опасни не само за техниката и за китариста докато свири. Няма да се учудя, ако го пере тока, когато си отваря хладилника или печката.

Link to comment
Share on other sites

Разбирам и се занимавам с други неща, но не и с токове, така че тези "операции", които предложихте вече не са ми по силите.  Ще прочета темата, която е  "техника на безопасност". Благодаря ви още веднъж за отговорите и отделеното време! :)

Link to comment
Share on other sites

Имай предвид, че при този проблем, брумът ще го има, дори ако както предлагаш в началото, ползваш два процесора.

В момента в който земите на двете системи се срещнат(най-вероятно в кабела за китарата или китарата), пак ще се появи брума.

Link to comment
Share on other sites

"Оправих" проблема. Брума се е получавал, защото едно от кубетата бе свързано в един разклонител с компютъра. Не съм и предполагал, че това може да се окаже проблем. Наложи се да размествам разклонители, за да запазя позициите  на цялата техниката, което се оказа най-малкия проблем. Благодаря пак на всички, които се отзоваха! Лека вечер. :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Здравей, възможно е да е от фазовата разлика.

Пробвай да включиш двата комбо усилватели в различни контакти, а не в общ разклонител.

 

 

Можеш разбира се да продължиш и самостоятелно с разни експерименти, които разни "специалисти" ще ти препоръчват.

 

И какво излезе накрая - докато "компетентните" се правят на много умни, "специалистите" помагат.

 

Можех и да пропусна тая забележка, обаче наистина съм се уморил от мърморещи стари баби.Тая форумна злоба трябва да се изкорени из основи.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Всъщност, проблема вероятно в крайна сметка не е бил във фазовата разлика, а в замърсена земя (замърсена от компютъра).

Валяка не написа нищо невярно в неговата забележка.

"Специалистите" могат да помогнат понякога, но налучкването по принцип не е твърде добра помощ, особено когато не се споменават възможните рискове (кога поради твърде голям оптимизъм, кога поради непознаване на рисковете).

Едни такива "Специалисти" като бях дете така помогнаха на един семеен приятел, да си монтира и свърже бойлера, той вече не е между нас, след като опитал да се изкъпе. Както можеш да се досетиш, после никой от "специалистите" не пое отговорност за свършеното, нито за подпомагане на жена му и малкото му детенце.

Link to comment
Share on other sites

Къде ще ме цитираш, че сте писали неверни неща и кога съм твърдял подобно нещо?

Ако искаше да дадеш идея на човека, достатъчно беше само да го подсетиш да завърти единия от щепселите без всичко останало, което едва ли го интересува.

 

Няма да коментирам останалите спакулации.Не съм аз този, който го кара да бърка в контактите...

Нито ме интересува боб или леща сте хвърляли за да определите познанията ми по електротехника.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.