travelcaster2 Отговорено Октомври 13, 2013 Автор Отговорено Октомври 13, 2013 Dirk, твоят избор на скали е още по-модален. 1-2 такт F# Дорийски значи 4 диеза (Ми мажор). 3 - 4 такт G Лидийски - 2 диеза (Ре мажор). 5-6 , 7-8 пак така. 9 -10 такт А Лидийски - 4 диеза (Ми мажор). 11 -12 G Blues (1 бемол). 13 -14 F# Мелодичен минор - 5 диеза. 15 -16 G Lydian Dominant - 1 диез. Като гледам написаното дотук би звучало доста контрастно. А защо не? Запиши нещо да чуем, за радост на огромната публика на темата. 7110 прегледи до този момент за по-малко от месец. Кой знае къде се крие магията на музиката?! В приятна дискусия може да стигнем до важни изводи. )) 3 Цитирай
Dirk Отговорено Октомври 13, 2013 Отговорено Октомври 13, 2013 За съжаление за много кратко съм в България,а и това което съм написал е, бих казал,доста стандартен вертикален подход.Би ми било по-лесно,когато замина,да помоля групата да ми акомпанират за 5 мин. и да направя запис с телефона.Най-общо казано,когато ми се наложи да импровизирам в това темпо и по тази хармония за да реализирам вертикална импровизация,бих използвал тези ладове,като най-употребявани от джазовите музиканти и слухът ми се е адаптирал към тях.Нюхът,който съм развил с времето ме отвежда към минорните блусове на Х.Хенкок.Гледайки арматурните знаци стои малко "абстрактно" може би,но ако се разсвирят флуидно преходите,мисля че ще създадат една лекота,било то и поради временният тонален център,който варира доста плавно и очаквано.А и бих се придържал към блусовият нюанс на линиите си,за по-"американско" звучене и дорийска тоника...лидийски мажор...не бих въобще търсил някаква товална зависимост между акордите в този случай...мисля ,че гиганни,като Майлс,М.Брекър,Маклохлин,Метини са много по-добри примери,каквото и да изсвиря аз за вертикално свирене Извинявам се,ако пиша с грешки,но съм на телефон и в кола! Радвам се,че такива хора срещам в този форум,тъй като аз съм изгубил доста от връзката си с българските музиканти!Определено бих релаксирал по-често тук!Успех на всички и до скоро! 2 Цитирай
yotzzo Отговорено Октомври 16, 2013 Отговорено Октомври 16, 2013 Kirilsat, Бузукито май идва от руската балалайка преди няма и 100 години. Едно малко уточнение, не по темата - доколкото знам, бузукито произлиза от българската тамбура. Някак си има логика. Цитирай
travelcaster2 Отговорено Октомври 16, 2013 Автор Отговорено Октомври 16, 2013 Възможно е, но как да го докажем? Цитирай
yotzzo Отговорено Октомври 16, 2013 Отговорено Октомври 16, 2013 (Редактирано) Разбира се, турците казват че бузукито произлиза от багламата, а гърците - от пандурата /то какво да пише в гръцката уикипедия! /, обаче най-много прилича на тамбура. А тамбурата от какво произлиза не е ясно. Но като цяло всички тези инструменти са източни и балкански. Едва ли имат връзка с балалайката. Редактирано Октомври 16, 2013 от yotzzo Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 16, 2013 Отговорено Октомври 16, 2013 От някой македонски инструмент произлиза, гаранция! 4 Цитирай
bluelemon Отговорено Октомври 16, 2013 Отговорено Октомври 16, 2013 ^Да! От Макезуки и МакЕбура (ударението е на Е-то), както и мактост, макларън и макинтош Кога ша приключва тоя конкурс да зимаме наградата Цитирай
travelcaster2 Отговорено Октомври 17, 2013 Автор Отговорено Октомври 17, 2013 bluelemon, към 30.10 се готви да вземеш наградата. При над 600 участници балансирано решение се взима трудно. Цитирай
bluelemon Отговорено Октомври 17, 2013 Отговорено Октомври 17, 2013 ^ ВИнаги гутоФ! Имам малко място на педалборда 1 Цитирай
travelcaster2 Отговорено Октомври 17, 2013 Автор Отговорено Октомври 17, 2013 На малкото място трябва да сместиш 12 педала. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Октомври 17, 2013 Отговорено Октомври 17, 2013 А така! Сега и захранване за 12 броя ще трябва... А, бе я си карай както досега, Лимонаден Джо. 1 Цитирай
kirilsat Отговорено Октомври 19, 2013 Отговорено Октомври 19, 2013 Ето, още едно българско участие в конкурса! Много интересно и определено е модално (ако правилно съм разбрал)?! Препоръчвам, да се видят и другите клипчета!!! http://youtu.be/T_54UWD4Yeo 5 Цитирай
Лими Отговорено Октомври 19, 2013 Отговорено Октомври 19, 2013 (Редактирано) ^ Този неизвестен(според мен) бълг. китарист го видях и чух преди две-три години. Член е и на форума, но почти не пише нищо. Страхотно оригинален и самобитен, с уникално интересна техника и фразиране. Забележете, че свири с бъл. "ОРФЕЙ", който вади много добър и трудно подражаем автентичен звук(според мен). Редактирано Октомври 19, 2013 от Лими Цитирай
kirilsat Отговорено Октомври 19, 2013 Отговорено Октомври 19, 2013 Извън темата: Да, това е колегата K I T A R A от форума! Не вярвам, че е неизвестен?! Дори се оказа професионалист - Магистър по китара от ДМА „П.Владигеров”- София. Добре би било,ако колегите от форума, които харесват неговото изпълнение, да го подкрепят в "Тубата"! Така повече музиканти,ще го чуят... радвам, че е българин! По темата: Без да коментираме уникалната техника, всичките изпълнения на нашия форумен колега, не лежат на един лад, а използва именно модалното решение. Дори, според мен, нарочно търси по-различното, което на определени места, ми идва малко горница ... То това навярно зависи от музикалната култура на слушателя! В началото на темата, travelcaster2 много добре обяснява, какво ползва в неговото изпълнение. Бих се радвал, ако и K I T A R A обясни, какво точно се случва при него! Колкото повече грамотни музиканти споделят опита си, толкова по-добър ще става форума! 4 Цитирай
Tozi Отговорено Октомври 25, 2013 Отговорено Октомври 25, 2013 Докато разисквате и създавате теории на модалното свирене да взема да ви пусна "оригинала" на въпросното парче на което трошите костите вече 104 поста: http://www.youtube.com/watch?v=NiTXGswyAls П.п.: аз лично не мисля че Майлс свири точно модално (ладово, гамово, хоризонтално) върху So What, свири си вертикално както би свирил върху би боп парче с акцентиране на раширения на акорда, съпоставяне на тризвучия, развитие на мотиви и т.н... П.п. 2: човека с Орфея кърти!!!!! 2 Цитирай
Recommended Posts