Evtim Djerekarov Отговорено Май 16, 2012 Share Отговорено Май 16, 2012 (Редактирано) Има хора, които си правят солидбоди тела от смърч и бор(не поради липса на пари, предполагам) и изключително много им се кефят - гледал съм доста видеота с любители на такава дървесина. Мисля, че и Фендер имаха нещо общо със смърча/бора в самото начало на производството си(не помня точно, дали бяха най-първите Fender Esquire, или само прототипът, можете да прочетете, ако ви е интересно). Преполагам, че различни фирми имат и модели от подобни дървесини, макар и очевидно да не е нещо популярно. Ето малко семпли: http://www.youtube.c...h?v=2hB17cd-KWs Преди време бях поставял прагчета на една самоделка от смърч, и не звучеше идеално зле, даже беше приятна, но не бих я определил като шедьовър в звуково отношение - не знам дали може да се постигне нещо при солидбоди китарите, което си заслужава, чрез подбор на такава дървесина. ПС: Мисля, китарите Parker Fly са направени от иглолистна дървесина, облечена в "черупка" някакъв здрав композит, така че да притежават лекота и здравина - доста интересни китари са, а и до колкото имах допир с един FLY - много са различни от средностатистическата представа за електическа китара(и на пипане, и на звук). ПС2: Всъщност, май само някои от моделите им са от смърч, има и такива от махагон и други дървесини: http://www.parkerguitars.com/Fly-Select-Guitar-Models/ Редактирано Май 16, 2012 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Slide Отговорено Май 17, 2012 Share Отговорено Май 17, 2012 (Редактирано) ^ Точно мисля, че прототипа на Telecaster/Esquier/Broadcaster е бил от някакво иглолистно дърво. Бях писал една тема за историята на електрическата китара, там може и да го има. А също така и първите прототипи правени от Лес Пол (и съответно отхвърлени от Гибсън) са били от бор (почти съм сигурен за това). Редактирано Май 17, 2012 от Slide Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ciriljhonson Отговорено Май 17, 2012 Share Отговорено Май 17, 2012 (Редактирано) Esquire1949 г., както и Broadcaster 1950г. са с тяло от pine (бор) Първият прототип даже е от боров ламинат(шперплат), тогава ползван като стенд за проба на отремонтирани адаптери. Редактирано Май 17, 2012 от ciriljhonson Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
emosms Отговорено Май 18, 2012 Share Отговорено Май 18, 2012 Иглолистна> http://www.guitarandampshop.co.uk/acatalog/Stagg_EW3000CN_Electro_Acoustic_Guitar_Natural.html както и много чисто акустични имат - spruce top. cortx1 - http://en.wikipedia.org/wiki/Agathis - някакъв архаичен братовчед на съвременните иглолистин дървета --- @Kalmar Относно качеството на топ качествените китари: очаквам че превъзхождат по качество законите на физиката. Примерно имаш същия състейн на 24 позиция, както и на 5/та. Дължината на звучащата струна е три пъти по-голяма на пета позиция, но нищо Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
travelcaster2 Отговорено Май 18, 2012 Share Отговорено Май 18, 2012 Това момче знае доста работи.http://www.frudua.co...ftpedia_en.html 5 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
gueorgues Отговорено Май 19, 2012 Share Отговорено Май 19, 2012 Много добър сайт Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kolio_k Отговорено Май 19, 2012 Share Отговорено Май 19, 2012 Наистина много добър сайт, прегледен и информативен. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
travelcaster2 Отговорено Май 19, 2012 Share Отговорено Май 19, 2012 Сигурно сте забелязяли различните насоки на този човек. Показва специални мелодични линии във вокалите на Битълс и др. Показва техники на свирене на някои парчета (Мишел - с каподастър). Лютиер.... Производител на лампови у-ли. Един хвърля от II-ри етаж, разопакова го и - свири. Той самият се забавлява с приятели и има група. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
emosms Отговорено Май 20, 2012 Share Отговорено Май 20, 2012 (Редактирано) Сайта е страхотен! Видях, че моята нищо не струва , там теста с B string sustain и др. (тази от аватара) Също китарата вади доста груб неприятен clean тон в средите, няма плътност - ами един омазан бас, няма звънтене. но подозирам и адаптерите. Защото като си дрънкам на сухо, тона си ми харесва. Има широк диапазон в средите,като акустична, но тихо. И пак звънти много по добре, от някаква зле акустична с метални. С оригиналните, най ставащ за нещо тон вади нек адаптера, и то разделен като сингъл. Много high output, забавно с гейн, но ужасен чист тон. --- Та се замислям, ако имам бюджет, да дам да и изтънят тялото и да залепят отгоре или и от двете страни tone plate от явор, и после майстора да възстанови скосяването на ръбовете отпред което мн. ме кефи. Но не знам дали си струва чак толкова. По лесно е да пробвам някакви по балансирани low output адаптери на нека. Редактирано Май 20, 2012 от emosms Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kamcad Отговорено Май 25, 2012 Share Отговорено Май 25, 2012 Много от дърветата за електрически китари се изпползват според следния критерий - колко добре се обработват. Примерно клена е с много затворени пори и се лакира лесно. Бука е с много отворени пори и иска много грунд и повече ръце лак. Тона "звука" на китарата е адски субективно нещо и в никакъв случай не може да се определя с технически параметри. Примерно от лютиерска гледна точка Stratocastera би трябвало да е най-калпавата китара, а не е така. По същия начин Marshall технически е много скапан усилвател. На практика схемата му е принципна схема на лампов амп, а пък звучи с китара. Ако трябва да посоча моя избор, то бих избрал клен за нек-тру дизайн, абанос за фингърборд защото се износва трудно и може би птичи явор за фасон. Пследното не е задължително, освен това явора е много близък с клена. Поздрави Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kamcad Отговорено Май 25, 2012 Share Отговорено Май 25, 2012 Сори че казвам очевидното Елшата е вид бреза. Поздрави Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts