Steppenwolf Отговорено Април 29, 2006 Отговорено Април 29, 2006 Според системата, наложила се у нас, чистото Си е H, а Си-бемол е B. По другата система те са съответно B и Bb. Лично аз предпочитам и използвам втората, която бих казал, че у нас е вече по-популяризирана, отколкото по времето на издаване на учебника. Който желае, да ползва H (на някои и им се налага подобно придържане). Няма "вярна", място за подобни спорове - също. Поздрави Цитирай
Initiate Отговорено Май 4, 2006 Отговорено Май 4, 2006 Понаучих си грифа,въпреки че съм много куц в свиренето За целта обаче използвах програма,която по скромното ми мнение е великолепна - Fretboard Warrior се казва и е безплатна.Ако може някой от сериозните музиканти тук да я погледне и да си даде мнението. Цитирай
Kelly Отговорено Май 4, 2006 Отговорено Май 4, 2006 Е па, знам си ги нотите по грифа. Накъде без тях ?! :guitar: Учат се с времето и със свирене,а не с наизустяване по разни схеми. Аз лично или хващам една нота и я свиря,където я намеря по целия гриф,или някакво мотивче ,което първо го свиря ниско примерно после го премествам на различни места по грифа в същата тоналност.И така се запомнят лесно Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Май 5, 2006 Автор Отговорено Май 5, 2006 А тази табличка дето съм я дал не е за наизустяване, просто да я гледате докато ги учите. Цитирай
Child^in^Time Отговорено Май 5, 2006 Отговорено Май 5, 2006 (Редактирано) Аз ги научих с времето без да полагам някакви специялни усилия, че да ги запомням. Свириш и няма 6/5-ще ги научиш. А и аз си знам някакви тонове по гриха, който ми служат за опорни и по тях се намират другите. като знаеш свободна кой тон е струната и примерно на 6 къде е ла другото лесно. така съм с всички струни и нямам проблеми. а лятото хванах малко нотни листове да се поограмотя, че не бях свирил по ноти. и там съвсем се донаучава, което ти е мътно... абе свиренето му е майката, те нотите ще си намерят мястото Редактирано Май 5, 2006 от Child^in^Time Цитирай
вибрация Отговорено Май 5, 2006 Отговорено Май 5, 2006 Опса! Тука мисля, че един съфорумец беше постнал доста прозорливи теми относно тази тема. Просто потърсете според случая. Фа#, както независимо потвърждава и Ефтим (заедно с квартата си - Си), наистина звучат с повече обертонове - ярко, защото фа# е с честота на вибрация кратна на тази на планетата ни. Сол за това му е така светъл, щото си е тонът на Слънцето. И още други... А абсолютен слух няма. Просто отправната точка (обикновено честотата а тонът ла се е меняла с времето). Аз не съм с опит, но ще повярвам в абсолютния слух на даден човек, само ако ми дадат произволно да настроя някое пиано или китара и т.н., изсвиря поредицата от 12 звука (полутонове в диатониката), но настроени разбира се в съответствие за интервалите и после да разцъквам произволно по тоновете и да ми каже индивида кои тонове цъкам. Иначе черните клавишки на пианото са си чиста пентатоничка и то с мажорен привкус имено от фа#. Тралалаллалалалаааааа... Мисля, следователно не робувам! Цитирай
yamaha Отговорено Май 7, 2006 Отговорено Май 7, 2006 А абсолютен слух няма. Просто отправната точка (обикновено честотата а тонът ла се е меняла с времето). Аз не съм с опит, но ще повярвам в абсолютния слух на даден човек, само ако ми дадат произволно да настроя някое пиано или китара и т.н., изсвиря поредицата от 12 звука (полутонове в диатониката), но настроени разбира се в съответствие за интервалите и после да разцъквам произволно по тоновете и да ми каже индивида кои тонове цъкам. И к'во сега...последно за тебе има или няма абсолютен слух, че не разбрах нещо....хем няма...хем ще повярваш....А искаш ли произволно да ти позная в реално време без никакъв опорен тон бързо изсвирени тонове (през секунда) и то не от китара или друг музикален инструмент, а да речем от звън на чаши, клаксони на автомобили и др. подобни и като бонус да ти кажа всеки с каква честота е (това второто съм си го наизустявал навремето :green: )? Или пак ще кажеш "От Искаро по дълбоко нема...щот' другото не съм го виждал". :wall: Цитирай
вибрация Отговорено Май 8, 2006 Отговорено Май 8, 2006 А искаш ли произволно да ти позная в реално време без никакъв опорен тон бързо изсвирени тонове (през секунда) и то не от китара или друг музикален инструмент, а да речем от звън на чаши, клаксони на автомобили и др. подобни и като бонус да ти кажа всеки с каква честота е (това второто съм си го наизустявал навремето )?Или пак ще кажеш "От Искаро по дълбоко нема...щот' другото не съм го виждал". Това какво трябваше да означава?! А? За чашите и клаксоните и другите тям подобни е ясно, че имат форманти, които най-силно определят тона им. Хармониците са друга работа. То като ги определиш тоново, естествено, че ще можеш да им кажеш честотите, щото и аз знам честотата на ЛА = 440 Хц. Ама нали пак имаш отправна точка... именно това ЛА... Ако да кажем утре стане ЛА = 447,3 Хц какво правим?! "Старите абсолютисти, ще трябва наум да прибавят по едно 7,3 Хц за всеки тон, който искат да "познаят" и да го именуват чак тогава!!!". Ако ЛА от нам'си'коя суб-октава е 3,4375 Хц и искаме да го закръглим на 4 (примерно за по-лесно смятане) като ощще една възможна отправна точка => ЛА = 512 Хц ЛА = 1024 Хц и т.н. Абсолютен слух няма, защото ако ЛА = 440 Хц, аз пък ще си измисля тон Щъ = 512 Хц. Акцентът, разкожничето се намира в това, как ще си настроя пианото, китарата... щото мога и да я настроя за ЛА не непремено 440 Хц. Нали ме разбираш! Трептенето (честотно) на струната (телата изобщо) се счита за относително непрекъснат процес и следователно можем да направя настройка за ЛА - произволно, та дори и да съвпадне със следващият тон от ПРЕДИШНАТА настройка (ЛА = 440 Хц). Ама в този експеримент абсолютиста ще чува тона някакси по-различен (или по високо или по-ниско от отправната си точка ЛА = 440 Хц). Говорим ли за означение на дадено физично явление с число... нищо не е абсолютно тогава. Дори и слухът. Цитирай
yamaha Отговорено Май 8, 2006 Отговорено Май 8, 2006 (Редактирано) Това какво трябваше да означава?! И с какво ще го определиш че е точно 440 херца ако не си абсолютист...с камертонче или с тунер? :hello: Освен това защо си мислиш, че всички клаксони и чаши 'свирят' точно по 12 степенния строй? Не искам да влизам в подробен спор с тебе (освен ако не желаеш на ЛС), понеже темата тук е малко по-различна. Единствено ще кажа, че всеки абсолютист (не с придобит абсолютен слух, а роден с такъв) може без проблем да ти каже с колко се отклонява всеки тон (от всяка октава) в настройката на даден инструмент, сиреч - спокойно си "ходи" между тоновете от 12-степенната система. Така че дали "ла"-то от 1-ва ще ти е 440 или 450 херца - за него няма проблем да го чуе (дори 10 херца тук е голямо отклонение....за първа октава говорим за разлика от дори 3-4 херца). А ако някой ден, както казваш, някой реши да смени честотата на отправната точка, няма никакъв проблем след известни тренировки, целящи да заличат калъпа в който са били досега, тези дето са абсолютисти да се настроят на новите параметри, просто защото те чуват тоновете честотно. Друг е въпросът, че в доста ситуации абсолютният слух по-скоро пречи, отколкото помага и тогава е голям тормоз на тоя дето го има....ама това е друга тема... :green: Редактирано Май 8, 2006 от yamaha Цитирай
вибрация Отговорено Май 8, 2006 Отговорено Май 8, 2006 Аз си знам нотите по грифа... но когато китарата ми падне или пък съм я поповдигнал, щото рядко се настройвам с камертони, тунери и прочие главно технико-механични приспособления за изграждане на правилни позици и интонации и прочие... Както и да е! Та аз си знам нотите по грифа, но знам, че мястото им е там, ако съм настроен по ЛА = 440 Хц. Падне ли (вдигне ли) се настройката от слягане на струни и прочие, не значи, че изсвирените тонове са тези тонове от ЛА = 440 Хц. Обикновено се настройжам така, че да ми е лесно да свиря. Тоест настройвам се според случая бе да ми се не види. Ако използвам 4-5 акорда за ритъм китарата си я настройвам така, че да ми е лесно! Има десетки примери: Led Zeppelin, Joe Satriani и т.н. да не изпадаме в списъци! Не знам кой точно го беше казал, май плагиатът Айнщайн, че ВСИЧКО е относително. Дори и абсолютното!!! Цитирай
Steppenwolf Отговорено Май 8, 2006 Отговорено Май 8, 2006 Чета някои много крайни и заблудени изказвания, но няма да коментирам, понеже е извън темата... Относно различието в двата тона: Както споменах, причината е от природата на езотеричния свят - именно споменатите от Вибрация честоти на планетата, Слънцето, съответствието с различните първоелементи, центрове (като тези неща, разбира се, могат да бъдат и физично обяснени - в корен, това е като при резонаторно тяло). Но както вече писах, това не е единственият определящ фактор и сами по себе си тези тонове абсолютно не са по-различни и мистични. Дори да не е осезаемо, всеки един тон, изсвирен от даден инструмент, има различна обертонова картина. Вметка: Честотата на планетата обаче се променя с течение на времето, което е свързано и с усещането за ускорено време. Дотук по това, понеже е офтопик, а който го интересува, има вече крайчеца на връвчицата. Относно точния слух: Вибрация, доколкото разбирам, казваш, че той е базиран на сравнение със запомнен и ментално генериран еталон. Преди доста време писах такова мнение. И го поддържам. С времето, този вътрешен компаратор става бърз и сравняването - несъзнателно. Свързването с цветове също е еталонно - при заучаването на тоновете, всеки се свързва с даден цвят и отместването значи и спектрална промяна в дъгата - преход към следващ цвят. При всеки индивид това може да е различно, различни цветове и нюанси, според асоциативната му "формула" (затова и т. нар. съновници са фалшименто). Абсолютен слух има, но не абсолютно. Цитирай
Gee Tee Age Отговорено Май 8, 2006 Отговорено Май 8, 2006 Аз си знам нотите по грифа... но когато китарата ми падне или пък съм я поповдигнал, щото рядко се настройвам с камертони, тунери и прочие главно технико-механични приспособления за изграждане на правилни позици и интонации и прочие... Както и да е! Та аз си знам нотите по грифа, но знам, че мястото им е там, ако съм настроен по ЛА = 440 Хц. Падне ли (вдигне ли) се настройката от слягане на струни и прочие, не значи, че изсвирените тонове са тези тонове от ЛА = 440 Хц. Обикновено се настройжам така, че да ми е лесно да свиря. Тоест настройвам се според случая бе да ми се не види. Ако използвам 4-5 акорда за ритъм китарата си я настройвам така, че да ми е лесно! Има десетки примери: Led Zeppelin, Joe Satriani и т.н. да не изпадаме в списъци! Не знам кой точно го беше казал, май плагиатът Айнщайн, че ВСИЧКО е относително. Дори и абсолютното!!! кво искаш да кажеш с тва-че ако имаш 4-5 баре акорда я нагласяш така че барето да се махне ли? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Май 8, 2006 Автор Отговорено Май 8, 2006 (Редактирано) Ох, майко! Пак безмислени спорове относно абсолютния слух. Защо не почнете да спорите на тема относно това, дали има абсолютно цветоусещане, и дали жълтото е така ярко, защото ни подсеща за слънцето, и дали даден "абсолютно виждащ цветовете" човек, след последователно бързо показване на множество цветове, след това ще може да различи даден цвят, да каже дали той е точно този цвят, и да определи колко процента от друг цвят има той, и каква дължина на вълната има този цвят. И ако един ден хванат решат червеното да се казва зелено, а синьото - червено, дали този човек все още ще е абсолютно цветоусещащ, или ще е от стара генерация абсолютно цветоусещащи. А може би човек сравнява цветовете с ментално заложен цвят, и много бързо сравнява това, което вижда с него, и така разпознава кой цвят вижда! Замислете се! Редактирано Май 8, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
вибрация Отговорено Май 9, 2006 Отговорено Май 9, 2006 Нещо като нищо... Няма трудни акорди, макар че някои мелодически положения на дадени акорди са немислими за изсвирване с нормален строй на китарата. Цитирай
kazimbutt Отговорено Май 9, 2006 Отговорено Май 9, 2006 А колкото до абсолютния слух - той не е никаква гениалност, както вече се писа в специализирана за това тема. Тук не съм съгласен с тебе. Или го имаш, или го нямаш. Ако го имаш - трябва да го развиеш. Ако го нямаш - колкото и да се мъчиш, няма да станеш абсолютист. Това си е талант. Никой талант не се придобива. Той си е вроден. Цитирай
Recommended Posts