Jump to content
Българският форум за музиканти

Счупени винтове (видии) в дървото


Recommended Posts

Привет!

Сблъсках се с един неприятен проблем. Приятел си купи бас китара на старо. Даде ми да и сменя ключовете, но забелязах, че някои вдии са останали в дървото със счупена глава. Срещам наистина голям проблем с намирането на начин да ги отстраня.

Мина ми като идея та издълбая дупки и да запълня после с кит за дърво, но тъй като ми се струва унищожително реших да се допитам до по-вещи хора.

Приемам всякакви предложения за решение на проблема.

Благодаря за вниманието!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е къв е зора,ако не пречат на новите винтове да си седят,ако съпадат с дупките човъркаш внимателно дървото с остро ножче,колкото да направиш място да хванеш стария винт с тънки клещи и отвиваш на ръка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами не съм веща в тази област, но щом приемаш предложения :)... може да опиташ следното... да намажеш с каноколит Bizon (лепи метали, много е добър) единия край на метален предмет със сходно сечение и диаметър като това на видиите ( пирон, винт, ключ и т.н), който може да стигне до остатъка от счупените видии. Добре е контакта между двете повърхности за залепяне, да не са само в една точка, а на цялата им площ, за да стане по-здраво. Намазваш внимателно края, допираш го до останалия чарк в дървото и след като стегне на макс, пробваш да развинтиш. Не би трябвало настискът да е прекалено голям, че да се счупи лепеното... все пак е завинтено в дърво. Ако се решиш на този вариант, внимавай да не разлееш повече каноколит и да се разтече в дървото, че тогава ще има обратен ефект :). Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко ме съмнява успехът на това с лепилото, понеже тия винтчета имат много малка площ, но може да се пробва.

Има различни варианти. Може да се пробва да се хване/залепи винта, а може и да се пробва да се разпробие, като примерно първо се пробие елементът през средата му с много тънка бургийка за метал, а след това тази дупка се ползва за водач на друга бургия с център(на знам дали бургия за дърво с център ще отнеме добре метала). Друг вариант е, по някакъв начин да се направи процеп в това, което се вижда от остатъка и се развие, примерно с отвертчица.

 

Ето малко западен акъл:

http://gzunino.wordp...a-broken-screw/

http://www.striperso...ve-broken-screw

http://homerepair.ab...w_extractor.htm

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това предложение горе е несериозно.(Става въпрос за мнението на девойката).Няма токова лепило което да издържи челно залепване на счупен винт.

Че и да го развиеш.Особено като се има в предвид,че дървото в тази част на китарата е много твърдо.

То и затова се е и счупил винта.

Взема се бургия под милиметър,някаква високообортна машинка като дремел и се разпробива около

счупената част.Тази операция изисква опитност,защото може да се счупи бургията и да остане и тя вътре.

Има специални инструменти за вадене на счупени винтове,но при случая няма да станат,защото винта е с много малък диаметър.

След това се набива подходящо дървено парче с лепило и след изсъхването се изрязва излишното и е готово за нов винт.

Пак предлагам да се занесе на майстор,който се предполага,че има нужните инструменти и нужните умения.

Редактирано от lyubohar
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което бях гледал преди време в един цех относно такъв казус(40мм винт завит и счупен малко под главата) - изрязаха плътно около него с нещо подобно на цилиндър с назъбен връх - което реално "изрязва" пръчка от дървото и изкараха целия винт заедно с половин-един милиметър дърво около него, и после залепиха дървена тапа на мястото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По последния вариант: Взима се тънкостенна тръбичка с вътрешен диаметър по-голям от винта. С пиличка се правят зъбчета от едната страна, слага се в бормашината и се пробива около винта.

Друг вариант: С поялник се нагрява винта, докато поизгори дървото около себе си, и се развива.

 

След горните две интервенции се разпробива със свредло глух отвор и се затапва с дибла и лепило.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм пробвал, но съм чел, че в подобни случаи се нагрява винта с мощен поялник (в твоя случай ще трябва и остра човка)- така ще изгори дървесината покрай винта и той ще се разхлаби. Като го загрееш добре с леки въртеливи движения на поялника можеш допълнително да увеличиш хлабината. След това трябва да намериш как да го подхванеш (остри пинсети например) и да го развиеш. След това или ремонтираш отворите с подходящо лепило или минаваш на следващия размер винтове. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Случвало ми се е на няколко пъти да вадя подобни потрошени видии. Мъка е и иска сръчност.

Всеки винт изисква индивидуално отношение спрямо това как изглежда счупеното. Колко се вижда и тн.

Първо пробвам с всичките малки клещи да го хвана и да го развъртя. Ако няма как минавам на разпробиване с тънка 1мм бургия много внимателно. Това се прави по следния начин: Първо се минава с дремел болта, така че да се заглади тази част от него която се вижда. Аз ползвам подобен накрайник:

pg_m2025.jpg

Идеята е металът да е равен, но се пази боята. След това е добре да се направи център (без да се блъска много) по средата горе долу на болта. По този център с 1мм бургия се дупчи много внимателно като се внимава бургията да е само в метала. Обикновено като стигне до едно ниво излиза от метала и тогава остатъците се вадят лесно. Номерът е да се прави внимателно с цел да не се налага добавяне на клечки за зъби и други неща след изваждането. До сега не съм ползвал поялник.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност ако не е скъп инструмента копай смело и после с кит за дърво. Аз така направих и ся сама свири пущината :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми да, всъщност ако ще се маже отгоре, нищо не пречи да изчоплиш мястото докато можеш да хванеш с клещи и после с C200 и дървени пилки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Инструменат за разпробиване дето беше споменат е едно много хитро свредълце ( ако става дума за същото) та тоз 'струмент служи за пробиване на водещ отвор за вкопан винт , изрязва и едно цилиндърче с което се затапва дупката над главата на винта ... абе с две думи - "кеф бургия" !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Замба или куха бургия(свредло) е митичният инструмент. ;)

Действително това е най-елегантния вариант.

Hollow_Drill.jpg

Редактирано от ciriljhonson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да,ама къде се продават,че нещо не съм виждал по известните магазини?

А не виждам и назъбване отдолу.

Редактирано от lyubohar
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.