Jump to content
Българският форум за музиканти

dandilov

Members
  • Мнения

    301
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от dandilov

  1. Моята непрофесионална класация: 1. Gibson LP Standard - кърти с богат, мек и плътен тон. 2. Maybach Lester 1959 - плътен и агресивен тон. 3. Gibson Custom 1958 Les Paul Standard Reissue (първата по ред на изпълнение) - звучи ми като "стара Кремона" в сравнение с останалите.
  2. Звучи много автентично! Не блести със "състейн", но пък връща в доброто старо време... ееееех... айде пак наздраве!
  3. O.K. Явно снимките изкривяват възприятието в известна степен. Чакаме развитие...
  4. Адмирации и от мен! Получават се добре нещата. Но! Малко градивни забележки... Май малко си поизкривил позициите за прагчетата след 12-то... или така ми се струва... Тоя чвор и мен ме притеснява някак си... Дано дефекта се превърне в ефект! Какви са дървесата? Съответно на тялото и грифа? Тялото се вижда, че не е от цяло парче... Дай повечко инфо, моля.
  5. Стази техника ще си повредиш грифа! Не използвай никакви химии за обработка на дървесина за музикални инструменти! Ползвай шкурка (различни размери като накрая полирай със шкурка 1200 или 2000), после памучно парцалче, напоено със спирт, за да почистиш. Спиртът се изпарява бързо и няма да предизвика измятане на дървото, за разлика от водата. Накрая, като е изсъхнала дървесината обаче, имрегнирай с парцалче, напоено с натурално масло. Аз ползвам лимоново масло. Има го в аптеките.
  6. Здравей Колега! Чета темата ти от самото начало и имаш моите адмирации за начинанието да съживиш басчето! Преди време аз също се бях заел да съживя една китара "Пълдин". Ако не си чел историята ми - ето я: http://forum.muzikant.org/topic/69299-iueaeei-idhaadhacaeaiaa-idheeacea-ca-adhiciioi-iaoaa/?hl=%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5 Но! Има някои тънкости в този занаят, които е по-добре да оставим на Професионалистите! Аз бих те посъветвал да свършиш хамалската работа като шкурене на тялото, боядисване, лакиране, полиране. Монтажа на прагчетата, левелинга им, нътчето, сглобяването на баса и финните настройки да оставиш на лютиер. От собствен опит ти го казвам. Иначе, ако те сърбят ръцете и най-важното - имаш инструменти и условия, опитай и сам да се справиш, но никой не може да предвиди какъв ще е крайният резултат... Поздрави за начинанието и успех!
  7. Няма нищо притеснително и според мен. Просто така ги правят вече евтините китарки... Откъдето, каквото парче дръвце се намери, лепи се и хайде на пазара... Да се оползотворява материала и ако може с "пръдня - боЯ да стане", само пари да се изкарат... "СбиртОк" дет' се вика... Нищо лично към собственика...
  8. A-a-a-a! Ана Попович е "железна"!
  9. Това е твоят Гуру: http://forum.muzikan...62005-k-d-ciia/ Прегледай цялата тема!
  10. Луди амирации и от мен! Абе тоя пич Ангел Дюлгеров, направо размазва, бе!!! Страхотно ме изкефи! Браво!!! :happy: :rocker:
  11. Hells Bells звучи размазващо с тая машинка! Поздравления!
  12. Ама и Buddy Whittington я "пипа" тая пущина - китарата бе
  13. Реших да споделя... Е това го гледах и слушах стотина пъти и не мога да му се наситя! Накрая реших да го споделя с Вас Колеги. Наслаждавайте се! http://www.youtube.c...feature=related
  14. Planeswalker, Братушките са велики!!! :hooray: http://shovellica.com/index.php/video Див човек и силен ветър нищо не мо'а ги спре!
  15. На мен с Dunlop определено ми звучи по-брутално, по-стегнато и по-отчетливо. А с Еlixir по-размазан звук вади.
  16. Така като го гледам, ако е български, ще трябва да е "Хранов", не е от стандартните българси адаптери от соц-а.
  17. В килоома трябва да са Българските single coil за Кремона, които съм срещал са 5,6 кОм, 6,5 кОм и 8 кОм (съответно за нек, мидъл и бридж), но съм попадал на случай и трите в една Кремона да са еднакви. Също така са една идейка (около 1-1,5 мм) по-дълги от стандартните. Като звук предполагам може да са по-добри от Stagg. За бридж позиция 5,6 кОм ще е слабичък обаче. П.П. Пусни някоя снимка да видим дали е кремонски или орфейски.
  18. Ако грифовете са в добро състояние не е необходимо да се подменят. Уви при мен не беше така. При зелената кремона новият гриф беше със същата мензура като стария и пасна идеално. При зебрата беше различно и затова се обърнах към лютиер.
  19. Разбира се, че от там трябва да се започне. Здраво тяло и здрав, и прав гриф. Както се вижда от моите ремонти, аз съм сменил грифовете, защото старите не ставаха за нищо. А относно цената на цялата процедура ще кажа, че е колкото Скуайър на старо. Също така при мен се получиха китарки надминаващи Скуайърите по всички показатели и си заслужиха напълно похарчените средства. А пък и това, че си сътворил нещо хубаво със собствени ръце е още по-голямо удоволствие.
  20. Напълно съм съгласен с колегата Slacoth. Така или иначе трябва да свалиш тая метална плоча, за да изшкуриш тялото добре, а пък и такава грозотия не ти трябва по принцип. Сложи на нейно място стандартна нек плочка: http://www.ebay.com/...=item27c54b07c6 http://www.ebay.com/...=item2c643c29e1 Ако отдолу излезе накава гадна изненада по-добре хвърли това тяло и си потърси Орфейско, "Зебра" например. Все още се намират във форума. Не разбрах грифът как е? Здрав ли е? Надявам се да е...
  21. Между първия и втория слой грунд най-добре 1-2 часа. Всичко е свързано отзад в отвора за потенциометрите. Пикгарда съм го сложил, за да прикрия отвора за средния адаптер както и някои дупки около потенциометрите. За Кремоната - използвал съм кремонските адаптери. 3-way switch ще ти трябва ако използваш два хъмбъкъра. Включва само бридж, само нек, а в средно положение и двата едновременно. При един хъмбъкър ключ не ти трябва. Китарата няма електроника. Всичко е елементарна електротехника
  22. 1. Заводски е счупеният пикгард, който го слепих с тинол. После си изрязах друг от фолиран гетинакс като очертах формата на стария. Между другото и оригиналният е от фолиран гетинакс. 2. В началото използвах шкурка 60 докато стигнах до дърво. После 120 да изгладя деругите от шкурка 60 и да премахна остатъците от лакове и боя. После 320, 600 и накрая използвах 1000. 3. Използвах безцветен лак на спрей. Първите два слоя в интервал от 15 - 20 минути са за грундиране и основа за същинското лакиране. След 24 часа нанесох още два слоя с интервал от 15 - 20 минути и след още 24 часа - още два слоя. Между другото кремонското тяло, доколкото виждам от снимките, е тип "сандвич". Основата по средата е чам, а от двете страни е залепен шперплат с дебелина около 3 - 4 мм. В този случай е по-добре да го изшкуриш внимателно (свали металните втулки за струните на гърба обаче) изглади го добре и напръскай няколко слоя грунд - спрей (обикновено е сив на цвят). След като изсъхне добре след няколко дни, боядисай със цвят по твой вкус - 3 до 5 слоя като трябва да оставяш всеки слой да изсъхне добре преди да нанесеш следващия. Накрая при желание можеш да нанесеш 2 слоя безцветен лак. Ето и моя опит с кремонско тяло тип "сандвич": Преди: След: Хъмбъкърите не си спомням точно колко ми излязоха, но виж тук: http://www.ebay.com/...buckers&_sop=15 http://www.ebay.com/...=item19cf410e4c Ако искаш само да изкараш звук, то тогава и твоя хъмбъкър си става. Друг достатъчно добър вариант са оригиналните хъмбъкъри, използвани в Кремоните, а именно - някогашното производство на завод "Милин Камък". Все още се намират тук - там във форума. Могат да звучат и рокаджийски, но при "волуме на мах" са доста яка резачка. Потенциометрите от 500К стават, само дето за тон, потенциометърът трябва да е линеен, а за усилване - логаритмичен. Също така на тон - потенциометъра се слага кондензатор (мисля, че беше 47nF) към маса. Намери в нета схеми на свързване и виж. За сега толкова от мен... Действай!
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.