Jump to content
Българският форум за музиканти

Колко голям проблем е ако вкл бас в китарен амп


viksps

Recommended Posts

Здравейте,

сдобих се с бас китара - открай време много обичам баса и все се канех, канех ... и ето ...

На път съм да се сдобия с бас комбо - в преговори съм, човека мисли

Междувременно пробвах баса в китарния си усилвател - фендер рокпро 70 вата - звучи добре, поне достатъчно добре за нуждите ми в момента - няма напрежение, звучи си като бас - та се питам - колко голям проблем е да го включвам там, при условие, че не издувам усилвателя и усилвам най-много до 3. Усилвателят е много силен, говорителят му е 12".

Басът е с активни адаптери.

Колко голяма е, според вас, опасността да пробие говорител или нещо друго - съответно да прецакам усилвателя или баса?

Може да е тъп въпрос, ама ... ако мога да си го спестя засега този усилвател за бас би било добре - та затова питам

Благодаря предв за отговорите на този тъп въпрос.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е добре.

Реже.

После някой пик в сигнала, може да ти прецака говорител.

Купи си бас амп.

 

Да пускам по "търлъци" басс в китарна апаратура и аз съм го правил,

но не си заслужава(треперенето да прецакаш ампа), ако ще го ползваш често.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако не е напържен може ,но за репетиции не е достатъчно и усилването не е невъзможно ,но не е желателно и също трябва да намалиш бас от корекциите и ще звучи като китара , не като бас...

Така са ми горели пищялки в колони без кросовер!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди време басиста ни кара 6 месеца по репетиции през китарно кубе 30w и издържа кубето, но сигурно не е хубаво така по принцип.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам, ама с китара в бас амп Хендрикс е убил Клептън и станал боК.

 

Не че е много по темата. Както и да е, звука наистина трябва да е много режещ и трудно ще се възпроизведат ниските честоти както трябва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди време басиста ни кара 6 месеца по репетиции през китарно кубе 30w и издържа кубето, но сигурно не е хубаво така по принцип.

Колега ако свирите без отделени барабани 30 вата транзисторно кубе е малко дори за китара. Лично аз ако свирех с 30 вата кубе на репетиция с китарата ще му видя сметката моментално. Давам за пример при живи барабани в помещението заедно с останалите членове от групата си трябва сила. Един колега беше домъкнал Line 6 75 ватов след някъде около час свирене той смърдеше на бакелит, но не можа да издими. А наще репетиции имат продължителност близо 3, 4 часа

Редактирано от lyu_records
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дълги спорове са водени по темата (става дума за мощността на китарно комбо с китара в него и с живи барабани). Предполагам доста зависи от начина на свирене (тресня/ леко, с динамика), типа звук (чист/ с дисторшън), колко силно лумка барабаниста и т.н. Но с това кубе (Randall V2XM), като съм свирил аз с китарата през него, с повечко дисторшън, повече от половината не съм можел да го усиля на репетиция, без да взема да надминава барабаните. А и не мисля че ни е бил толкова слаборък барабаниста, въпреки че и не е бил от най-шумните също. А па може и нашите разбирания за балансиран звук на репетиция, да са били такива, че барабаните да се чуват малко повечко, не знам. Обаче е факт, че и за баса беше достатъчно кубето. Ама вярно си се товари говорителя и има по-голям риска да изпуши така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Възможно е колега съгласен съм с теб, но на наша репетиция това трудно ще стане. Барабаните ни са с резонансни кожи и барабаниста си свири със стабилна динамика не ги заглушаваме по никакъв начин.

Та за мен си е слабо иначе като се завре бас в китарно кубе, на китарното кубе му се съкращава живота. А по принцип е хубаво да са повече ватовете за да няма тормоз върху техниката.

Редактирано от lyu_records
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря Ви, малко се отплесна темата, ама горе-долу разбрах ... както предполагах си е проблем, макар че явно може, с известен риск за кубето, с евент. малко повече внимание и без напържване.

Май все пак ще го взема този амп - става въпрос за Берингер ултрабас 1200 - 120 вата(някъде четох за този, че не били баш 120 вата, ама звучи по моите разбирания добре) , май ще се съгласи човека и ще станат нещата - даже ми излиза прилично май.

Но е добре все пак да се знае, че при нужда може и през китарен амп(ако звучи), макар и внимателно и леко на риск.

Интересно, при мен, през Фендер Рокпро 70,0 не звучи хич зле - малко по-бистро от нормалното, но иначе си е съвсем като бас китара.

Може би защото говорителя е относ голям и кубето е мощничко. Пусках го пробно през слаби басови кубета(не маркови, макар, че едното беше маршал, ама някакъв съвсем малък и явно скапан) - звучи много много по-зле през тях.

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз малко не разбрах как е проблем, ама нейсе!

Много басисти ползват и китарна апаратура, за оцветяване на звука и то на концерти, демек на пълна мощност.

Пример Дъг Пиник от King's X.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стенли Кларк също и то с евтино китарно комбо (Create).

 

И на мен не ми стана ясно как точно ще го прецакаш. Аз доста съм свирил и в двата си лампови АМР-а с басове, включително активни, и освен че се чува по-смотано и разбира се за репетиция са немислим вараиант - абсолютно нищо им няма!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.