Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Всъщност, ми се наложи да си почина 10 дни пръстите ми се обелиха 3 4 пъти :). И в чера с много много голямо учудване установих, че всичко ми е буквално 5 пъти по лесно

• Отговори 91
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

това е предимството на почивката - нещата улягат :)

Беленето е нормално също, мазолите като ги оставиш и започват да падат горните слоеве кожа. Това, което боли са нервните окончания на пръстите. Но при системно свирене, тези окончания намаляват своята чувствителност и втвърдените мазоли подпомагат това намаляване.

Честно да ти кажа, дори леко завиждам за този ентусиазъм - и аз бях така първите 3-4 години. В последствие колкото повече напредваш, толкова по-бавен става напредъка, защото сложността на материала е по-висока.

Свиренето е голямо удоволствие и музиката е невероятен отдушник. Успех

Отговорено

В интерес на истината болката никога не ме е притеснявала.

Друго нещо което ме интересува е как да си раздвижа безименният пръст и кутрето. По на горе споменах, че едно от първите неща който установих е колко неадекватно се държи безименният пръст и наблегнах на упражнения изровени от нета. Успях до някъде да му дам правилна координация да ходи там където искам, но . . .

Малък тест:

ако барабаниш нещо бързичко по масата с показалеца и средния пръст можеш да го направиш изключително бързо, но ако се опитам да го направя с кутрето и безименният пръст максималната скорост е на половина, на мен ми е ясно че от гледна точка на моята възраст няма да постигна умопомрачаваща скорост защото от тук на татък ме чакат артрити тендовагинити и всякакви ити :))) не съм на 20 за съжаление, но все пак не може да няма упражнения, който да дадат по добра координация и скорост и на тези два пръста.

Отговорено (Редактирано)

Предполагам, говориш за лявата ръка. Ще кажа баналното "всяко нещо с времето си". Упражнявай сложни пръстовки и акорди и свири скали. Има упражнения за разтягане по грифа, можеш да ги намериш в интернет. Ще дойде момента, в който няма да се замисляш за тези неща. За да постигнеш максимално гледай дланта ти да е успоредна на грифа и да не провисваш ръката на палеца. Това в някои аспекти е свързано с класическата постановка на ръцете, но е добра отправна точка, докато намериш своето удобно положение. Поне е сигурно, че няма да си създадеш лоши навици, които трудно се изкореняват.

Също така можеш да сменяш пръстовките на акордите. Свири Ми-мажор, Сол-мажор, Ре-мажор и Ла-минор/мажор с 2-ри, 3-ти и 4-ти пръст (т.е. без показалеца) на първа позиция. Така безименния и кутрето ще свикнат да са по-активни с времето.

Не те съветвам да правиш упражнения само за едната ръка. Всички упражнения прави на китарата (не на сухо) и гледай да постигнеш синхрон между двете ръце. Когато синхронът го има, скоростта идва доста по-лесно.

Редактирано от gueorgues
Отговорено

Може би... ;)

Живо му завидях на тоя. . . някъде бях чел не знам до колко е вярно, че някой от движенията на лявата и дясната ръка включително и пръстите се контролират от една и съща част на мозъка. . . и поради тази причина е трудно и изисква време за постигане на синхрон и усъвършенстване да правиш с двете ръце различни неща по едно и също време.

Отговорено

Искам да добавя нещо за физическата сила.

На самите пръсти няма мускули, така че няма лесно да станат здрави и едри с тренировки. Мускулите, които движат пръстите са в предмишницата и оттам сухожилия стигат до отделните фаланги.

Чисто силовите физически упражнения намаляват способността за прецизни движения и координаия, като обаче имам предвид сериозни силови тренировки, а не просто да стискаш гума от време на време или да правиш три серии набирания два пъти седмично.

Отговорено

Аз за това въртя powerball :music336: и не само де. Щото и на комп нали бачкам пък то т'ва топче е много яко. Така е като бачка човек и в събота. :hysterical:

Иначе по темата малко. Та има много добри китаристи които не свирят по четирипръстната система. Просто всеки има различна ръка, като физика и големина и т.н. Тъй че всеки според възможностите си. Естествено трябва да се тренира, но като прецени човек че е стигна предела на възможностите си трябва да се адаптира. И най-вече трябва да сме оптимисти. Отивам да пия кафе че иначе ще пиша още :girl_cray2:

Отговорено

Та така . . .

Наумил съм си след всичко казано до тук да са пробвам ето с това:

Gary Moore - The Loner

Ако някой може да извади едни нотички съм готов да извадя една безкрайна каса бира :) . . аз не можах да изровя.

Отговорено (Редактирано)

Здрасти!

Прегледах (набързо) видеата, които си качил! На първо място - готино свирене и стил, към който си се насочил!

Трудно ми е да диагностицирам само по видео, но видях някои неща, които ми направиха впечатление (макар и да не са точно по проблема с пръстите, а генерално относно техника). Та:

Не знам дали това е нормалната поза на тялото ти (ако е така - извинявай), но ми се струва, че постоянно имаш леко вдигнати рамене, особено това на дясната ръка (нарочно ще описвам раменете не само с ляво и дясно, за да няма объркване с факта, че на видеото си с лице към мен).

Понякога като правиш повдигане (bend) повдигаш рамото на лявата ръка. Излишно е и не носи никаква полза на свиренето, а за сметка на това добавя за напреженето по цялата верига пръсти - рамо - гръб.

Когато правиш вибрато (vibrato) и повдигане често движиш предмишницата (часта на ръката между китката и лакъта), все едно даваш сила от там. Това отново не помага грам за свиренето (тук искам да вметна, че ако има техника, която използва предмишницата за добавяне на сила и контрол при повдигане и вибрато - то аз не съм запознат с нея).

Отново при повдигане (bend) ми се струва, че понякога прилагаш сила в предмишницата и китката (подсъзнателно си мислиш, че това ще даде повече сила при повдигането), а ефекта е, че "повдигаш" цялата китара. В крайна сметка това не помага на тонът (или поне аз не използвам такава техника), а само добавя напрежение по веригата пръсти - рамо - гръб.

Колкото и да ти звучи странно, имам чувството, че проблемите са по-скоро с това да се отпуснеш максимално докато свириш. И аз съм имал същият проблем и единственото решение е съзнателно мислене в тази посока. Много помага ако се упражняваш срещу огледало и се наблюдаваш постоянно дали има излишни движения или такива, които подлагат някоя част на тялото под напрежение. В момента, в който успееш да се отпуснеш напълно, техниката ти ще се подобри драстично.

Също така, прочетох в едно от мненията ти, че упражняваш арпежи в темпо 180-200. Според мен, на този етап за теб е по-важно да направиш няколко крачки назад, за да може да "скочиш" после напред. А именно - упражнявай бавни и лесни неща, но опитвайки се да се освободиш от напрежението по тялото. Не търси бързото и технично свирене, засега. Ако оправиш основите на къщата - после ще можеш да надстрояваш каквото и колкото те кефи :)

Поздрави,

Пешо

П.П. Уточнение - всичко написано в този пост е мое ЛИЧНО мнение и не задължавам никой да се съобразява с него, както и да го приема за абсолютна истина. Също така няма да участвам в спорове и заяжданки относно мнението ми и/или правописа ми. Благодаря предварително!

П.П.П. Второ уточнение с цел да предотвратя пускането на линкове и излишните спорове - повдигането на раменете, цялата китара и/или други подобни движения понякога се правят с цел да се изглежда артистично на сцена. Това е различно от проблем с техниката и не би трябвало да се асоциират напълно. Ако всички тези движения са съзнатени и целенасочени - тогава всичко е наред. Има доста известни музиканти, които с цел артистичност свирят с "кофти" техника и в даден момент имат ядове с болки и т.н. А някой пък нямат такива ядове никога.

Редактирано от kitaratapesho
Отговорено

Спокойно,пръстите стават на камък от много свирене,по-скоро не се претоварвай,както ти казаха,защото се получават тендовагенит (разтегнато сухожилие)и подобни гадости ,мен още си ме мъчи на дясната ръка и няма лечение.

А за 2 години свирене си дръпнал доста напред,само да не се възгордееш :cheers2:

Отговорено

kitaratapesho,

искам да ти благодаря и за отделеното време и за безценните съвети.

Относно вдигнатите раменете и напрежението в ръцете никога нямаше да се сетя, безценен съвет. Ще направя всичко възможно да се отпусна максимално и ще споделя как се развиват нещата, надявам се с някое по успешно видео.

Последните дни се опитвам да свиря с палец зад грифа (пак по съвет от хора които отделиха време на този пост), а не да виси като мъртвец над 6 и 5 та струна и доста от нещата се получават по добре,

още веднъж благодаря

Отговорено

Спокойно,пръстите стават на камък от много свирене,по-скоро не се претоварвай,както ти казаха,защото се получават тендовагенит (разтегнато сухожилие)и подобни гадости ,мен още си ме мъчи на дясната ръка и няма лечение.

А за 2 години свирене си дръпнал доста напред,само да не се възгордееш :cheers2:

Понеже се убедих, как нещата се подобряват,... с мноо мъка съм си обещал че ще намаля свиренето до 4 часа наден + 1 ден почивка : ). Възгордях се но от позицията че съм постигнал нещичко, и веднага ще заменя тази думичка с амбициран за нещичко малко по добро сръпчица на пред. .

Отговорено

kitaratapesho,

искам да ти благодаря и за отделеното време и за безценните съвети.

Относно вдигнатите раменете и напрежението в ръцете никога нямаше да се сетя, безценен съвет. Ще направя всичко възможно да се отпусна максимално и ще споделя как се развиват нещата, надявам се с някое по успешно видео.

Последните дни се опитвам да свиря с палец зад грифа (пак по съвет от хора които отделиха време на този пост), а не да виси като мъртвец над 6 и 5 та струна и доста от нещата се получават по добре,

още веднъж благодаря

Постановките за класическа китара не ти вършат много работа като си с голяма ръка,ако се загледаш Хендрикс и Ричито използват палеца за 6-та струна..я за домашно изкарай "Бърн" G на шеста е с палец.