Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно компютрите, които ползвате


Otveqn

Recommended Posts

Има ли някой на когото да не са му стигали 8гб RAM, когато е използвал много виртуални инструменти и други семпли? В момента си правя конфигурация за нов компютър и ще взимам най-вероятно 16 гб, но се чудя дали не е излишно...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако го смяташ с доста добри параметри и за по-дългосрочен план, няма да ти е излишно.
Аз, както и доста хора все още, използвам 32 bit версия DAW и заемането на повече от около 3.5 GB RAM от програмата не е възможно. Така че на практика, и с 8 GB (колкото имам), компютърът се чувства доста доста добре.
Никога не ми се е случвало да ударя лимита от 3.5 GB. Нормално Cubase ми ползва около 1 GB. По принцип не използвам голям брой виртуални инструменти, но за сметка на това използвам сравнително тежни такива (Steven Slate Drums, Trilian).
Употребата на 16 GB е повече оправдана при работа с 64 bit версия на DAW, в 64 bit операционна система, при използването на голям брой, тежки виртуални инструменти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Надали някога ще опреш до 16 дори за свирене в реално време. Аз съм с 16 поради моите професионални занимания(ИТ), но с музикалните софтуери колкото и да се пъна, не мога да скоча над 4-5

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един съвет от мен. Гледай хард диска да е бърз (да не е 5400rpm) , защото и 32 рам да сложиш, ако си с 5400rpm ще имаш проблеми ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При днешните цени боцкай две 8-ци и т'ва е.

И без HDD дискети, сложи си SSD, защото инак става язък за проца/РАМ-а. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ти се налага да правиш проекти със стабилно количество семплиран материал (било то почти всички дръм софтуери , Kontakt , други) - без рам си загубен. Покрай оркестрациите за два албума , Sonar винаги ми отчиташе 6 GB+ .. и като добавим някое друго бекграунд софтче , че и windows-a .. работата отива към 32 :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е до аудиофилия , а до това дали искаш да купуваш нови неща през няколко месеца , само защото нуждите ти са нарастнали ... като обем.

Да не говорим за набиращите популярност сред не-геймърите APU платформи , които разчитат също на много и бърза RAM.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Силно се съмнявам да имаш нужда от толкова РАМ колкото и сериозно да се занимаваш с DAW. Може да дадеш един скрийншот да видим в каква конфигурация покриваш над 7-8-9Г рам. :) Другия вариант е да използваш недъгави плъгини или работния ти процес да е спънат.

 

"6 GB+ .. и като добавим някое друго бекграунд софтче , че и windows-a .. работата отива към 32" - бах тва бекграунд софтче дето е набило 26Г рам :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове



Много мразя , когато хем нямате чувство за хумор (присъщо за аудиофилията .. това за 32те ГБ си е в кръга на шегата , по дяволите) и в същото време сте на принципа , че като не сте еднорог , значи го няма.



(Сори за скрийна , един момент е , просто съм с два монитора)



512 МБ са ми на видеото рамта , оттам нататък си го смятайте като виждате пуснатите програми. И тъй като знам , че някой ще се опъне за многото инстанции на Kontakt - ми все тая е като пърформънс относно рам дали ще заредя 6ГБ семпли в един плеър или в десет , само процесора страда.

http://store.picbg.net/pubpic/E7/1C/c8f5894f9b2ce71c.JPG

Редактирано от Dilian Nedev
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така :) При тебе в тоя сценарий има по-голям смисъл да инвестираш в процесор отколкото в РАМ и то чак ако почне да се спъва системата ти - това на пръв поглед. Пък хумора тук е неуместен, защото утре ще те прочете някой и ще почне да разправя как за да свириш на китарка през компютъра трябват 32Г рам :)

 

П.П. Карай по-спокойно - живота е хубав, не е готино да си нервен човек. ;)

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.