Jump to content
Българският форум за музиканти

Студиен процесор за китара


Recommended Posts

Както се подразбира от заглавието на темата става въпрос за студиен мултиефект процесор. Инетересно ми е какво мислите за тази идея. Ако можете да ме насочите към марки модели и цени.И какви са предимствата и недостатъците за ползването му като китарен ефект.
ПП: Забравих да поясня че искам да ползвам такъв процесор за модулации,дилеи,ревърб и тн. Защото ми се вижда по рентабилно от колкото да си играеш да си съпираш едно по едно педалчета. И каква е точно разликата между едното и другото (педалчета и студиен процесор). Като качество на звук.

Редактирано от SLAYER_ÜBER_ALLES
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Какво разбираш под "студиен процесор"?

Предполагам не говориш за скъпите rack процесори от рода на Kemper и Аxe-Fx който струват над 3000лв, даже предполагам, че не говориш за по етините ракове като Line6 HD Pro. Сподели колко си готов да отделиш за процесор, но и тук предполагам, че е по-малко от 500-600лв щом събирането на педалчета ти се струва нерентабилно. 

 

За тези пари можеш да погледнеш разните POD модели на Line6, GT серията на Boss и разните там Berhinger и Zoom-ове. Аз лично не смятам, че процесорите НЕ звучат по-добре от отделните педали, поне не и процесоррите под 2000лв.

Ако не си претенциозен или смяташ да си свириш в къщи, евтин процесор ще ти свърши перфектна работа.

 

Ползите са много - различни бленди, липса на връзки с кабели между ефектите, следователно нямаш шумове за които да се тревожиш, лесно преносим, обикновено включват всичко, което би ти трябвало някога. Повечето марки си имат различни бленди качени на сайтовете, които можеш да сваляш и ъплоудваш на процесора си с USB кабел. Някой модели работят като външна звукова карта и можеш да ги включиш към компютър/лаптоп следователно да записваш с тях. Line6 HD500 например го вързвах с USB пусках backing track през лаптопа, като всички звуци от лаптопа ми излизаха през слушалките включени в процесора и съответно чувах трак и китара - безценно за упражнения. Включен в усилвател обаче, дори с метода на 4-те кабела, не звучеше толкова добре колкото педалборд със събрани ефекти. Самия драйв не ми харесва на процесоррите, но пък гледам че на теб ти трябва за ревърб, дилей и подобни, така че вземай някакво кубе/стак с хубав драйв и пускай процесора в FX Loop. Ако имаш възможност пробвай от приятели някой друг педал и бързо ще вземеш решение.

 

Сподели за какво точно ти трябва (записи ли, свирене сам в къщи ли, на сцена ли?) и с какъв гиър ще го ползваш - хората тук ще ти помогнат. 

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разполагам с лампов амп направен от Владо Балев L100 е модела. Имам 2 драйва и един компресор на камиончета. Поради липсата на вякакви дилеи,ривърбове и там подобни модулации и ефекти мислех да ги обединя като си взема рак от по евтините варианти . Разглеждах модели на Alesis,Lexicon и др. 2000лв със сигурност не мога да дам за рак , но до 500 -600 лв. Може би най-добре би било да си намеря някой на 2ра ръка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Аз лично не смятам, че процесорите НЕ звучат по-добре от отделните педали, поне не и процесоррите под 2000лв.

 

Това мнение не може да се приеме за меродавно на всяка цена, тъй като и педалите, и процесорите, са твърде разтегливо понятие.

Класическите дилей/хорус/флейнджър/компресор/овердрайв педалчета не са кой-знае какво предизвикателство за цифрова имитация, а и самите те са доста несъвършени. Някои хора ги харесват, именно заради изкривяванията, които добавят към звука, но от чисто техническа гледна точка, почти всичките те са доста компромисни и не много технически издържани решения. Станали за класики, но това не може да заличи факта, че са "бюджетни" решения във всеки един смисъл(особено схемотехнически).

 

От тази гледна точка, повечето такива (дилей,хорус и т.н.)ефекти съществуват дори в ниския клас процесори и не бих казал, че качеството им там е по-лошо от на педалчетата със закъснителни линии, транзисторни вари-мю компресори и т.н.

 

Ако говорим за бутикови ефекти, педалчета с лампи, както и по-съвременни цифрови ефекти, тогава съм по-склонен да се съглася с твоето мнение, въпреки, че и там навярно има специфики и изключения.

 

А относно понятието "студиен процесор", то е наистина много разтегливо понятие. Почти никой китарен процесор не е непременно студиен, а в студиото могат да се използват и много ефекти, които са от различни хардуерни устройства, които не са непременно предназначени специално за китара.

 

Но както и да го въртим и сучем, в свестните студиа не се разачита само на процесори и ефекти, а главният звукозаписен "работен кон" са китарни усилватели, които се записват с микрофон(и).

 

Затова моят съвет е, да се преслуша с ушички и китара в ръка, каквото има по магазините, като преди това се направи ютюб разследване.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За профи процесор за модулации последните фирми са Line6 и BOSS. @Baby Thomas на скоро мернах, че притежава хубав такъв нека сподели.

 

В такъв случай послушай колегата и разгледай TC Electronic G-Major 2 - нов е около 700лв, предполагам ще можеш да откриеш втора ръка по-изгоден, обаче ще ти трябва и футсуич. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А за да не отварям нова тема някой може ли да сподели мнение за BOSS GT серията, че съм си наумил да се екипирам с някой такъв

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

G-Major 2 имам аз. Доста е скъп, но е страшна машина!

Пипал съм още няколко рак проц машини и нямат нищо общо с тези детските играчки, които се пазаруват за 200-300-500 лева.

Както обикновено всяка марка/модел си има предимства/недостатъци, но това G-Major 2 е СТРАШНА машина!!! :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има два вида процесори, преамп-мултиефект такива, и само мултиефект процесинг. Определи точно какво искаш, защото е важно. Давам ти пример - Gmajor 2, който имам и аз е само мултиефект такъв без предусилване. Digitech 2120, който изпозвам от години има също яка мултиефект секция, но има и супер готин преамп - с възможност за избиране на различни видове драйв и чист звук.  Дали ще ти трябва спикър симулация също е важно да се уточни. Може да ти се наложи да записваш директно в компютъра някой път. Друго важно нещо е реамп секция дали ти трябва - про-моделите на line6 имат такава - тоест записваш два сигнала - обработен и необработен - ако се наложи някой път да реампнеш сигнала. И като знаеш какво искаш тогава е лесно да прецениш спрямо бюджета си какво ти трябва. Има и други екстри които също трябва да си прецениш дали ги искаш - възможности за разместване на пътя на сигнала - да си пренареждаш ефект блоковете вътре в процесора или да избираш между варианти за стерео сплит, дуал моно, паралелно или серийно свързване на блоковете. G- major няма тази възможност, но примерно Digitech-а ми има, TC electronic имат и други модели, които имат тази възможност например Fireworx....доста неща трябва да се преценят. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е ако целта на процесора е да замени навързването на 5-6 и нагоре педала, кой вид е по-подходящ? Моята идея е, че сега свиря с вградените в кубето ефекти, които са на не особено добро ниво според мен, а и не е особено практично, защото смяната на ефекти по време на свирене е трудна така. Знам че процесор за 500-600 лева няма да е кой знае колко по-добър, но поне откъм управление и гъвкавост при свирене смятам че ще е значително по-добре. Нямам голям опит, не съм имал удоволствието да пробвам стотици марки и модели и изобщо варианти откъм оборудване, затова и питам :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е вярно, че за тези пари няма добър мултиефект процесор. Ако само това ти е целта за 5-6 педала има супер голям избор. Въпроса е дали ти трябва преамп секция или не. Сменянето обаче на ефекти по време на свирене изисква и контролер. Тоест ако процесора не е тип-педалиера, ще трябва да отделиш средства и за контролер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми на мен най-вече сменянето по време на свирене ме интересува и ме насочиха именно към GT серията на BOSS, но предполагам има много други варианти. Гледах ревюта в туба и откъм ефекти изглежда доста добре оборудван процесора, смяната им също изглежда лесна и удобна, но знам ли :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.