Jump to content
Българският форум за музиканти

Китарист търси бас


Yves

Recommended Posts

Здравейте

 

Знам, че сигурно ви е писнало от такива теми в този раздел /щото и на нас ни е писнало в нашия :D /, но какво бихте казали за това басче?

 

http://darkhangar.co...?id_product=942

 

Малко съм повърхностен и често залитам по други инструменти...и понеже няма къде да сложа комплект барабани реших, че може да си взема един бас :D

 

Знам, че не може да се очаква кой знае какво от толкова евтина китара, но аз и не разбирам и нямам особени претенции. Зачетох се по чужди форуми и на няколко места казват, че е доста читав за парите си. Прави ми впечатление, че е от махагон, за разлика от всички други в този ценови клас /Dean/, които са от липа.

 

За китара махагонът се смята за благородна дървесина, така ли е и за баса?

Също ми прави впечатление, че е "къса" мензура 30 инча...за бас това много късо ли е или...? :D В смисъл би ли затруднило много избора на достатъчно дебели струни за строй Ре?

 

Ако пък някой опитен басист е пробвал конкретния модел и каже нещо за него ще е още по-добре :)

 

Съжалявам за лаишките въпроси и предварително благодаря :)

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 37
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Само да вметна че скоро минах през въпросния магазин, и баса не е наличен. Има само един бас който е този: http://darkhangar.com/product.php?id_product=907 така че трябва да го поръчаш. В тоя ред на мисли надали някой го е виждал конкретния инструмент.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен за 34 инча скала със струни 45-105 в Ре е малко хлабаво положението,камо ли за 30 инча независимо с какви струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-късата мензура понася по-добре настройването в D. За конкретния модел нищо не мога да кажа, но тази фирма е отдавна на пазара, аз съм доволен от качеството на акустичните им басове, които също са с по-малката мензура.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Fats, не си прав. Късата мензура води до по-отпуснати струни, което може да доведе до особени преживявания при по-ниска настройка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В тоя ред на мисли надали някой го е виждал конкретния инструмент.

Напротив, аз съм го виждал и пипал.

Посредствена изработка, евтин хардуер, евтина електроника(копчетата мърдаха в гнездата си).

С риск да ме анатемосате, пипал съм по-добри Стаг басове.

Вероятно въпросната бройка е отнесена от някой щастлив тинейджър, в което пък няма нищо лошо, после ще си купи нещо по-добро.

П.П. Един съвет, избягвайте да купувате инструменти по снимков материал, същото важи и за гаджетата. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Fats, не си прав. Късата мензура води до по-отпуснати струни, което може да доведе до особени преживявания при по-ниска настройка.

 

Мисълта ми е, че ниските тонове се постигат и с по-тънки струни. А че всяко тъй наречено дропване кара струните да звучат като мокри канапи е друг въпрос. Като искаш "ре", сложи четирите дебели от петструнен комплект.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изобщо не става дума за това. Ако настроиш струна с определен диаметър (напр. 100) на определен тон (напр. ми от първа октава) на две бас китари с различна мензура при по-късата мензура струната ще бъде по отпусната.

 

Yves, предполагам, че не търсиш бас за солови партии, а по-скоро да записваш акомпанимент. Аз бих взел пасивен бас тип Пресижън или Джаз бас - ако не оригинал, то някое приемливо копие, дори ако се наложи да сменя адаптерите по-късно. Ще имаш класически звук, който се вписва добре в микс и търпи допълнителна обработка при необходимост.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честно казано не съм се хвърлил задължително да си купувам бас, но разглеждам различните опции, за да съм наясно с какви пари мога да се сдобия с нещо, което си струва.

Основната ми идея е точно това, да си записвам вкъщи бас за песните, които свирим с групата, понеже си нямаме басист.

 

Другата леко малоумна идея, която ми идва е ритъм китарата /т.е. аз/ да свири на бас в стил Леми. По-добре от мен знаете за какво става дума там :D Неговите Рикенбакери изглеждат доста винтидж, предполагам също са с пасивна електроника.

Що се отнася до китара там съм твърд привърженик на активната такава, но от малкото, което съм чел оставам с впечатлението, че при бас разликата е доста по-голяма най-малкото във възможностите за настройка.

 

Та по темата за Леми, знам, че неговите басове са от клен и в този смисъл не знам дали може да се постигне подобен ефект с по-тъмно звучащи дървета, както в случая на този Дийн е махагонът.

 

Като цяло ще се радвам на предложение за читав лоу-енд иструмент за макс. 500лв, или поне какви биха били важните елементи, за които да се оглеждам - мензура, дървесина, сглобка /предполагам за тия пари всички са болт-он, но все пак/ и т.н...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кажи точно какъв стил ще свирите, какво очакваш като звук от баса ти(което също е важно, защото има една камара комбинации на дървета и електроники)? Трябва ти по-среднист звук, по-плътен откъм баси? Колко струни са ти нужни като въжета по грифа? Има една камара марки, които биха ти свършили работа в този ценови диапазон. Просто ни трябва малко повече информация, за да знаем какво да ти предложим като идеи, пък после ти си решаваш. :) Аз ако имам такъв бюджет ще се метна на следния бас:

 

http://www.musicworl...rt_C4H_BKS.html

 

cort_C4H.jpg

 

 

Лично съм разцъквал с това басче не малко време и за метълургии ми се вижда прекрасен избор в този ценови клас. И там е въпрос на късмет, както е с всички марки, защото все пак хора ги правят, та ако се решиш да посегнеш към него, по-добре го прави лично или с басист, който има идея как да тества инструмента. :) Нещата, които не ми харесаха по точно този бас са пластмасовите капачки на потенциометрите(които веднага бих сменил), хъмбъкерите са ми малко глухи в пасивен режим, който се контролира през онова ключе над електрониката. Можеш да бръмчиш с активна или пасивна електроника, което ако го правиш в действие леко ще ти бутне блока, тъй като ако минаваш от пасивен към активен режим нивото на звука скача около 3 пъти. Нещо не са сметнали братята китайци, но все пак басът никак не е лош като за хора като теб, които хем искат да имат бас, хем да е приличен на външен вид, хем пък и да вади звук. Лично аз много се кефя на звука на хъмбъкерите и това е нещото, с което ме грабна този инструмент. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако е позволено и други китаристи, правещи се на басисти да отговарят:

 

!!!СПОРЕД МЕН!!

 

*за метъл, търси дървета с по-светъл звук (елша,ясен / alder, ash) - трябва ти атака и дефиниция за пробивност

 

*за електрониката - за мен най-добре е сингли тип джаз-бас, дали активни или пасивни въпрос на вкус

После ако трябва може да се сменят; аз много харесвам активните MEC адаптери на Никифена примерно, но само адаптер бас не прави. :)

 

*за мензурата - минимум 34', още по-добре 35', но повечето евтини басове са с 34'

 

*ако нямаш редовно пари за нови струни си прецакан :)

 

Аз си купих евтинджос Ямаха RBX374 нова за 500лв; по форума се намират за по 300лв вече втора ръка.

Хем съм доволен, хем не съвсем - с нови струни и на бридж адаптер с увеличени високите от EQ на баса има доста приличен и агресивен звук за метъл. Иначе мътнее малко и недостигат високите, съответно дефиниция и атака малко се губят - това е с фабричните хъмбъкъри.

 

ПП: Оказва се, че Скуаяър при басовете не е толкова мръсна дума каквато е при китарите - има доста мнения, че от Скуаяърските джаз-бас модели има и читави. Освен това DYLGIQ беше пускал разни негови миксове с един Cort, които ми направиха доста добро впечатление (даже ако не се лъжа е махагонов или от "агатис").

 

Толкова от мен, повече не знам. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз също съм китарист и преди време имах същата дилема - трябваше ми бас за домашни записи и дрънкане в къщи. Бях си харесал разни евтини басчета и тръгнах по магазините за проба. Нито един от басовете които си бях харесал по картинки не ми хареса. В крайна сметка си взех един Скуайър Джас Бас - който въовще не беше в листата ми на избор, но просто като го хванах и дръннах 2 тона и си казах, че това е моя избор. Не че съм фен на Скуайър, но басчетата им хич не са лоши за цената си . Най-добре тръгвай на проби по магазините - така ще направиш най-правилния избор.

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Според мен глухия звук на C4H не е от адаптерите,защото имам същия Humbucker на моя и не мога да се оплача че е глух.

За записи вкъщи според мен най-изгодно е един Cort Action,който звучи много добре за парите си .

Редактирано от golfabitch
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен за 34 инча скала със струни 45-105 в Ре е малко хлабаво положението,камо ли за 30 инча независимо с какви струни.

Аз свиря така и не изпитвам проблеми

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предложения от IgniteAll бас съм го пробвал и аз и много ми хареса! Но е и първия бас, на който активния режим ми хареса по-малко отколкото пасивния. Хем бас комбото имаше хай/лоу входове и го пробвах как ли не (включително против правилата :) )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.