Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Колеги, от няколко дни ми е хрумнала една идея с акустична китара и се мъча да я запиша. Обаче понеже идеята не много ясна и търпи промени се ядосвам на това, че трябва винаги да застана по един и същи начин пред кондензаторния микрофон за да излезе един и същ звук.

Дайте някаква идея който е ползвал от тези системи дето се инсталират в китарата или от тези, които микрофонът се закачва на тялото на китарата. Кой какво ползва и какви са резултатите?

Отговорено

ами заависи от нивото на "акустичност" което гониш....китарите тип "овейшън" с вграден преамп си имат характерен звук, далеч от представата ми за акустичен такъв. От друга страна типичния "акустичен" звук се пради с повече от един микрофон ( поне аз ката практикувам). 

Т.е. ако е за демо - гледай твоето удобство (овейшън), ако е за звукозаписна сесия - търси звукът....

ПОздрави!

Отговорено

Моята китара има пиезо, но не е това моят звук. Сега съм си харесал една брошка АКГ, пък да видим. Просто няма как да застана на едно и също място като наредя микрофоните.

Отговорено (Редактирано)

Намери или купи сценична стойка за акустична китара, но ти ще си прецениш дали си струва инвестицията!

Редактирано от Лими
Отговорено

Значи ето какво проучване направих и какви варианти намерих:

AKG C411 ~ 290 лв.

image1079363508_c4114055c7b42b2bf.jpg

H-Clamp ~ 200 лв.

t_11-1.jpg

Bartlett Guitar Mic ~ 300 лв.

sparkmic3in.jpg

Другите неща, които намерих са над 300 лв. и не си струва риска без да се пробват да се вземат.

А и не е разумно на този етап да купувам нещо по-скъпо от самата китара :)

Та някой ако е ползвал нещо от тези неща да каже. 

Аз мисля първото да взема, че го има тук.

Отговорено (Редактирано)

^^ Тази стойка е "must have!", но са безобразно скъпи - 300-350+ лева ... Което е прекалено, мисля.

Рафо, дори и да застанеш на същото място, в различни дни емоцията е различна, силата на удара е различен, дори докато свириш се мърдаш - и всичко това ще доведе до различно звучене на всеки тейк.

Идеално решение на твоя проблем няма. Така, че не му мисли много а записвай смело :) Има детайли, които ще ги чуваш само ти като разлика, а много често - както историята на звукозаписа е доказала :) - "дефекта" става ефект.

Аз лично престанах да робувам на "идеалния" звук, защото такъв няма. Вече даже не се опитвам и да го търся. Това на което трябва да се набляга е идеята. Само се заслушай в няколко вечни парчета и обърни внимание, че там идеален и вечен звук няма :) Има вечна идея :)

Едва ли помогнах много, но наистина - не му мисли много за звука - мисли за идеята.

Редактирано от visiondann
Отговорено

^ Това ясно но докато инсталирам микрофоните, това - онова и съм забравил какво щях да свиря :)

Иначе аз с 2 микрофона записвай, след това решавам, че някаква част не ми харесва тръгвам да я презаписвам звукът е различен ?!?!?

А отделно ако наглася микрофоните и леко се дръпна на някъде - отива всичко... Проблемът ми е че не мога да изсвиря от веднъж понеже не е готова идеята.

Отговорено

АКГ С-411 който си посочил е сносен микрофон - за живо свирене обажда доста добре, но за запис не знам дали ще свърши работа - аз като си правя дема с акустика записвам с кондензаторен микрофон и пиезото на китарата и после смесвам двата - получават се доста добри резултати и дори и да мърдаш леко от микрофона и да има леки разлики не е проблем чак толкова.

Отговорено

Току що го взех АКГ-то но ще имам време да си играя чак в Неделя. така, че в Понеделник очаквайте отзиви :)

Отговорено

Един бърз тест, който направих днес сутринта - доволен съм като цяло. Малко липсват баси но ако се направи както каза колегата Telerig, комбинация от пиезото и микрофона се получава чудесно. Ако си поиграя с еквалайзера ще стане още по-добре.

Единственото нещо, което не ми харесва за сега е че това малко микрофонче се лепи с нещо лепкаво за тялото на китарата ( за момента най-ми харесва като го лепна на магарето на бриджа ), нещо средно между дъвка и гума,  черно на цвят. Та въпросното "нещо" ще свърши някой хубав ден и после ще трябва вероятно с изолирбанд да го лепя. И се надявам се да не ми падне лакът на китарата :)

Отговорено

Въпросното нещо е каучук - не се притеснявай кара с години и лесно се чисти ако зацапа малко с парцалче. Казвам го, защото като озвучавам разни хора и изпадат в паника като видят петънце по инструмента след свалянето на микрофона. Честито за придобивката, да се ползва със здраве, а иначе върши работа и за акустичен бас или контрабас - пробвал съм го в клубове.  Естествено за качествен запис си трябва всичко по реда на номерата...но тук не става върос за това.