viksps Публикувано Април 23, 2012 Share Публикувано Април 23, 2012 Здравейте, сдобих се с бас китара - открай време много обичам баса и все се канех, канех ... и ето ... На път съм да се сдобия с бас комбо - в преговори съм, човека мисли Междувременно пробвах баса в китарния си усилвател - фендер рокпро 70 вата - звучи добре, поне достатъчно добре за нуждите ми в момента - няма напрежение, звучи си като бас - та се питам - колко голям проблем е да го включвам там, при условие, че не издувам усилвателя и усилвам най-много до 3. Усилвателят е много силен, говорителят му е 12". Басът е с активни адаптери. Колко голяма е, според вас, опасността да пробие говорител или нещо друго - съответно да прецакам усилвателя или баса? Може да е тъп въпрос, ама ... ако мога да си го спестя засега този усилвател за бас би било добре - та затова питам Благодаря предв за отговорите на този тъп въпрос. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TONY Отговорено Април 23, 2012 Share Отговорено Април 23, 2012 Не е добре. Реже. После някой пик в сигнала, може да ти прецака говорител. Купи си бас амп. Да пускам по "търлъци" басс в китарна апаратура и аз съм го правил, но не си заслужава(треперенето да прецакаш ампа), ако ще го ползваш често. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyu_records Отговорено Април 23, 2012 Share Отговорено Април 23, 2012 ^ Колегата @TONY е напълно прав! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rockfire Отговорено Април 23, 2012 Share Отговорено Април 23, 2012 Ако не е напържен може ,но за репетиции не е достатъчно и усилването не е невъзможно ,но не е желателно и също трябва да намалиш бас от корекциите и ще звучи като китара , не като бас... Така са ми горели пищялки в колони без кросовер! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Mairomaster Отговорено Април 23, 2012 Share Отговорено Април 23, 2012 Преди време басиста ни кара 6 месеца по репетиции през китарно кубе 30w и издържа кубето, но сигурно не е хубаво така по принцип. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Yo The Real Отговорено Април 23, 2012 Share Отговорено Април 23, 2012 Не знам, ама с китара в бас амп Хендрикс е убил Клептън и станал боК. Не че е много по темата. Както и да е, звука наистина трябва да е много режещ и трудно ще се възпроизведат ниските честоти както трябва. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyu_records Отговорено Април 23, 2012 Share Отговорено Април 23, 2012 (Редактирано) Преди време басиста ни кара 6 месеца по репетиции през китарно кубе 30w и издържа кубето, но сигурно не е хубаво така по принцип. Колега ако свирите без отделени барабани 30 вата транзисторно кубе е малко дори за китара. Лично аз ако свирех с 30 вата кубе на репетиция с китарата ще му видя сметката моментално. Давам за пример при живи барабани в помещението заедно с останалите членове от групата си трябва сила. Един колега беше домъкнал Line 6 75 ватов след някъде около час свирене той смърдеше на бакелит, но не можа да издими. А наще репетиции имат продължителност близо 3, 4 часа Редактирано Април 23, 2012 от lyu_records Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Mairomaster Отговорено Април 23, 2012 Share Отговорено Април 23, 2012 Дълги спорове са водени по темата (става дума за мощността на китарно комбо с китара в него и с живи барабани). Предполагам доста зависи от начина на свирене (тресня/ леко, с динамика), типа звук (чист/ с дисторшън), колко силно лумка барабаниста и т.н. Но с това кубе (Randall V2XM), като съм свирил аз с китарата през него, с повечко дисторшън, повече от половината не съм можел да го усиля на репетиция, без да взема да надминава барабаните. А и не мисля че ни е бил толкова слаборък барабаниста, въпреки че и не е бил от най-шумните също. А па може и нашите разбирания за балансиран звук на репетиция, да са били такива, че барабаните да се чуват малко повечко, не знам. Обаче е факт, че и за баса беше достатъчно кубето. Ама вярно си се товари говорителя и има по-голям риска да изпуши така. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyu_records Отговорено Април 23, 2012 Share Отговорено Април 23, 2012 (Редактирано) ^ Възможно е колега съгласен съм с теб, но на наша репетиция това трудно ще стане. Барабаните ни са с резонансни кожи и барабаниста си свири със стабилна динамика не ги заглушаваме по никакъв начин. Та за мен си е слабо иначе като се завре бас в китарно кубе, на китарното кубе му се съкращава живота. А по принцип е хубаво да са повече ватовете за да няма тормоз върху техниката. Редактирано Април 23, 2012 от lyu_records Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
viksps Отговорено Април 24, 2012 Автор Share Отговорено Април 24, 2012 Благодаря Ви, малко се отплесна темата, ама горе-долу разбрах ... както предполагах си е проблем, макар че явно може, с известен риск за кубето, с евент. малко повече внимание и без напържване. Май все пак ще го взема този амп - става въпрос за Берингер ултрабас 1200 - 120 вата(някъде четох за този, че не били баш 120 вата, ама звучи по моите разбирания добре) , май ще се съгласи човека и ще станат нещата - даже ми излиза прилично май. Но е добре все пак да се знае, че при нужда може и през китарен амп(ако звучи), макар и внимателно и леко на риск. Интересно, при мен, през Фендер Рокпро 70,0 не звучи хич зле - малко по-бистро от нормалното, но иначе си е съвсем като бас китара. Може би защото говорителя е относ голям и кубето е мощничко. Пусках го пробно през слаби басови кубета(не маркови, макар, че едното беше маршал, ама някакъв съвсем малък и явно скапан) - звучи много много по-зле през тях. Поздрави! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Kalmar Отговорено Април 24, 2012 Share Отговорено Април 24, 2012 Аз малко не разбрах как е проблем, ама нейсе! Много басисти ползват и китарна апаратура, за оцветяване на звука и то на концерти, демек на пълна мощност. Пример Дъг Пиник от King's X. 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Hillbilly Отговорено Април 24, 2012 Share Отговорено Април 24, 2012 Друг пример - чичко Леми от Мотърхед,ама той не свири с "кубета".. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Април 24, 2012 Share Отговорено Април 24, 2012 Стенли Кларк също и то с евтино китарно комбо (Create). И на мен не ми стана ясно как точно ще го прецакаш. Аз доста съм свирил и в двата си лампови АМР-а с басове, включително активни, и освен че се чува по-смотано и разбира се за репетиция са немислим вараиант - абсолютно нищо им няма! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kamenscr Отговорено Април 24, 2012 Share Отговорено Април 24, 2012 Още един пример- Клиф Бъртън от Металика. Използвал е уа педал за китара. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Mairomaster Отговорено Април 24, 2012 Share Отговорено Април 24, 2012 Това пък какво общо има? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts