Jump to content
Българският форум за музиканти

Китара постановка на лява ръка, имам нужда от съвет


V.Vichev

Recommended Posts

Здравейте, последните месеци се наблюдавам че злоупотребявам с посвирването в следствие на което върховете на пръстите ми станаха буквално квадратни и получих нежелан ефект. . .

изтървам неволно струни, както и докосвам неволно неправили такива.

 

Къде греша?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 91
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Дай си малко почивка, де. Аз лично един ден в седмицата не свиря - да си починат пръстите и да ми улегне всичко в главата. Това го прочетох в един учебник на Ал Ди Меола, ако не се лъжа. Както и да е, важното е, че работи. Гледай да не си претоварваш ръцете, защото може да си докараш много неприятни медицински проблеми, които отнемат адски много време, за да се излекуват. По - добре да си даваш почивка някой и друг ден, отколкото да ти забранят да свириш няколко месеца, нали така :)

Успехи и умната!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съвета, ще пробвам утре да не свиря :) миналата седмица сложих слушалките в петък вечерта и до 12.00 на обяд в събота не можах да се спра :) . . .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Възможно е струните, на които свириш да не са подходящи за твоите пръсти. Пробвай да сложиш комплект с по-нисък tension/gauge и виж дали има разлика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди и аз да почна да давам съвети нека попитам нещо, което ти пропусна да ни съобщиш.

- от колко време се занимаваш с китарата и на колко години си

- какво е самата китара, електрическа или акустична

- и не на последно място, какво свириш

В отговора на тия малки въпроси може би се крият и причините за сегашния ти проблем. А междувременно бих ти препоръчал след усилено свирене да потопиш пръстите си в съд със студена вода за няколко минути и след добро подсушаване да ги мажеш с някакъв крем. Не е зле да си купиш едно просто устройство за развиване силата на пръстите, продават се в някои музикални магазини. Същата работа върши и стискането на малка гумена топка или ринг. Грижата за ръцете не е проста работа и с твоето прекалено усърдие може да си докараш някоя сериозна беля. По-кротко, свиренето няма да ти избяга.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм сигурен, че развиването на предмишницата с гумена топка ще помогне, по какъвто и да било начин за свиренето. Не, че е нещо лошо, просто няма да помогне с нищо. Всъщност, по време на самото свирене, не се изисква почти никаква сила, а целта е да си максимално отпуснат. Мазането с крем е хубаво, за да се възстановят малко възгланичките на пръстите, но не знам, дали няма да почнат да те болят от струните (както, когато си начинаещ, и кожата е съвсем мека отдолу).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо искам да ви благодаря за съветите и за отделеното време.

 

Относно възрастта аз съм на 38 години, преди две години с голямо желение се хванах да свиря на китара, ще ви изпратя снимка китарата. Тя българска седял съм и съм я оглеждал не смея да я разглобя без лютиер защото не разбирам. Не намерих никаква сигнатура, която да каже марка модел производител.

 

За последните 2 години не е имало ден в който да не посвиря, като минимума винаги е бил около час, китарата си стои до мен и за почивка от основната ми работа, която го позволява си я грабвам и раздрънквам нещо, като започвам нещичко, което ми е по лесно (ритъм) основни акорди и в последствие се опитвам да направя някоя песничка с по сложни преходи на акорди към по вискоките прагчета, който много ме морят. Имам малко музикална култура опитвам се да извадя максимално чист тон и не бързам за никъде бавно и упорото повтарям едно и също нещо,

 

Проблемите с пръстите се родиха края на последната година, когато реших, че ще се хвърлям на сола, (естественно, като малките деца се хвърлих на големи мръвки но след два месеца разбрах, че това няма да ми се случи с техниката която имам). Струните са 9 ки не съм чел никъде защо и как е по добре просто тези на мен ми звучат по добре. А и тайно се надявах че се дърпат по лесно уви излъгъл съм се. Последно се улавям най често въртя Bb стил BBK бавничко си ходя по пентатонк скила и и от време на време изследвам за нещо ново. Ще се престраша един ден да ви пусна cover ама . . . малко да набера смелост.

 

Относно пръстите и тяхната сила:

Първото, което забелязах е колко неадекватно се държи безименният пръст и седнах порових за упражнения мисля че имам напредък, почти не изтървам ден в който да не разсвиря с арпежи по метроном бавничко стигам до около 180 - 200bps. В добрите ми дни.

 

Второто беше, че физически недостатък макар и ръката ми да е голяма, което ми е плюс . . . кутрето ми достига едва до средата на втората фаланга на безименният пръст, и малко претупвам рифовете

 

Относно сила на ръката имам един гумен геврек, който стискам в свободното време но гледам да не злоупотребявам, че това е като дъвката няма пускане.

 

Походвам малко на фитнес но крайно не серйозно, има дни в които физическия недостатък на сила се усеща.

 

относно Пръстите са на камък мога да кова пирони с тях, не се улових преди около 3 4 месеца че всъщност винаги свиря само и единственно с върха на пръстите от тогава на сам се опитвам на места които съответното парче позволява да притискъм струните с възглавничката на първата фаланга, нядявам се ме разбирате и надявам се не греша, а и установих че така пръстите болят по малко

 

Ето я и китарката:

 

guitar.jpg

 

подарък ми е до колкото ми позволяват знанията съм я почистил и се опитвам да я държа в добро състояние, събрал съм и някой друга стотинка защото си има нужда от лютиер, купил съм си прагчета, обащали са ми да се докопам до един авто айрограв имам идей за пребоядисването, както и консултация, кое как трябва да се направи и така,

 

 

 

Сори за дългия пост

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ох то се е видяло че ще трябва да се изложа. с голям страх го качвам, но то е за да покажа колко мога и какво. ма последно като си го пуснах няколко пъти установих какво не мога и колко много не мога.

 

та ето до тук съм я докарал:

 

 

сори, че посегнах с неграмотните си ръчици върху туй яко пЪрче.

научил съм пъвата част от солото (що годе като за мене си) останалото са ини уйдурми дете съм си ги съчинявал.

Редактирано от V.Vichev
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето ви още едно посегателство,плахо но от сърце.

 

 

Ще съм благодарен ако някой удари едно рамо с идея на база показаните оскъдни умения, какво е добре да се опитам да разучавам и свиря.

Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам защо го качваш със страх, но на мен Still Got The Blues ми хареса изключително много. Импровизацията и ритъма ти са на много добро ниво, така че не се страхувай да пускаш неща. Смятам че дори ще се впише доста добре в раздел Кавъри, където и без това е до голяма степен "metal only".

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за топлите думи, със страх защото си чувам грешките, а огромната липса на техника . . някак си не ми вдъхва увереност да се впиша. Но съм си заделил малко парички и след септември ще походя 2 месеца на уроци, с надеждата да затъркам грешки, които съм заучил и да небера малко парчета, който ще ми паснат на уменията, защото в момента искам да изсвиря абсолютно всичко : )))

 

още веднъж благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, според мен е добре да изучаваш по основните неща като скали,акоди,арпежи,флажолети,

вибрато,бендове(изтегляния на струна),слайд,хамер-он,пулл-офф,заглушаване и т.н.

Като репертоар добре си се насочил към Б.Б.Кинг,Сатриани.Свири песните които отговарят на твойте

възможности.Загрявай добре преди да свириш сериозно.Практикувай всеки ден доколкото ти позволяват

времето,настроението и възможностите , като е по-добре 1 час съсредоточено свирене т.е. без грешки

и със емоционален заряд отколкото 3-5-10 часа механично,грешно и прибързано.И се записвай от време

на време.Така ще се чуеш доколко напредваш,къде грешиш и дали звучиш емоционално.

Ето тези песни са добри като за начало.Забележи че най-ярко и музикално(естетично) впечатление

правят бендовете и вибратото със лява ръка като най-добрите(ББ Кинг,Клептън,Сантана и др.)

са ги развили до съвършенство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Искам още веднъж да благодаря на всички за отделеното време и за прекрасните съвети, които получих. Малко се по загубих две седмици и се надявам че съм си починал повече от достатъчно от свиренето.

 

ще посвиря месец ис е надявам да мога да кача нещо с което да покажа напредък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей. Поздравления за ентусиазма, чудесно е такова голямо желание.

Щом свириш само с върховете на пръстите - свириш изключително правилно, точно така и трябва.

Нормално е да се появат мазоли и кожата ти да загрубее, с времето ще станат по безчуствени и ще болят по-малко.

Що се отнася до болката, след толкова часове свирене, повярвай ми и Джо Сатриани ще го болят пръстите.

Не препоръчвам упражнения с гуми и всякакви други такива, които са за сила - това са упражнения за пианисти. В китарата не тярбва сила. Развитата мускулатура по пръстите, всъщност пречи на скоростта на движение. Тъй като постановката при свирене на китара не е най-естественото положение за ръцете има доста напрежение, но това напрежение се усеща в ставите на пръстите, китките, рамената, гърба, когато стойката не е наред.

Болката във върховете на пръстите е нещо съвсем нормално, особено след няколко часа свирене.

Продължавай да се упражняваш, но го прави планирано и с мярка. Повече от 4-5 часа на ден е прекалено, като е хубаво да се правят почивки поне през час.

За проблема - давай си почивка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.