Annonnymоus Отговорено Април 25, 2011 Share Отговорено Април 25, 2011 (Редактирано) Хм, а аз като си гледам грифа имам чувството, че няма никаква дъга. Дали това не е защото грифа е под ъгъл, като на Les Paul-овете? Иначе няма бръждене и екшъна си е наред, поне мен ме устройва. Редактирано Април 25, 2011 от Annonnymоus Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Април 25, 2011 Share Отговорено Април 25, 2011 Ами, както казват (х)американците "if it ain't broken, don't fix it". Принципно, добре изработен инструмент (независимо бас или китара), който не се подлага на екстремни промени в климата има сравнително стабилен гриф и промени в настройката на тръс рода се налагат рядко, главно когато се преминава към различен размер струни. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Bonda Отговорено Април 25, 2011 Share Отговорено Април 25, 2011 А пък на мен ми бръждът 5 и 6 струна на почти всички прагчета.Вдигнах моста колкото се може повече,което имаше много малък ефект,след което пробвах с тръс рода.Без да съм го пипал преди това,той беше натегнат на макс.Чуда се дали така не се е изкривил целият гриф,понеже и на отпуснат род си бръжди по сищия начин. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
chalgasucks Отговорено Октомври 17, 2012 Share Отговорено Октомври 17, 2012 (Редактирано) ей супер , е това не го бях чел досега респект за Евтим! Днес ше пробвам да го отпусна малко моя , че експериментирах с мега дебели струни и мааалко взе да се огъва напред (74-F ; 70 -A# ; не питайте защо пробвам ...болен мозък) и един малък оборот отпускане ще ми свърши работа Редактирано Октомври 17, 2012 от chalgasucks Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
chalgasucks Отговорено Октомври 18, 2012 Share Отговорено Октомври 18, 2012 " Като затегнете гайката, пръчката се изправя, и грифа се огъва назад, а като я разхлабите, може дори да се огъне леко напред. Настройте китарата си, вземете я в себе си, и я поставете така, все едно свирите на нея. Притиснете с каподастер(може и с ръка) струните при 1-во прагче. Притиснете след това 6-та струна на 14-то прагче. Сега вижте какъв е процепа при 6-то прагче между струната и прагчето. Може и да натиснете струната на 6-та прагче(ако са ви останали ръце) за да стане по-ясно какъв е процепа. Възможните варианти са показани на фигура " следвайки това правило , да питам нещо ? Сложих си дебли струни 74,60,54,40,30,24,17,(не съм сигурен тези дали бяха посочените но с разлика от +- 2) тонално съм F,A#,D#,G#,C#,F#,A# - като 8-мак демек, скала 25,5 Rg 7321 , та грифчето ест. малко се огъна на зад . Запонах да настройвам тръсрода ,разхлабвайки(поне според мен ,понеже се върти по лесно по посока обратна на часовниковата и верно се позиправи , но все още в началото ми е лееко крив (началото до 5 праг на грифа) , вече направих няколко оборота и се опасявам да не дойде много ако продължа, все пак не искам да си спраскам грифа , та да го врътна ли докато си дойде идеално прав , в момента на 6 праг ми е в рамките на 0,3-0,5 мм като натисан на 1-ви и 14-ти ? ПС. не ме ругайте защо експериментирам с китарата си , имам си причини , бъдето благоразумни обичам да експериментирам , и то много ! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
chalgasucks Отговорено Октомври 18, 2012 Share Отговорено Октомври 18, 2012 http://www.sunsetstudio.net/setupguide.html тук въртя като погледна пък въртя, по посока на затягането и се изправя ,а като отхлбвам се огъва още повече , да разбирам ли че е нормално понежа са мега дебели струните и за да се съпротивлява на тях трябва да го затягам зада го изправи ? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bluelemon Отговорено Октомври 18, 2012 Share Отговорено Октомври 18, 2012 Естествено че трябва да го затегнеш за да се изправи. На сайта пише че това се прави при разхлабени струни. Другия вариант е без да ги разхлабваш, но да натиснеш грифа (леко) от задната страна за да няма усилие когато натягаш гайката. Приятно експериментиране! Ама така е и аз гледах странно, когато за пръв път се опитах да си сетъпна китарата. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
chalgasucks Отговорено Октомври 18, 2012 Share Отговорено Октомври 18, 2012 (Редактирано) стана , без никакъв проблем , просто трябвало още малко да затегна , сега е идеално прав , даже се очудвам от ефекта който постигнах , и струните се обтегнаха , няма бръждене абе с 2 думи хубава работа са иновацийте , отново мерси за хубавата тема :) Редактирано Октомври 18, 2012 от chalgasucks Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Trysth Отговорено Октомври 19, 2012 Share Отговорено Октомври 19, 2012 ^Понеже и аз обичам да свиря с корабни въжета да питам, имаше ли нужда да вдигаш екшъна от бриджа, или само с корекция на тръс рода се оправиха нещата? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fats Отговорено Октомври 19, 2012 Share Отговорено Октомври 19, 2012 Отпусни малко, грифът не трябва да е идеално прав, трябва да има съвсем лека дъга. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
chalgasucks Отговорено Октомври 19, 2012 Share Отговорено Октомври 19, 2012 назад или напред ? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Октомври 19, 2012 Share Отговорено Октомври 19, 2012 Абе хора, в менюалите си го пише, никой ли не чете?!?!? Натискаш струната на първо прагче и на това, което е точно преди тялото (примерно 14-то) и гледаш какво е разстоянието около 8-ми фрет - трябва да е някакви части от милиметъра. Проверете точно какви са цифрите, че пиша наизуст, след което действайте. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 19, 2012 Автор Share Отговорено Октомври 19, 2012 Няма и съвсем точни цифри - зависи какво искаш да постигнеш, а и зависи инструмента колко може. Има например китари, които нямат кой-знае колко прав гриф и при тях, без левелинг или рефрет, понякога има проблеми и се търсят компромиси. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
travelcaster2 Отговорено Октомври 19, 2012 Share Отговорено Октомври 19, 2012 На човека може да се вярва. Производител на китари, бас и ампове. Има десетки видеа на различни теми в портала му. Обяснява разположението на гласовете в песни на Битълс, как са изсвирили някои неща с каподастер и др. техники. Показва различните дървесини, използвани в производството на китари и басове. Но - по темата. С каподастер, китарата да е виртикална и визитна картичка, а за бас - кредитна картичка.http://www.youtube.com/watch?v=5_qZ_QGXI4w Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 19, 2012 Автор Share Отговорено Октомври 19, 2012 Видеото е хубаво, но се опитва да даде "идеалната формула", която варира между инструментите. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts