blr Отговорено Април 8, 2012 Share Отговорено Април 8, 2012 (Редактирано) Аз по-скоро не бих им препоръчал да пробват. Ще трябва да носят инструмента на лютиер, а ако решат да пилят нъта сами, има голяма вероятност да го повредят и... пак при лютиер. С други думи, неприятности. По-чисто и безпроблемно решение е да се закупи 5-струнен инструмент. Според мен, с комплект 50-110 няма никакъв проблем да се свири в D без доработки по инструмента. Всичко по-ниско вече си изисква 5-струнен бас. Редактирано Април 8, 2012 от blr Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rudibass Отговорено Април 8, 2012 Автор Share Отговорено Април 8, 2012 Съгласих се... 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MDB-1 Отговорено Април 8, 2012 Share Отговорено Април 8, 2012 Както се казва ,от спора се ражда истината!Има едно недоразумение което ми се иска да се изясни,защото явно говорим за различни неща.За мен да свириш в по-нисък строй и да свириш в дроп(независимо какъв) са две много различни неща!при стандартен 5 струнен бас с нормална настроика си,ми,ла,ре,сол , ако се ,,смъкне,, си-то с един тон ,то 5-та струна ще стане ла т.е. като ла на 3-та, или ако си на дроп Си на 4-струнен бас за мен това не означава че е си,ми,ре,ла ами си,фа#,си,ми(в този строи свиря аз).Проблема идва от там че комплекта струни трябва да е с тънки отдоло и по дебела 5 струна,комплекти който повечето фирми не предлагат.При повечето стандартни комплекти когато се сложат струните 5-та струна не отговаря на килограмите на опън на останалите ,от което тя е видимо по отпусната и не звучи,от там идва за мен целия проблем,и 5-струнен бас не решава проблема,в момента съм скомплект 60,80,100,130 и смених 130,с 135-ца, на дроп Си и съм о.к. Вчера ми идва на гости един приятел с Ibanez EDB 555, и просто не .звучи и това е,аз имах Ibanez sr 505,и пробема си е същия отпусната и незвучаща 5-та струна!За мен дали е 4 или 5 срунен бас не е от значение ,въпрос на личен избор,важното е правилния размер струни,проблема с пиленето на нъта си остава ако е. 4 струнен ,но ако се пипа внимателно не е болка за умиране! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Април 8, 2012 Share Отговорено Април 8, 2012 (Редактирано) Да, трябва да се прави разлика между по-нисък строй, запазващ тоновото съотношение между струните и т.нар. алтернативни строеве. И в двата случая трябва да се търси напрежение на опън в разумни граници и без големи разлики между струните. Що се отнася до пиленето на нъта, съгласен съм, че не е кой знае колко трудна работа, но само ако се разполага с подходящите инструменти, т.е. пили с точни размери и подходящи луфт-пластини. За съжаление, такива не се продават по магазините у нас и са доста скъпи. Вярно е също, че човек с опит и умения би се справил и с инструменти от железарията, но ако се прави за първи път с подръчни инструменти, най-вероятно, резултатът ще е нът за смяна. Редактирано Април 8, 2012 от blr Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
golfabitch Отговорено Април 8, 2012 Share Отговорено Април 8, 2012 Нът-а не може ли да се изпили със струна? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Април 8, 2012 Share Отговорено Април 8, 2012 (Редактирано) Трудна работа. Вероятно е възможно да се постигне нещо при китарните струни, но при басовите, особено по-дебелите, навивките са прекалено дебели и струната няма почти никакво абразивно действие. Ако се изпили нещо, то ще е грубо и има опасност да отчупиш парче от ръба на слота ако натискаш много..Също така, препоръчително е при пиленето, то да се прави под ъгъл, сходен с този, под който струната се "спуска" към ключа. Това със струна трудно ще стане. Предполагам би могло да се опита при по-мек нът. Ще отнеме часове и резултатът ще е под въпрос. Не забравяй и луфт-пластините. Без тях е много лесно да си изпилиш слотовете прекалено дълбоко, т.е. да унищожиш нъта. Както вече написах, човек който го е правил десетки/стотици пъти преди, няма да има особен проблем. Не така стоят нещата с хора, които не са го правили преди. Редактирано Април 8, 2012 от blr Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fats Отговорено Април 8, 2012 Share Отговорено Април 8, 2012 Пиленето на нъта не е кой знае какъв проблем. Една "часовникарска" пиличка струва около два лева, освен това се разширява само на ширина, за по-дебелата струна. За улеснение върху фингърборда с хартиена лепенка се залепва пластина дебела толкова, колкото трябва да е висока струната. Пили се до нея. Това може да е някаква пластмаса или най-обикновен картон. А за да не звучат струните като канапи се купува комплект A E B F#. Те са направени специално за 4-струнен бас и притесненията за деформация на грифа са безпочвени. И дайте да се разберем, така нареченото дропване не може да се прави до безкрайност. И не е важно колко са "отпуснали" китаристите. Важно е да свирите в една тоналност. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MaPuHcKu Отговорено Април 8, 2012 Share Отговорено Април 8, 2012 Също така, ако правилно разбирам какво се има предвид под "луфт-пластини" - не са чак толкова трудни за откриване и не са чак толкова скъпи. Аз си купих от Mr. Bricolage. От 0.05 мм до 1 мм със стъпка 0.05. За сетъп на бас е достатъчно. Със сигурност не са стрували сериозна сума, защото помня, че ги взех ей така, между другото, като някаква дреболия. Говоря за нещо, подобно на това, не точно същото: Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Април 9, 2012 Share Отговорено Април 9, 2012 Да, точно това имах предвид, лютиерските са с малко по-други размери, но и тези вършат работа. Къде в Бриколаж ги откри, при авточастите ли? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MaPuHcKu Отговорено Април 9, 2012 Share Отговорено Април 9, 2012 Хм, в Бриколаж има авточасти? Тия мисля че бяха при всички останали инструменти - там, където са отвертките и разните гаечни ключове. Не си спомням точно, беше преди повече от година. Моите не са точно като показаните, просто такава снимка намерих. Имат повече пластини, започват от 0.05 мм и вървят през 0.05 до 1 мм. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Април 9, 2012 Share Отговорено Април 9, 2012 Имах предвид автоинструментите и другите авто-джаджи. Мерси за инфото Марински, извинявам се за оспамването на темата. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts