TLC1 Публикувано Декември 9, 2012 Публикувано Декември 9, 2012 Проектът SkyStrat е разработка по идея и желание на наш клиент за комбиниране качествата на различни типoве електрически китари, обединявайки специфичните им възможности в една обща, още по - богата и гъвкава функционалност. На тази концепция са подчинени всички конструктивни решения, дизайн, избор на вложените материали и компоненти, електроника, начин на изработка, включително финално покритие. Китарата представлява double cut-away, bolt-on-neck конструкция, създадена въз основата на модели на Alembic и Fender, съответно променени съгласно изискванията на клиента. Моделът е уникален и не е предназначен за промишлено производство или търговски цели. Пълните спесификации поместваме по-долу. Тялото представлява троен сандвич от естествено сушено орехово коренище (лице и гръб) и африкански махагон (среда). Двата материала са отделени с троен фурнир (ясен/орех/ясен). Изборът на материали за тялото е диктуван на първо място от акустични, и едва след това – от естетически съображения. Честотните характеристики на ореха и махагона са относително близки, но имат своите разлики, с които допълват и обогатяват търсеният от нас тонален баланс на инструмента. Изборът на материал за гриф е логично продължение на същите принципи и съображения. Собствените резонантни честоти на готовите тяло и гриф са прецизно подбрани, комбинирани и постигнати както с оглед на горното, така и за елиминиране на всяка възможност за мъртви точки или вълчи тонове. Грифът и фингърборда са изработени от четъртично цепен, естествено сушен явор, 22 позиции Stainless Steel Dunlop 6100, лепена глава под ъгъл от 15 градуса, 3 + 3 ключа за настройка. Към момента на изработка на местният пазар не бе открит материал за грифа с търсеното от нас качество, поради което материалът бе закупен от компанията Warmoth, USA, обработен и окомплектован впоследствие в ЛЦ. Пасивната електроника включва 3 адаптера Seymour Duncan (Cool Rails , Hot Rails, Hot Rails), 4 потенциометъра - един за контрол на усилването и три тонкоректора (всичките push-pull), както и 3 трипозиционни превключвателя (on-off-on). Трите превклочвателя определят режимът на работа на адаптерите (single coil/humbucker),както и техните комбинации, a push-pull функцията на потенциометрите – тяхното дефазиране. При всички режими тонкоректорите са активни, което прави възможните тонови комбинации трудно изчислими. Цялостното екраниране на електрониката е изпълнено с медно фолио. Особено внимание е отделено на изчисляване разположението на адаптерите както с оглед естетика (напр. типичният наклон на адаптерът към бриджа), така и по отношение разположението на хармоничните честоти (напр. избегнат четвърти хармоник при адаптерът към грифа и т.н.). Бриджът е Schaller 3 D Chrome 475 Flat Non Tremolo Roller (adjustable spacing, lock). Ключовете за настройка са Schaller Mini Locking Tuner, Chrome. Копчетата на всички потенциометри, капачки на превключвателите и маскиращи плочки около адаптерите са изработени от същият орех. От него са изработени и лицевата плочка на главата на грифа, маскиращата плочка на шиша, плочката за отворът на електрониката на гърба, маскиращата плочка при свързването тяло/гриф с инициалите на собственика, както и позиционните точки на фингърборда. Естествена кост е използвана за лостчетата на превключвателите, за горното прагче (nut), както и за индикиращите точките по копчетата на потенциометрите. Лакът е нитроцелулозен, сатениран. Изключение прави фингърборда, чието покритие е епоксиден лак. Спесификации: Обща дължина - 960 мм Дебелина на тялото - 38 мм Мензура - 647,7 мм (25,5 инча) Nut - 47 мм Радиус на фингърборда - Compound, 10/16 инча Релеф - 0.25 mm (7 позиция) Монтирани струни - GHS Boomers .10 - .46 Action - Е - 2,0 мм, е - 1,4 мм Set-up pick-ups - E – 2,0 мм, e – 1,6 мм 6 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 9, 2012 Отговорено Декември 9, 2012 (Редактирано) Китарата изглежда много добре, поздравявам ви за търпението и експеримантаторския устрем. На предоставените семпли, ясно личи, че звука на ниските струни е много добър - на места в записа, китарата звучи като пиано на ниските тонове. Мисля, обаче, че записът, а може би и избраният тон/усилвател не са много представителни за звука на високият регистър на китарата(особено към последните позиции на тънките струни). Може би един запис с друг усилвател, евентуално изпълнение на друг китарист с друг стил на свирене, биха дали още по-ясна представа. Семпъл с овердрайв, както и хай-гейн семпли също биха зарадвали тукашната предимно метъл ориентирана публика . Отново поздравления! Редактирано Декември 9, 2012 от Evtim Djerekarov Цитирай
TLC1 Отговорено Декември 9, 2012 Автор Отговорено Декември 9, 2012 Благодаря за хубавите думи, ще се съобразя с препоръките Ви за нови (и различни) записи.В случая основната идея беше да се покаже чистият звук на инструмента, без каквито и да било ефекти. Затова и записът е правен директно в саундкартата на компютър.Поздрави! Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 9, 2012 Отговорено Декември 9, 2012 (Редактирано) Усилвателят често е неделима част от "гласа" на един китарист. Мисля, че този факт не е добре да се пренебрегва. Може би е добре да запишете нещо с някой популярен усилвател, евентуално в студио/репетиционна. Иначе, бихте ли споделили повече информация и снимки за инструмента? Редактирано Декември 9, 2012 от Evtim Djerekarov Цитирай
TLC1 Отговорено Декември 9, 2012 Автор Отговорено Декември 9, 2012 Винаги съм уважавал мнението Ви на умерен, информиран и толерантен човек, ще се съобразя с казаното от Вас и в случая.Идеята да не бъдат ползвани никакви усилватели, ефекти, процесори и т.н. се базираше на желанието ни да покажем тоналните възможностите на инструмента в "чист", необработен вариант. Защото ясно е, че ако той притежава (поне!) 58 готови и коренно различни бленди ПРЕДИ ДА СЕ ПИПНАТ ТОНКОРЕКТОРИТЕ - то възможните комбинации са практически трудно изчислими, дори преди каквито и да са усилватели, ефекти и процесори...Готов съм да споделя каквато и да е информация, свързана с този инструмент, още повече - след близо петмесечна работа по него и изобилен снимков материал, започващ от трупче дърво.Нека обаче не губим времето на участниците във Форума с незначителни подробности, може би повече информация можем да обменим в лични съобщения (не знам дори дали има такива в този Форум) или на публикуваният мейл на ЛЦ.Поздрави! Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 9, 2012 Отговорено Декември 9, 2012 (Редактирано) Всъщност виждам, че повечето от основната информация, която щях да питам, е написана в първия пост. Пуснах клипето на HD качество full screen и на снимките се виждат перфекно изпълнените детайли по китарата. Сигурно е било голяма играчка. Но си е струвало - резултатът е впечатляващ. Ще оставя на останалите съфорумци възможността да задават въпроси. Редактирано Декември 9, 2012 от Evtim Djerekarov Цитирай
shtur4o Отговорено Декември 10, 2012 Отговорено Декември 10, 2012 Китарата изглежда перфектно изработена, личи много старание. Браво за начинанието! Лично за мен, семпъла е почти безполезен. Никога не съм разбирал термина " чистия звук на инструмента" направо в саундкартата. Винаги съм смятал, че ел. китара и усилвател са неразривно свързани звена на една система. Уточнявам, не говоря за никакви ефекти, става въпрос за китара -амп семпъл. По моите разбирания, дали една китара е добра се разбира от това, какво възпроизвежда ( и какво не, ако никога го е нямало ) и как реагира един хубав лампов усилвател в който е включена. Естествено, може проблема да си е само при мен . Браво още веднъж за изработката! 2 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Декември 10, 2012 Отговорено Декември 10, 2012 Не си само ти. За разлика от HiFi усилвателите, където целта е сорса да се подаде 1001% същия на изхода, при китарата усилвателят силно участва в оформянето на звука. Лично за мен тонът е примерно 70% усилвател и много по-малко % пръсти, китара и други. 2 Цитирай
synchu Отговорено Декември 10, 2012 Отговорено Декември 10, 2012 ^Процентите са малко различни, както пише в подписа ми, но на електрическата китара акустичния и звук и "чистия", имам предвид неусилен, и звук е безсмислен Директно в саунд картата аз чувам нещо, което въобще не ме "вълнува" като звук. Поздравления за старанието в изработката на инструмента. 1 Цитирай
BassTraffic Отговорено Декември 10, 2012 Отговорено Декември 10, 2012 Много симпатична китарка, браво! Цитирай
trolla Отговорено Декември 10, 2012 Отговорено Декември 10, 2012 Браво и за изработката, и за свиренето Мястото на предния Strap Button нещо не ми допада ... мисля, че по-добре щеше да е отзад на тялото ... Цитирай
TLC1 Отговорено Декември 10, 2012 Автор Отговорено Декември 10, 2012 (Редактирано) Много симпатична китарка, браво! Благодаря! Приемам го наистина като комплимент, казано от вероятно най-добрият в България (и не само!..). Редактирано Декември 10, 2012 от TLC1 2 Цитирай
Recommended Posts