Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Здравейте, колеги бих искал ако може да възобновим темата относно акустичните усилватели, понеже се интересувам от закупуването на такъв, а информацията във форума е доста оскъдна на тази тема.

Притежавам усилвател за електрическа китара на Crate V18-122 и съм опитвал да включа акустичната китара през него, но определено не звучеше добре. Намерих клип в Youtube, в който е показана разлика когато включиш акустичен инструмент в усилвател за електрическа китара:

Дълго време съм се чудил дали има някакво разделение при акустичните усилватели както например транзисторните и ламповите при електрическите китари (ако може някой по вещ да обясни).

Втори въпрос интересен за мен е дали може да се запише звука от усилвателя ако няма Line Out и включиш кабела от изхода за слушалки към записващото устройство? (предполагам, че тогава ще се чува звука на самата акустична китара, а ампския звук с ефектите, ще звучи през изхода за слушалки).

Понеже съм доволен от Crate като марка и звук, а и свиря непрофесионално и предимно за удоволствие искам да попитам някой имал ли е допир и впечатление с някой от акустичните ампове на марката:

http://www.crateamps.com/products/pindex.php?prodID=35

http://www.crateamps.com/products/pindex.php?prodID=36

Редактирано от urgent
Отговорено

....Дълго време съм се чудил дали има някакво разделение при акустичните усилватели както например транзисторните и ламповите при електрическите китари ...

Има - AER и всички останали :)

В по-бюджетните решения, бих посъветвал да тестваш Маршал AS серията. Звучат добре.

Отговорено (Редактирано)

Изглеждат супер, но за сега и двете предложения ми са извън бюджета, но то винаги е така тръгваш за една цена, после виждаш нещо съвсем малко по-скъпо викаш айде за 50 лв. примерно, правиш компромис, после още нещо за още съвсем малко по-добро пак по-скъпо... :D

Редактирано от urgent
Отговорено

Така , любима тема. Любима заради подхранваното неуважение към т.нар. кухарки, стигащо до там че иначе добри музиканти изтръсват нещо от сорта " ми аз като я включа в пулта , тя звучи добре". Звучи добре, грънци, но това е друга тема.

Аз съм имал удоволствието да преслушам доста акустични усилватели и сега притежавам АЕР Алфа 40, което мисля че е един от най добрите ( все пак достъпни варианти).

С много добро впечатление в по долния клас съм от Роланд АС 60 и донякъде от Фишман-ите. Маршал и Фендер аз лично не харесах, но въпрос на вкус.

Интересно решение е транзисторен Фендер от 80те , който звучи доста линейно и може да се ползва и за акустична китара.

Има и доста други марки, но там вече бюджета е съвсем друг.

На твое място бих си взел Роланд.

Отговорено

Въпреки, че марката е предимно нехаресвана, при хептем бюджетните, бих препоръчал Stagg. Crate акустичен съм чувал и не ми хареса изобщо. Малък и евтин Fender също.

Другото, което бих направил аз на мястото на питащия, е да си купя нещо по-сериозно като размер/мощност, защото ако китарата е достатъчно читава, ми се струва, че като нищо може да "надвиква" акустично някое 6.5" драйвърче, усилено "чисто" с 10-тина ватово стъпало, при което ще стане омазване на звука, или може би нещо като естествен chorus... :)

Отговорено

Аз вече спамих в темата, но оттогава насам има малко развитие и по този фронт. ;)

Имах Kustom Sienna 30 Pro и за бюджетен амп беше доста добър. Продадох го, защото малко слабичък идваше за рок група с живи барабани и 2 китари с лампови усилватели (аз на кухарка не свиря, използвам пиезото на електричката, за допълнителен цвят). Но иначе ми хареса, цената беше доста ниска за това, което предлага.

След това тествах и много харесах Fishman Loudbox. Класи над Kustom ампа! Цената обаче е височка.

Оглеждах и други евтини ампове, но да са сравнително мощни. Вариант е Harley Benton AC Pro 60, който е клонинг на някой от AER моделите. Не съм го пробвал, но има доста добри отзиви в Томан.

В момента имам TC Electronic G-Major 2 между пиезо изхода от китарата и централното и звучи отлично. Малко тих идва изхода на пиезото за директно включване (тъй като проца е предназначен за ФХ Лууп на китарен амп), но с лека корекцийка от около 6 дБ на входа на ТС-то - става работата съвсем ОК. Така спестявам чуденето как да закарам сигнал до РА-то, а и не губя стереото (както става с повечето акустични ампове). Използвам умерен компресор, две "ленти" от параметричното EQ и ривърб за "основа". Оттам насетне имам бленди с добавени хорус и/или дилей. Засега доволен!

П.П. AER не съм чувал. ;)

Отговорено

А по отношение на силата на звука, ватовете на акустичните усилватели могат ли да се приравнят към транзисторните или по-скоро силата на звука би била както при ламповите (когато сравняваме  да кажем 30 ватов транзисторен и 30 ватов лампов усилвател - всички знаем каква е разликата)?