Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Мда, но пък има доста.

Аз общо взето слушам по-алтернативска музика и там са ми направили по-силно впечатление няколко души:

Александър Наков - специално с Better Place Navy и Bad Habit има страхотни рифове и идеи. Ако някой ден Another Funk на Bad Habit се запише в студио не бих я извадил от плейъра си.

Иво Пешев, който свиреше в 25% РР (сега има друга група ама тя ще се разбере когато те решат) - изключително семпло свирене, но винаги точно на място. Даже напоседък забелязвам, че почти е спрял да ползва каквито и да е ефекти и дист

Разбира се Петър... абе Дон Пепиньо бе, неговите солови записи просто режат главата от кръста.

Асен от Hyperqube - много нестандартно мислене и доста сложни композиции. Дано скоро се намери озвучител в България, който се справя адекватно със звук с толкова ефекти, защото просто си струва.

На първо четене тези. Сигурно и друг път съм ги споменавал и сигурно съм изпуснал доста.

Отговорено

Гледах сигнал на живо. Китариста им Александър Мариновски наистина ме впечатли до голяма степен. Свиреше всякакви работи - сола, дабал хендове. На паузите вкарваше и много готини импровизации. Абе много ни изкефи като цяло.

Отговорено

Има един музикант, които май така и така си остана единствен по рода си в България - Ники Иванов - ОМ. И макар че се изявява по често като пианист , винаги ми е харесвало когато хване акустичната...

Отговорено

А забравих да добавя Жоро от Сепуко 6 и Кълн, много добро свирене и много добро ухо. Помня веднъж в клуба в Сливен, в който повечето други групи звучат ужасТно, с един процесор Диджитек директно в централното беше направил супер звук.

• 10 months later...
Отговорено

Без да се заяждам, обаче темата започна силно да ме дразни. Това, което ме ядосва е, че по принцип музиката не е мерене на *****. А тук отново така се получава - кой бил гений, кой бил чудо, кой бил не знам какъв си. Това е толкова дразнещо, колкото и твърдението, че у нас няма достатъчно добри китаристи.

off topic: Имам пълното убеждение, че у нас се дава шанс на хора с връзки, може да има и изключения, но е така. Пример за това са измислените китарни фестивали, където редовно наградите се дават на свои хора и наистина няма никакво значение колко труд полагаш! Ако решат да се заядат и да се направят на важни - дори пръстите ти кръв да пуснат от свирене, няма да помогне. Това е и нещото, което винаги ме е отблъсквало в музикантските среди - че много се правят на "голямата работа" - това личи в сценичното поведение, в свиренето, в отношението към човека отсреща и т.н. Особено важи за класическите музиканти, въпреки че и аз спадам към тях донякъде. Докато ел.китаристите имат шансове за изяви по клубове и други сцени с групи, с класическите китаристи нещата стоят по-различно. Както казах - тук играят много голяма роля връзките. Без тях си загубен. Не се подава ръка на всички, които заслужават да получат признание, да достигнат сцена, изяви и т.н. и евентуално един ден да си вадят хляба с това. И аз уча класическа музика. Не знам обаче в бъдеще какво ще правя - въпреки че полагам усилия, не знам какъв смисъл има от това. Скоро ще завърша, нямам връзки, никой не ти подава ръка, а само пълня гушата на учебното заведение, в което уча (поне образованието да ме удовлетворяваше). А тези с връзките отдавна са намерили пътя. Останалите ще затъват дълбоко в тинята. Така по този начин много музиканти загубват желание да творят, да учат, да се развиват (влече те, обаче когато цял живот се сблъскваш с несправедливостта, започваш да губиш желание). И така има толкова много музиканти, които работят като най-обикновени работници. Не е виновна само държавата - виновни са хората и тяхната лошотия и егоизъм. Съжалявам за offtopic-a, но исках да изкажа мнението си за положението на китаристите (и не само) у нас.

Отговорено (Редактирано)

ZEDRUX, :godbless:

Най-добрия пост от дълги времена...

Желая ти сила и вяра...тук нещата НИКОГА няма да се променят!!!

Само голям катаклизъм би променил за винаги мирогледа и себеосъзнаването на нашата нация.

Редактирано от Black Bird
Отговорено

^ към постовете на Берко и Бейби Томас -

колкото гледам и слушам, Александър за мен е най-добрият, като китарист и музикант, погледнато в цялост.

Ако нивото на Сигнал е да кажем ----, то Сашо го вдига двойно.

Мисля, че няма много китаристи, които да го правят (освен, ако нарочно не отидат

в някоя група с тази цел, което е безсмислено, разбира се)

За мен той е българският еквивалент на Гери Мур.( без това да е някаква негова амбиция,

просто аз така чувствам неговото свирене)

един голям :o

• 1 month later...
Отговорено
Миро Иванов от Сафо...не толкова заради нещата на Сафо...няма да ми писне да го пускам тоя линк :icon_shithappens:

http://profile.myspace.com/index.cfm?fusea...endid=227510011

има разбира се и други готини китарджий,но Миро ми е фаворит,свири модерно и идейно!

Може би не е масово известно, пък не е чак толкова важно де, но Миро бе китарист на една доста весела банда от Шумен (DVX) преди доста годинки вече... Певеца им, Станчо пък проби в БГ чартовете преди десетина годинки с някакъв поп проект( мисля се казваше Станиоли), не помня подробности вече...

"Бира, Секс и Ди Ви Екс" :mellow:

• 8 years later...
Отговорено

Покрай темата за Бисер Рачев, се сетих да прегледам, какви съм ги писал преди години за любимите ни

български китаристи. В тази последно е писано 2009-та, минали са десетина година.

Имаше и още една тема, за личните ни топ 10. Ама не я открих.

Както и да е. Сега повече гледам да имам не топ 5, 10 , а кои са тези, които най-много ме инспирират.

Overall

Петър Гюзелев

За мен той е голямата инспирация, китарист на най-добрата българска рок група ( според мен)

( останалите 3-ма щурци, също са страхотни). Ако може да говорим за български Джими Хенрикс, това е Пеци.

Сори, Личо Стоунса, може да си има своето място, но Пеци е Китаристът!

Александър Мариновски.

Каквото съм написал преди 9 години, няколко поста по напред, продължавам да го мисля.

Китаристи, групари, метъл, бенд лидери -

Драгомир Драганов

Епизод, Еталон, Българи, ДВД, соло артист.

Константин Джамбазов , Варна

Хадес, Одесос, Тотал, Джекил н Хайд, Аметист, Фобос, солови проекти

Александър Динев, по известен като Сашко от Тротил.

соло китара

Тези са ми като голямо вдъхновение и примери.

Иначе в всекидневното общуване, (почти) всеки от писалите тук и тези, които познавам, или се срещаме,

също ме инспирирате и те така.

Имаме много китаристи, които са много добри и отлични.

Няма как да спомена всички.

Преди няколко години попаднах на интрументалите на Джими Собара.

Определено трябва да го спомена.

Отговорено (Редактирано)

И дума да не става за сравняване и съревнование. Смятам, че споделяме тук наши родни любими китаристи. Имам си един любим тук варненски - Александър Петков -  Сашо Кучето. Той си пада джазмен. Много красиво свири.... Абе легенда е!

Редактирано от DaftFunk