Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Това като го гледам не е класическия стандарт. Тоя P90 при грифа..., а и класическите стандарти не са дълбани изобщо (затова и тежат като слон).

Отговорено (Редактирано)

не е weight relieved, а е chambered. Weight relieved е с друга конструкция. Студиата за такива, BFG (каквато е снимката) и Стандард 2008. Също така и някои къстъм шоп ЛП.

ПП: мисля, че тези въпроси са обсъждани по други теми, тази не беше за дървесина и конструкция.

Редактирано от gueorgues
Отговорено

Темата отдавна мръдна..

Едва ли Диката си е играл с фреза за да изкара това -

159578992421024173381336731219E7VCjaHjbwfxsE2j8DGr.JPG

ренгенова снимка на ЛП стандард (може и да не е точно този модел ,но така ги правят вече) от по- новите,нормално е да има брилянтен звук,но състейна да се губи от масата.

едит- понякога и експериментите с височината на струнника влияят върху състейна и "гаснещите" тонове.

IMG_1299.JPG

Игра си и :-)

Отговорено (Редактирано)

Е ти ме застрелЯ,знам,че е голям майстор,ама и с камерите като е почнал :godbless: ..високо ниво!

Моето ЛП студио е от 97-ма,когато са ги правили само с 9 дупки в тялото за олекотяване ,е пак е 4,5 кг талпа,но звучи..Колкото и да гледахме (и с един приятел от форума) снадки по тялото няма - едно парче махагон.

Гаси сравнително бързо "си" на първа,но се примиряваме- пълен кеф няма,като се понауча да свиря и спечеля от тото-то ще си взема VOS :hysterical:

Редактирано от Hillbilly
Отговорено

"а и класическите стандарти не са дълбани изобщо (затова и тежат като слон)." - Калмар

Коментирайте, моля! ( новият срещу класическият)

Отговорено (Редактирано)

Скоро имаше голяма дискусия по темата и общо взето тия дето плюят по камерите не можаха да кажат нищо смислено против тях, освен че лес пола трябвало да бил тежал много и тия леките не са истински :D stivy_k имаше много смислени постове там и поне за мен изчерпа темата :)

Гледаме, че хората даже къстъм китари си поръчват с камери...явно не са толкова гламави, а?

Редактирано от Yves
Отговорено

Има дървесни видове с доста голяма плътност , който се числят към група "Железни дървета". http://en.wikipedia.org/wiki/Ironwood

В миналото са изработвали от такива дървета детайли и елементи за кораби.

Виждал съм трупче от тази група ... масата му е учудващо голяма спрямо обема.

Ако качествата на китарите в действителност се подобряват при по голяма твърдост , то от такъв материал би трябвало да излезе страхотна китара :) Само дето ще тежи колкото 4-5 .

А дали издълбаването е с цел олекотяване или търсене на друг вид звук ... ?

tele_thinline_top3.jpg

Отговорено (Редактирано)

^^Я я пусни тая тема на линк да видим кой е плюл по камерите?

Баш па ти,дето не си пипал Гибсън даваш акъли,335 е лекичка и кухичка ,пък звучи..

Не виждам въобще за какво си чешеме клавиатурите - за някои представата за хубав звук е гейн на мазало със струни 9-ки в строй пет тона надолу,за други не е така.

Общото при гибитата е,че и на изродски акорд всеки тон се чува и не е размазан - камерите дават повече високи и звука е по близък до полуакустична китара,по тежките дават по пробивен овърдрайв саунд, с какъвто си свиря принципно -

е лично виждане ,ново студио с камери и старо без такива с един амп и корекции - резултата е,че очуканата пръчка е по-пробивна и с характер за хард рок изпълнения..

Редактирано от Hillbilly
Отговорено

Понеже имам и Стандард и Студио (точно като твоето между другото, много готини китарки са това), ще гледам скоро да пусна едно сравнение. Такива теми винаги са интересни (поне за мен)

Отговорено (Редактирано)

Има само три вида истински махагон(Swietenia macrophylla, S. humilis, S. mahagoni), от Тихоокеанското крайбрежие, Карибския басейн, Централна и Южна Америка.

И трите вида отдавна са изчерпани, и са обявени като застрашен вид. Количества от заготовки, вероятно има все още, но малко вероятно да се ползват в масовото производство на инструменти. Днес се експлоатират плантации в Индонезия и Фиджи, създадени преди сто години от холандците, за да покрият търсенето на този вид дървесина. Много често обаче, името "махагон" се лепва на сходна по цвят и структура дървесина.

Питали ли сте се някога защо тази дървесина е толкова предпочитана и ценена при музикалните инструменти ?

Някой от вас ще кажат състейн и акустика, и няма да сбъркат, но освен това дървесината се цени и заради структурата на материала. Равен фладер, липса на чворове и кухини, еднаква плътност, както и факта, че това са големи дървета и позволява от тях да се добиват талпи, от които да се правят изделия без снадки. Много лесно се моделира и крайният резултат обикновенно е красив.

Защо пиша горните редове ли ?

Ами защото си дадох сметка, че колкото и махагон да имат Gibson на склад, то едва ли е останало истински такъв за масовият пазар.

Преди 60 години вероятно е нямало кухини, сега ги правят, и мисля, че причината за това не е заради килограмите, а стремежът да се запази, наподоби характерният звук, запазена марка на фирмата, при използването на различни дървесини(махагон).

При Fender(Telecaster Thin Line) пък нещата стоят точно обратното.

През 1968 г. , немският лютиер Roger Rossmeisl , проектира този тип Telecaster с камери, не за да търси акустика, а да олекоти тялото.

И пак е свързано с доставка и налични количества заготовки от характерната пък за Fender дървесина.

Като извод накрая ще спомена, че за мен няма значение от какъв вид дървесина е направена китара, стига тя да е качествена, както и инструментът изработен от нея. Просто, взимаш, свириш, слушаш, избираш.

Сръвнявенето м/у различни инструменти винаги е интересно, и е само полза в трупането на опит и знание

Редактирано от ciriljhonson