Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Пичове от скоро свиря и имам въпросче : Наскоро си купих класическа китара STAGG C542 с пластмасови струни,но понеже аз исках да си взема акустична,но не ми достигаха финансите си смених струните на класическата китара с метални и сега като чета по форумите че грифове се разваляли и други проблеми ставали а-у и такива та искам да ми кажете понеже до сега заради металните струни проблеми нямам дали нещо може да стане на китарата и ако да с какви струни да си подменя тези понеже искам да свиря рок и метал повече,но си свиря и класика,но главно искам на струните да си свиря и с перце за да може после като си взема електрика да си свиря направо каквото съм си научил на тази китара ;) благодаря предварително

Отговорено

Нали знаеш приказката за туй в онуй и душата в рая. Е, не става. Ти искаш с класическа китара да брулиш рифове, а тя е направена за съвсем друга музика. От металните струни нищо няма да й стане, но надали ще е особено удобна за свирене на класика. И за метъл няма да става защото грифът е доста широк, сравнително дебел и нямаш достъп до високите позиции над 12-то прагче. Затова най-добре върни пластиковите струни на мястото им и карай едно по едно. Свири с перце ако толкова държиш, но тогава ще се наложи по-често да сменяш струни, особено уязвима е 4-та струна, нейната намотка се скапва най-напред.

Отговорено

По-добре сложи отново найлонови, металните засега може и да не изглежда да правят проблеми, но след време може да се окаже, че грифът се е огънал. А относно свиренето с перце, ти пак може да си подрънкваш с него, дори и да не е толкова удобно както при метални струни и ел.китара, където вече и разстоянието между струните е по-малко. И аз имам класическа китара Stagg, на нея често си дрънках рифове преди да си взема електрическа.

Отговорено

1.махни тези метални струни от класическата китара преди да е станало нещо лошо!

2.ако искаш рок, пак на акустична си вземи уестърн китара(акустична с метални струни)

3.За метъл си събери пари за читава апаратура. (във форума е писано доста за апаратурата)

4.Смени струните на КЛАСИЧЕСКАТА китара веднага,и си сложи пластмасовите.

Отговорено

Така е, за класическа китара се използват САМО найлонови (пластмасови) струни (medium tension ще ти свършат работа). Класическата китара си е за свирене на класика; за рок и метъл, както каза колегата, си трябва съвсем отделна апаратура.

Отговорено

Така е, металните струни могат да повредят китарата ти. Това може да не стане веднага, но с времето има шанс да се случи(да се издуе постепенно предния капак и т.н.). Може и да не се случи, но както се казва, не леж на тая кълка.

Отговорено

Надявам се да си на 7-8 годишна възраст, правописът ти е на подобно ниво (макар и на малко по-ниско). Но, по темата - да, прецакал си се. Махни металните струни, сложи найлонови (за каквито е проектирана китарата). Ако те мързи да проучиш защо двата вида струни не са взаимозаменяеми, значи си идиот, и не ти трябва да знаеш. Ако искаш да свириш каквото и да е въобще, независимо дали то било метЪл, рок, джаз, блус или келтска музика - образовай се, и се научи да четеш какво са писали хората преди теб. Много преди теб. Години преди теб. На много места преди теб.

В днешно време нежеланието да търсиш нещо елементарно в такъв източник, какъвто е интернет, е равно на това да си кух като лейка. (Не) съжалявам, това е положението.