Dylan_101 Отговорено Януари 12, 2008 Отговорено Януари 12, 2008 Айде кажи кое от двете е импулс и кое "истинско" и ако познаеш, дали е било заради голяма разлика между двете:1 2 Според мен s1 e импулс а s2 e микнат кабинет. Погледнах за тагове да си сверя предположенията, но не намерих.... Разликата между импулс и реален амп е в това че реалния амп звучи по-меко заради нелинейността на крайното стъпало, която импулс респонса не може да пресъздаде. Колкото до спора за кабинетите: всичко има значение. Размер, материал, тип говорители и т.н. При запис през микрофон разположен близо до кабинета най-важни са говорителите. Няма два еднакво звучащи говорителя, дори да са от една марка, модел и поредни серийни номера. При свирене в помещение по-важен е обема на кабинета, разположението му в помещението и най-вече местонахождението на ушите на свирещия/слушащия. В края на краищата дори два кабинета от един модел звучат различно един от друг. Цитирай
TONY Отговорено Януари 12, 2008 Отговорено Януари 12, 2008 (Редактирано) аз пък казвам да продължим, защото не мисля,че затъвам никъде. ако някой си мисли, каквото си мисли - не е мой проблем. ето какво си мислят тези, които споменахте - от западните форуми .. Would you rather have a speaker cabinet made out of 13 ply birch plywood or solid pine, and why? -Solid pine would be a whole hell of a lot heavier to transport, and the tonal difference is negligible, IMO. Speakers are really all that matter in a cab. -I think wood would make a little difference but not much at all. If the wood was more dense, maybe the cab would have a tighter sound and feel with the same speakers? -It would be a lot like drums, which I used to play. It translates the same as guitar: softer woods sound darker and warmer, whereas harder (or denser) woods sound brighter and "colder." I suppose it would sound slightly different with the same speakers, but I wouldn't imagine the difference would be that significant. Последното изречение е това, за което говоря и аз. Превеждам го - Предполагам, че биха звучали леко различно с едни и същи говорители, но не мога да си представя разликата да бъде толкова забележима. И АКО, ЩЕ МИ ДОКАЗВАТЕ С МП3-КИ (ЧЕ НЕ СЪМ ПРАВ), МОЛЯ ДА БЪДАТ СПАЗЕНИ УСЛОВИЯТА ЗА АБ ТЕСТ , ЗА КОИТО ПИСАХ ПО ГОРЕ. (БЛАГОДАРЯ ЗА РАБИРАНЕТО ) В края на краищата дори два кабинета от един модел звучат различно един от друг. И с останалото написано от Dylan_101 , се съгласявам, тъй като малки разлики има и всичко влияе, но това ще е за тренирано ухо, за да кажем ,че ги има - тоест като факт. За практически цели - реална употреба и решение за покупка, the tonal difference is negligible . Ако някой наистина се чувства привързан към определена марка кабинет, ок - нека да си вземе такъв. Редактирано Януари 12, 2008 от TONY Цитирай
synchu Отговорено Януари 12, 2008 Отговорено Януари 12, 2008 Toва че някой е написал нещо на английски, прави ли го по-вярно и истинно, бе човек? Направо покъртително Задклавиатурните устройства, произвеждащи мнения на английски също са хора с мнения както верни така и не чак толкова. Пак казвам ако имаш един и същ материал, форма и размери и да приемем еднакво звучащи говорители това каква марка ще сложат отпред е без значение. Фактите са, обаче, че нямаш и че колоните на различните марки звучат различно. Ако трябва да бъдем акуратни -> Significant = значим в случая - значителна. Освен това, както е написал "I wouldn't imagine..." и като чета английския не се вижда да личи практическия опит с колони, а е направено нек'во сравнение с барабани. Направо се чудя защо го пиша това....???? ..... честно... Цитирай
sw1tched Отговорено Януари 12, 2008 Отговорено Януари 12, 2008 Ето го сравнението: http://cmusicforum.com/sw/cabs/ Правено е за финландско списание ако не се лъжа. Всички семпли са записвани с еднаква китара включена в Peavey JSX и с еднакви настройки, с еднакъв микрофон и позиция. Ето списък (мисля че имаше грешка в списъка: бяха разменени говорителите на 2 marshall-а (gt12-75 вместо v30 и обратното) Затова пък Framus и Mesa са с v30. 1. Bogner Oversized 2x12 | Celestion V30 2. Bogner Ecstacy | Celestion V30 | New 3. Bogner Uberschall | Celestion V30 | Used (Top Right Speaker) 4. Bogner Uberschall | Celestion G12T-75 | Used (Top Left Speaker) 5. Engl | Celestion V30 | New 6. Framus Dragon | Celestion V30 | New 7. Hughes&Kettner SC412 | Celestion Rockdriver | New 8. Hughes&Kettner CC412 | 25 Celestion Greenback | Used 9. Hiwatt | Fane | New 10. Krank Revolution | Eminence V12 Legend | New 11. Marshall 1960 | Celestion Greenback | New 12. Marshall 1960 Lead | Celestion G12T-75 | New 13. Marshall Handwired | Celestion Greenback | New 14. Marshall 1960 Alakaappi | Celestion V30 15. Mesaboogie Rectifier Standard | Celestion V30 | New 16. VHT | Eminence P50E | New Цитирай
TONY Отговорено Януари 12, 2008 Отговорено Януари 12, 2008 (Редактирано) Супер - за мен това е достатъчно, да се убедя , че съм прав Mesaboogie Rectifier Standard | Celestion V30 | New Marshall 1960 Lead | Celestion G12T-75 | New Framus Dragon | Celestion V30 | New са еднакви с малък толеранс - да кажем Месата ми звучи 3 % по - гот... на всичко отгоре после видях, че са объркали говорителите на Маршала(добри уши )..... (грешката е вярна - не са G12T-75 ,а V30) Добре, да поглем от още една страна проблема - взимаме колона 4х12 с винтидж 30-ки, говорим за един сайз кабинет, да кажем стандартния Маршалски 1960 ( а не "тол виндидж" - който вече е друг тип) сега, не знам обаче, дали на Месата не е по - лардж(голям) от останалите 2 - тоест да отива към тол - винтидж размера. ( да се има впредвид- и оттам да идват тези 3 %). Да кажем, че има малка разлика в размерите (няколко сантима - за различните производители) и различни материали - дърва и шреплат. Правим уравнението - Звук на колоната = влияние на говорителите + влияние на разликите в размера + влияние на дървесината. За крайният звук - влияние на разликите в размера- едва ли повече от 2-3% влияние на дървесината - да кажем 10,15, макс 18-20 % !!! (май съм много щедър) КАКВО ОСТАВА ЗА - влияние на говорителите - МИНИМУМ 80 % !!! КАКТО КАЗВА КРАСИ РЯДКОВ - КЪДЕ ОТИВАШ ТИ, МОЖЕ БИ БЛАГОДАРЯ ЗА СЕМПЛИТЕ, НА МЕН СИ МИ ДОКАЗВАТ, ЧЕ СЪМ ПРАВ ЗА СЕБЕ СИ. Аз изхождам от практическа своя гледна точка. А тя ще бъде - Ако имам глава Хюс и Кетнер, Фрамус, Маршал, Меса и тн и взимам съответният кабинет - за да ги мечна по външен вид - тоест гоня естетика и пренебрегвам малките различия в звука (които ги чувам- не съм глух)..Просто защото естетика идва по - приоритетна от тези малки различия в звука.(Говорим, че вече съм избрал сайз и тип говорители) (тоест, това е случая - купувам на куп, най вече) Ако имам някаква готина глава, обаче нямам кабинет - взимам от горните, който ми падне и си върша работа( примерно, защото по някакви причини не мога да си намеря другарчето на главата). Дали ще се усети убийствена разлика , ако по принцип във Фенса излезна с Фрамус каб, а не с Меса? И колко хора ще оценят това ? ( тука влизам във филм вече ) Не взимам - Берингер, Харли бентън и сие - поради предубеденост (обща и моя); поради факта , че не са престижни ( уви...); поради факта, че са бюджетни - апропо не са ми тип; поради това , че сами са доказали непостоянен стандарт на производсто и така. На сила - няма да ме карате да си взимам такива като магаре на мост се запъвам и . Признавам, за да успокоя берингер феновете - един приятел си взе такава с шарк говорители за 5 стотака - и за 5 стотака ( 500 лева) - си свиреше екстра. просто се водя от Закон 1 - ПОЛУЧАВАШ , ТОВА ЗА КОЕТО ПЛАЩАШ. и Закон 3 - НЕ СМЕ ТОЛКОВА БОГАТИ, ЧЕ ДА КУПУВАМЕ ЕВТИНО. http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=32825 (малко кофти, че аз съм ги постнал, ама те са си природни и нямам претенции за авторството им) Редактирано Януари 12, 2008 от TONY Цитирай
sw1tched Отговорено Януари 12, 2008 Отговорено Януари 12, 2008 Щом си вярваш Аз водя този диалог, за да не се подвеждат по големите ти букви и многобройни удивителни, неопитните хора или тези, които не са наясно с разликите при различните кабинети. За китариста на нечия кавър група няма да има много разлика с какъв кабинет свири във Фенс-а (примерно) , но за всеки себеуважаващ се човек занимаващ се със звукозапис има много голяма разлика. Цитирай
TONY Отговорено Януари 15, 2008 Отговорено Януари 15, 2008 I agree with you about the 80% 20% idea but I have heard a few cabs that sound better then others. I am using an Avatar Cabinet with celestion G12H30's Take care, Chris. Chris Broderick - from MEGADETH Днес поздравих Крис за голямата новина - постъпването му в Мегадет, с който имах щастието да се запозная във Фенса и му обясних моето виждане за кабовете. Неговият отговор, го виждате. Изглежда не съм на грешна позиция, от практическата си гледна точка и ще продължавам да си вярвам, както за да има мир, тези които търсят перфетният каб, нека продължът своето търсене - има фю кабс бетър. Аз от моят не се оплаквам. И дано има къде да се пробват в България, че нещо почти не се виждат из музикалните магазини, да не говорим за разнообразие. Цитирай
MrDeath Отговорено Февруари 12, 2008 Отговорено Февруари 12, 2008 ся тя темата отива леко стара а и се надявам да има оцелели сред спорещите вътре че май работата отиваше на кланЬе ся аз да си задам въпроса зачи той е малко комплексен та така видях на по-предна страница снимка на някъв рандал за около 500 кинта че и чак ме накефи интересно колко вата щото пък харесах едно 30ватово на маршал то беше около 600 ма па как ми се ходи до благоевград... то е ясно че съм далеч от големите кабинети колкони глави крака и други крайници ама на мойто пиви вече не ща да му слушам гласа та с 2 думи колко вата беше оня рандал и лееки насоки кое би било по-добре за стръгънЬе предварително благодаря и нека има мир (не съм някъв хипар просто съм душа човек ) Цитирай
AFTER-THE-RAIN Отговорено Февруари 12, 2008 Отговорено Февруари 12, 2008 ^Модела е RX412M (М-метална решетка) 200 вата със говорители Randall Jaguar или нещо от сорта... Цитирай
MrDeath Отговорено Февруари 13, 2008 Отговорено Февруари 13, 2008 да видях наистина говорителите са джагуар по 50 вата и те като са общо стават 200 и това е много хубаво за цена от 500 лева въпросът ми е малко ламерски (съжалявам за което) ама до ся съм си служил единствено и само с кубета та не разбирам много ама тва ми мяза само на колона демек има нещо гнило в дания Цитирай
bratmito Отговорено Февруари 13, 2008 Отговорено Февруари 13, 2008 ^^ Кабинет - пасивно озвучително тяло.Демек ще ти тярбва и усилвател т.н. глава или кубе с изход за външна колона. Няма нищо гнило,просто кабинета е евтин 4Х12 кабинет с говорители със самнително качество/възможно е и да са читави/. Цитирай
MrDeath Отговорено Февруари 13, 2008 Отговорено Февруари 13, 2008 (Редактирано) да и аз тва си помислих че ще е и тук идва въпросът аз аджеба на туй нещо ако му ръгна моето пииви което е бая гадно моделът е рейдж (съответно има си то изход) та ако му ръгна таз мойта мърша дали би станало нещо смислено как мислите за жалост предполагам какъв би бил отговорът но все пак и ако случайно идеята ми не е чак толкова апокалиптична бих желал да разбера ако някой знае как да се сдобия с гореспоменатия рандал и ако все пак нещата не са чак толкова розови дали едно 30 ватово кубе маршал би ми свършило подобна работа щото пиивито е 15 и е жив зян (поне за/според мен) Редактирано Февруари 13, 2008 от MrDeath Цитирай
bratmito Отговорено Февруари 13, 2008 Отговорено Февруари 13, 2008 За рейджа - не мисля,че ще се получи нещо смислено. За маршалите съм чел мнения на потребители,че включени в хубава колона звучали добре,но не помня за MG серията ли ставаше въпрос или за някой от валвстейтите.Лично аз ако трябваше да избирам бих продал Пивито и бих си взел едно MV3 за 100-на лв с някакъв дист и бих го пуснал в тази колона.Обеден съм ще ще свири по-добре от пивито,а може би и от маршала. Цитирай
MrDeath Отговорено Февруари 14, 2008 Отговорено Февруари 14, 2008 абе то пивито да го продам не мога факт е че е здраво но съм го взел преди бая време и то не ново иначе майтап да не е пушка е (относно здравина) звукът му когато го взех ме кефеше ама то тогава всичко ме кефеше стоте левва за въпросното мв3 не са чак такъв проблем както виждам металхамър е продавал такова и май още продава въпросът е че много разкарване ще ми стане а и самия рандал де да го търся Цитирай
metalhammer Отговорено Февруари 14, 2008 Отговорено Февруари 14, 2008 За въпросното мv3 не се продава вече и надявам се едва ли би се продавало на такава цена повече......... Цитирай
Recommended Posts