BOSH220V Публикувано Ноември 19, 2012 Share Публикувано Ноември 19, 2012 Привет! Сблъсках се с един неприятен проблем. Приятел си купи бас китара на старо. Даде ми да и сменя ключовете, но забелязах, че някои вдии са останали в дървото със счупена глава. Срещам наистина голям проблем с намирането на начин да ги отстраня. Мина ми като идея та издълбая дупки и да запълня после с кит за дърво, но тъй като ми се струва унищожително реших да се допитам до по-вещи хора. Приемам всякакви предложения за решение на проблема. Благодаря за вниманието! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Hillbilly Отговорено Ноември 19, 2012 Share Отговорено Ноември 19, 2012 Е къв е зора,ако не пречат на новите винтове да си седят,ако съпадат с дупките човъркаш внимателно дървото с остро ножче,колкото да направиш място да хванеш стария винт с тънки клещи и отвиваш на ръка. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MISS_SUNSHINE Отговорено Ноември 19, 2012 Share Отговорено Ноември 19, 2012 Ами не съм веща в тази област, но щом приемаш предложения ... може да опиташ следното... да намажеш с каноколит Bizon (лепи метали, много е добър) единия край на метален предмет със сходно сечение и диаметър като това на видиите ( пирон, винт, ключ и т.н), който може да стигне до остатъка от счупените видии. Добре е контакта между двете повърхности за залепяне, да не са само в една точка, а на цялата им площ, за да стане по-здраво. Намазваш внимателно края, допираш го до останалия чарк в дървото и след като стегне на макс, пробваш да развинтиш. Не би трябвало настискът да е прекалено голям, че да се счупи лепеното... все пак е завинтено в дърво. Ако се решиш на този вариант, внимавай да не разлееш повече каноколит и да се разтече в дървото, че тогава ще има обратен ефект . Успех! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 19, 2012 Share Отговорено Ноември 19, 2012 (Редактирано) Малко ме съмнява успехът на това с лепилото, понеже тия винтчета имат много малка площ, но може да се пробва. Има различни варианти. Може да се пробва да се хване/залепи винта, а може и да се пробва да се разпробие, като примерно първо се пробие елементът през средата му с много тънка бургийка за метал, а след това тази дупка се ползва за водач на друга бургия с център(на знам дали бургия за дърво с център ще отнеме добре метала). Друг вариант е, по някакъв начин да се направи процеп в това, което се вижда от остатъка и се развие, примерно с отвертчица. Ето малко западен акъл: http://gzunino.wordp...a-broken-screw/ http://www.striperso...ve-broken-screw http://homerepair.ab...w_extractor.htm Редактирано Ноември 19, 2012 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyubohar Отговорено Ноември 19, 2012 Share Отговорено Ноември 19, 2012 (Редактирано) Това предложение горе е несериозно.(Става въпрос за мнението на девойката).Няма токова лепило което да издържи челно залепване на счупен винт. Че и да го развиеш.Особено като се има в предвид,че дървото в тази част на китарата е много твърдо. То и затова се е и счупил винта. Взема се бургия под милиметър,някаква високообортна машинка като дремел и се разпробива около счупената част.Тази операция изисква опитност,защото може да се счупи бургията и да остане и тя вътре. Има специални инструменти за вадене на счупени винтове,но при случая няма да станат,защото винта е с много малък диаметър. След това се набива подходящо дървено парче с лепило и след изсъхването се изрязва излишното и е готово за нов винт. Пак предлагам да се занесе на майстор,който се предполага,че има нужните инструменти и нужните умения. Редактирано Ноември 19, 2012 от lyubohar 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Ноември 19, 2012 Share Отговорено Ноември 19, 2012 Това, което бях гледал преди време в един цех относно такъв казус(40мм винт завит и счупен малко под главата) - изрязаха плътно около него с нещо подобно на цилиндър с назъбен връх - което реално "изрязва" пръчка от дървото и изкараха целия винт заедно с половин-един милиметър дърво около него, и после залепиха дървена тапа на мястото. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Ноември 19, 2012 Share Отговорено Ноември 19, 2012 По последния вариант: Взима се тънкостенна тръбичка с вътрешен диаметър по-голям от винта. С пиличка се правят зъбчета от едната страна, слага се в бормашината и се пробива около винта. Друг вариант: С поялник се нагрява винта, докато поизгори дървото около себе си, и се развива. След горните две интервенции се разпробива със свредло глух отвор и се затапва с дибла и лепило. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Linchpin Отговорено Ноември 19, 2012 Share Отговорено Ноември 19, 2012 Не съм пробвал, но съм чел, че в подобни случаи се нагрява винта с мощен поялник (в твоя случай ще трябва и остра човка)- така ще изгори дървесината покрай винта и той ще се разхлаби. Като го загрееш добре с леки въртеливи движения на поялника можеш допълнително да увеличиш хлабината. След това трябва да намериш как да го подхванеш (остри пинсети например) и да го развиеш. След това или ремонтираш отворите с подходящо лепило или минаваш на следващия размер винтове. Успех! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Ноември 19, 2012 Share Отговорено Ноември 19, 2012 Ако има индукторен котлон, няма ли да стане работата? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Ноември 19, 2012 Share Отговорено Ноември 19, 2012 Случвало ми се е на няколко пъти да вадя подобни потрошени видии. Мъка е и иска сръчност. Всеки винт изисква индивидуално отношение спрямо това как изглежда счупеното. Колко се вижда и тн. Първо пробвам с всичките малки клещи да го хвана и да го развъртя. Ако няма как минавам на разпробиване с тънка 1мм бургия много внимателно. Това се прави по следния начин: Първо се минава с дремел болта, така че да се заглади тази част от него която се вижда. Аз ползвам подобен накрайник: Идеята е металът да е равен, но се пази боята. След това е добре да се направи център (без да се блъска много) по средата горе долу на болта. По този център с 1мм бургия се дупчи много внимателно като се внимава бургията да е само в метала. Обикновено като стигне до едно ниво излиза от метала и тогава остатъците се вадят лесно. Номерът е да се прави внимателно с цел да не се налага добавяне на клечки за зъби и други неща след изваждането. До сега не съм ползвал поялник. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bluelemon Отговорено Ноември 20, 2012 Share Отговорено Ноември 20, 2012 Всъщност ако не е скъп инструмента копай смело и после с кит за дърво. Аз така направих и ся сама свири пущината Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Ноември 20, 2012 Share Отговорено Ноември 20, 2012 Ми да, всъщност ако ще се маже отгоре, нищо не пречи да изчоплиш мястото докато можеш да хванеш с клещи и после с C200 и дървени пилки. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
tzolov Отговорено Ноември 20, 2012 Share Отговорено Ноември 20, 2012 Инструменат за разпробиване дето беше споменат е едно много хитро свредълце ( ако става дума за същото) та тоз 'струмент служи за пробиване на водещ отвор за вкопан винт , изрязва и едно цилиндърче с което се затапва дупката над главата на винта ... абе с две думи - "кеф бургия" ! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ciriljhonson Отговорено Ноември 21, 2012 Share Отговорено Ноември 21, 2012 (Редактирано) Замба или куха бургия(свредло) е митичният инструмент. Действително това е най-елегантния вариант. Редактирано Ноември 21, 2012 от ciriljhonson Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyubohar Отговорено Ноември 21, 2012 Share Отговорено Ноември 21, 2012 (Редактирано) Да,ама къде се продават,че нещо не съм виждал по известните магазини? А не виждам и назъбване отдолу. Редактирано Ноември 21, 2012 от lyubohar Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts