Jump to content
Българският форум за музиканти

Запис на акустична китара по мързеливия начин


Recommended Posts

Колеги, от няколко дни ми е хрумнала една идея с акустична китара и се мъча да я запиша. Обаче понеже идеята не много ясна и търпи промени се ядосвам на това, че трябва винаги да застана по един и същи начин пред кондензаторния микрофон за да излезе един и същ звук.

Дайте някаква идея който е ползвал от тези системи дето се инсталират в китарата или от тези, които микрофонът се закачва на тялото на китарата. Кой какво ползва и какви са резултатите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами заависи от нивото на "акустичност" което гониш....китарите тип "овейшън" с вграден преамп си имат характерен звук, далеч от представата ми за акустичен такъв. От друга страна типичния "акустичен" звук се пради с повече от един микрофон ( поне аз ката практикувам). 

Т.е. ако е за демо - гледай твоето удобство (овейшън), ако е за звукозаписна сесия - търси звукът....

ПОздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моята китара има пиезо, но не е това моят звук. Сега съм си харесал една брошка АКГ, пък да видим. Просто няма как да застана на едно и също място като наредя микрофоните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намери или купи сценична стойка за акустична китара, но ти ще си прецениш дали си струва инвестицията!

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи ето какво проучване направих и какви варианти намерих:

 

AKG C411 ~ 290 лв.

image1079363508_c4114055c7b42b2bf.jpg

 

H-Clamp ~ 200 лв.

t_11-1.jpg

 

Bartlett Guitar Mic ~ 300 лв.

sparkmic3in.jpg

 

Другите неща, които намерих са над 300 лв. и не си струва риска без да се пробват да се вземат.

А и не е разумно на този етап да купувам нещо по-скъпо от самата китара :)

 

Та някой ако е ползвал нещо от тези неща да каже. 

Аз мисля първото да взема, че го има тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Тази стойка е "must have!", но са безобразно скъпи - 300-350+ лева ... Което е прекалено, мисля.

 

Рафо, дори и да застанеш на същото място, в различни дни емоцията е различна, силата на удара е различен, дори докато свириш се мърдаш - и всичко това ще доведе до различно звучене на всеки тейк.

 

Идеално решение на твоя проблем няма. Така, че не му мисли много а записвай смело :) Има детайли, които ще ги чуваш само ти като разлика, а много често - както историята на звукозаписа е доказала :) - "дефекта" става ефект.

 

Аз лично престанах да робувам на "идеалния" звук, защото такъв няма. Вече даже не се опитвам и да го търся. Това на което трябва да се набляга е идеята. Само се заслушай в няколко вечни парчета и обърни внимание, че там идеален и вечен звук няма :) Има вечна идея :)

 

Едва ли помогнах много, но наистина - не му мисли много за звука - мисли за идеята.

Редактирано от visiondann
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Това ясно но докато инсталирам микрофоните, това - онова и съм забравил какво щях да свиря :)

Иначе аз с 2 микрофона записвай, след това решавам, че някаква част не ми харесва тръгвам да я презаписвам звукът е различен ?!?!?

А отделно ако наглася микрофоните и леко се дръпна на някъде - отива всичко... Проблемът ми е че не мога да изсвиря от веднъж понеже не е готова идеята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

АКГ С-411 който си посочил е сносен микрофон - за живо свирене обажда доста добре, но за запис не знам дали ще свърши работа - аз като си правя дема с акустика записвам с кондензаторен микрофон и пиезото на китарата и после смесвам двата - получават се доста добри резултати и дори и да мърдаш леко от микрофона и да има леки разлики не е проблем чак толкова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един бърз тест, който направих днес сутринта - доволен съм като цяло. Малко липсват баси но ако се направи както каза колегата Telerig, комбинация от пиезото и микрофона се получава чудесно. Ако си поиграя с еквалайзера ще стане още по-добре.

 

Единственото нещо, което не ми харесва за сега е че това малко микрофонче се лепи с нещо лепкаво за тялото на китарата ( за момента най-ми харесва като го лепна на магарето на бриджа ), нещо средно между дъвка и гума,  черно на цвят. Та въпросното "нещо" ще свърши някой хубав ден и после ще трябва вероятно с изолирбанд да го лепя. И се надявам се да не ми падне лакът на китарата :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросното нещо е каучук - не се притеснявай кара с години и лесно се чисти ако зацапа малко с парцалче. Казвам го, защото като озвучавам разни хора и изпадат в паника като видят петънце по инструмента след свалянето на микрофона. Честито за придобивката, да се ползва със здраве, а иначе върши работа и за акустичен бас или контрабас - пробвал съм го в клубове.  Естествено за качествен запис си трябва всичко по реда на номерата...но тук не става върос за това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.