Jump to content
Българският форум за музиканти

N-Audio Tube Preamp DI Box, кратко ревю


blr

Recommended Posts

Първо, искам да благодаря на Ники (Nikifena), че ми даде възможност да тествам най-новото му произведение, N-Audio Tube Preamp DI Box. Беше ми споменал още преди около година за този проект, радвам се, че вече е факт. След часовете прекарани с предусилвателя в последните няколко дни, реших да му напиша едно кратко и скромно ревю.

 

Накратко, това е лампов предусилвател за бас с два, независими, балансирани, галванично разделени изхода. Може да се ползва като предусилвател в усилвател на мощност, като DI box, както и като двете едновременно. И двата балансирани изхода имат отделен ground lift. На предния панел има и паралелелен изход.

 

Изглежда така (снимки от : http://www.n-audio.n...e-preamp-di-box):

 

frontdi.jpg

 

back.jpg

 

insidedi.jpg

 

 

 

Качеството на изработката е високо. Не съм аз човекът, който ще коментира неща, като подбор на компоненти, схемно решение и вътрешен layout. От гледна точка на ползвател, предусилвателят е много добре изработен. Тежи около 1 килограм, затворен е в стабилна, изцяло метална кутия. Конекторите са Neutrik. Доставя се в мек калъф за транспортиране. Всичко изглежда напълно професионално и на ниво, на което някои от известните марки в бранша биха завидяли.

 

Звукът е страхотен. Рядко се е случвало апаратура да ме грабне така още от първата минута. Изчистен и много отчетлив тон. Няма го замазването, характерно за много лампови апаратури, което някой хора наивно наричат „лампов звук”. Когато Ники ми сподели за проекта изразих опасение, че при липсата на тон-контрол за средите, трудно ще се постигне гъвкавост по отношение на тона. Не съм бил прав. Явно стойностите на тон-корекциите са много внимателно подбрани. Според мен магията на преампа е именно в средите. Много богати и отчетливи среди, почитателите на така нареченото „ръмжене” ще останат много приятно изненадани. Тонът е балансиран и в същото време пробивен, което подобрява чуваемостта на баса в микса.

Допълнителна опция е наличието лимитер с три позиции: изключен, ниво 1 и ниво 2. Това не е типичният компреор/лимитер, който повечето от нас използват. Не съм достатъчно компетентен за да коментирам на какъв принцип работи (ще оставя това на Ники), но влиянието му върху звука е положително. Добавя леко „закръгляне” на тона и малко компресия без да осакатява динамиката на свирещия. Съчетава се добре и с допълнителни компресори. Отново е мислено внимателно за параметрите и цялостната реализация на тази опция.

Нивото на шум е много ниско, чуваемо по-ниско от това на вградения в Ampeg BA-112 предусилвател, при сходни нива на усилване. В описанието на продукта на сайта на N-Audio е написано, че използването му, дори с евтини и скромни усилватели подобрява значително звука им. Обикновено бих подминал такива твърдения, като маркетингов трик, но в случая съм 100% съгласен. Взимайки сигнала от N-Audio Tube Preamp DI Box и захранвайки усилвателя на мощност на BA-112 наистина го превърна в различен усилвател. Много по-отворен и отчетлив звук с по-богати среди и по-малко шум.

Изходното ниво е напълно достатъчно за да захрани всеки усилвател на мощност. Дори предложих на Ники да добави пад на изхода от десетина dB за да се предотврати претоварване на по-чувствителни устройства. Оказа се, че е помислил и за това и в прозводствената версия на предусилвателя са налични тримери за регулиране на изходното ниво.

 

В заключение мога само да поздравя Ники за чудесната работа по проектиране и създаване на устройството. Знам, че този проект му отне доста време, но си е заслужавало. Резултатът е едно висококачествено, мултифункционално и най-вече отлично звучащо устройство, от басист за басисти, еднакво приложимо за записи, живо свирене и репетиции.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма го замазването, характерно за много лампови апаратури, което някой хора наивно наричат „лампов звук”.
Доста хора търсят овърдрайва ,характерен за английските усилватели,даже има един чичо Леми,който изцепва Маршалите за кривоч..

Извинявам се,че спамя в тема за бас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина, въобще не става въпрос за изкривяване в случая. Самият предусилвател не го позволява. Става въпрос точно за отчетливост на тона, явно не съм бил разбран правилно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^И не само, както винаги Ники се справя супер!

Красота, както вътре така и вън. Има само едно забележка от моя страна: можеше синьото копче да е черно и така всичко щеше да е в стил (черно и бяло) :)

Редактирано от lyu_records
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря Евгени за готиното ревю!

 

lyu_records, приемам забележката. Преди да сложа синьото копче пробвах с червено с черна рамка. Дори те са по-евтини от това синьо. Синьото ми харесваше как седи и за това сложих него. Червеното също седи добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен пък така ме кефи. :)

Поздравления за ревюто! Имах удоволствието да чуя машинката на живо и ми хареса доста! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки знае, че сините копчета дават повече power от черните копчета...мда.

Дивайса изглежда чудесно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм наясно с изработка и т.н., за това не ми се смейте на следващия въпрос.

 

Може ли този преамп да работи с кондензаторен микрофон, ако вместо жакове се монтира XLR?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Да, но иска допълнителна електроника - входен трансформатор и фантомно за микрофона които не са предвидени в този си вид.

 

Тук:

има А-Б тест на преампа сравнен с други предусилватели

 

Използван е микрофон Audio Technica AT 2050

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.