Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

То е ясно - Серпом и Молотом ! Бормашина, пила и чук!

Едно време беше единственият начин. Дори дрелките бяха ръчни...

0_7110b_f0dfda03_XL.jpg

:metalist:  :metalist:  :metalist:  :metalist:  :metalist:

Редактирано от Parni_Valjak
Отговорено (Редактирано)

Една вметка. Не е добра идея да има видими контури очертаващи плътно: срезове, монтирани елементи, видимата част на панела ако е монтиран зад друга плоча и т.н. И минимално изместване да има, веднага лъсва.

Сравнително достъпен вариант е: метален панел изработен точно (най-добре лазерно рязане), върху него залепена с двойнолепящо фолио разпечатка на фотографска хартия, отгоре запечатано със самозалепващо се прозрачно фолио.

Редактирано от g_vayov
Отговорено

Предложението Ви се доближава много до идеята, която имам предвид.
Вместо самозалепващо прозрачно фолио, мисля да ламинирам разпечатката на панела, след която да я изрежа прецизно. 

Отговорено

Разработи домашна технология за ситопечат :).
Иначе, възможно най-добрия и супер евтин вариант ще е това с ламината, разчитайки на стандартни услуги по ксерокси и рекламни бюра.

---
Но все пак.. Панела за една бройка ще го изработиш екстра и на ръка.

Надписите може да са гравирани на ЦНЦ и някак запълнени с боя, което не знам точно как може да се осъществи..

Отговорено (Редактирано)

Предложението Ви се доближава много до идеята, която имам предвид.

Вместо самозалепващо прозрачно фолио, мисля да ламинирам разпечатката на панела, след която да я изрежа прецизно. 

В такъв случай, панела трябва да е зад монтажната плоскост. Рано или късно ламинирането започва да се разлепва. Предимството на самозалепващото се прозрачно фолио е че може да се обърне зад панела, по този начин се избягва разлепването и разнищването на хартията.

033097829-thumb.jpg 033097833-thumb.jpg

Ето това нещо е правено с печат на фото хартия и фолио. Като първа версия се виждат нещата за които по горе предупредих, особено на задния панел. Контури на отвори които не се използват. Контур очертаващ края на панела които при обработката е преместен неволно и излиза в дясно.

Снимките са малко "светнали" но за съжаление не разпологам с по-хубави.

Редактирано от g_vayov
Отговорено

Предимството на фолиото е че може да се ползва за ламиниране на материал с цел да не го надерш при транспорт или други манипулации,

Става с "фолио" и лак от горе но си личи за да не си личи трябва да си го правил преди това и да не прави реакция фолиото с лака но пак е кофти вариант. Другите удачни методи са:

Гравиране, Сито печат, Сублимационен печат

Отговорено

Домашната технология за ситопечат си е измислена отдавна. Няма нищо сложно и скъпо в нея всичко се продава и се прави. :)

Я разкажи и дай линкове, какво, откъде, как и т.н. за домашен кит за ситопечат.

Също къде правят сублимационен печат (за пръв път го чувам).

Предварително благодарим!

Отговорено

Малко трудно ще обясня в един пост как става но не е сложно за ситопечата не съм написал нищо за домашен сет техниката е същата както в печатницата но нищо не пречи да е вкъщи и с малки габарити. Продават се сита, проявител, фиксаж, ракел, мастила също така не е особена философия да си направиш маса за осветяване на ситата а рамките се коват от дърво а филма можеш да го направиш на принтер А4.

При сублимация се използва преса два типа са студен и топъл така правят чаши и тениски (примерно керамика, метал текстил и още какво ли не) ползва се трансверна хартия и специални мастила чрез принтер е метода. В нета няма много написано на БГ все пак си пазим занаята. :secret: а тези неща не се купуват от книжарницата има няколко фирми които предлагат консумативи но нито цената нито отделеното време което ще отделите ще е оправдано. Това е се едно да питаш валяка в един пост да ти обясни начина на работа на ламповите усилватели с подробности.

След замирамето на печта аз се насочих към CNC режещи машини там има повече работа!

Това е в общи линии но е изключително дълго да пиша с подробности.

Отговорено

Ами не е лесна работа, доколкото съм чел тук там.. Проблема с надписите в общи линии остава :)

---
Гравиране на цнц и 'запълване' на гравираното с боя сещаш ли се как може да стане?
Като вариант за по класически дизайн - примерно тъмен надпис върху светло прахово боядисан детайл или обратното.

---
Друг вариант който ми идва - оксидиране на на панел, после фина плитка гравировка (лазер, цнц) да излезнат светли надписи, после някакво лакиране на панела.
//Сори, че малко оф топик в темата.

Отговорено

Не е офф. Поне сме в унисон с една дума в заглавието.

За лазерно гравиране - там, където правят лазерно гравиране. В рекламните агенции вече има доста гравиращи машини, а и агенциите си имат сайтове. Значи Гугъл. Там могат да се потърсят и други възможности за изработка. Питайте за метални табели, гравиране в.у метал. 

За софтуер - всичко, което може да създава векторна графика. Работи се в мащаб 1:1. Шрифтовете се конвертират в криви, после проектът се записва в някой от междуплатформените векторни формати - *.eps, *.ai. Добре е първо да попитаме в агенцията дали четат оригиналните ни файлове и в коя версия.. Добре е и да си пуснем една разпечатка, за да проверим визуално как ще изглежда дизайна.